Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Η βολική αριθμητική σύγχυση στις λίστες Λαγκάρντ


Όταν στις 27 Δεκεμβρίου έγραφα στο τουητερ «Και ένα τελευταίο.Αν δημοσιοποιηθούν διαφορές στη λίστα Λαγκάρντ,προσοχή στο κενό μεταξύ λίστας Βενιζέλου κ λίστας Βαξεβάνη.», δεν φανταζόμουν ότι το πρόχειρο αυτό τουητερικό λογοπαίγνιο θα μπορούσε να είναι περίπου προφητικό.
 Εικοσι τέσσερεις ώρες μετά τα ΜΜΕ μιλώντας για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ ανέφεραν ότι από την σύγκριση της νέας λίστας, η οποία περιέχει 2062 ονόματα, προέκυψε ότι έλλειπαν τρείς φάκελλοι.
Από εκείνη την στιγμή διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα δημοσιεύματα και δυσκολεύομαι να πιστέψω στα μάτια μου.

Στις 3/10/2012 στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του έθνους σε άρθρο του δημοσιογράφου κ. Νίκου Β. Τσίτσα αναφερόταν ότι  το στικάκι, που παρέδωσε ο κος Βενιζέλος στον κο Σαμαρά περιείχε 1991 ονόματα.
Για 1991 ονόματα και 3.000 περίπου σελίδες μιλούσε επίσης και δημοσίευμα του ιντερνετικού πρώτου θέματος την ίδια μέρα. Και είναι σίγουρο ότι όσο κι αν ψάξει κανείς τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου δεν θα βρεί ότι όλα πανομοιότυπα δημοσιεύουν τον ίδιο αριθμό (1991) για το περιεχόμενο της εκδοχής Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ.

Στη συνέχεια ο Δημοσιογράγος Κ.Βαξεβάνης δημοσιεύει στο περιοδικό HOT DOG μία άλλη λίστα με 2059 ονόματα και δημιουργείται η γνωστή ιστορία που έκανε το γύρο του πλανήτη με την δικαστική δίωξη και αθώωσή του.
Για τα 2059 ονόματα όλα σχεδόν τα ΜΜΕ κάνουν εκτενείς αναφορές στα εισησεογραφικά τους δελτία και είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του δημοσιογράφου Ν.Χασαπόπουλου στο ιντερνετικό ΒΗΜΑ με τίτλο «Η ακτινογραφία της λίστας Λαγκάρντ» όπου μεταξύ άλλων γράφει «; Συνολικά 2.059 φυσικά πρόσωπα, 2.846 λογαριασμοί, με συνολικές καταθέσεις 4,5 δισ. ευρώ. Τα λεφτά είναι πολλά»






Και ενώ λοιπόν ανακοινώνεται ότι έφθασε και εξετάζεται η αυθεντική λίστα από τους Οικονομικούς εισαγγελείς, προκειμένου να εντοπισθούν διαφορές από την παλαιά, πιθανόν αξιόλογες ποινικά, πληροφορούμαστε χθές ότι βρέθηκαν τελικά τρείς περισσότεροι φάκελοι, που αφορούν συγγενικά πρόσωπα του κου Παπακωνσταντίνου.

Και γεννάται ευλόγως ένα ερώτημα, που περιέργως κανείς επαγγελματίας της δημοσιογραφίας ή πολιτικός οποιουδήποτε κόμματος δεν γνωρίζω να έχει θέσει μέχρι στιγμής:
Ποιες ακριβώς λίστες θα έπρεπε να συγκρίνουν και ποιες τελικώς δόθηκαν προς σύγκριση στους Εισαγγελείς;



Κατά την ταπεινή μας γνώμη η ενδιαφέρουσα ποινικά και πολιτικά σύγκριση θα αφορούσε τη λίστα που περιείχε το επίμαχο «στικάκι» Βενιζέλου.
Εκείνη όμως περιείχε μόλις 1991 ονόματα και επομένως από την αντιπαραβολή της με την νέα αυθεντική λίστα Λαγκάρντ θα έπρεπε να προκύψουν τουλάχιστον 68 διαφοροποιήσεις. Απλή αριθμητική προδίδει ότι τα τρία ονόματα που μας ανακοίνωσαν δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν συγκρίσεις με την εν λόγω λίστα.

Ταιριάζει βεβαίως ο αριθμός με το πλήθος των ονομάτων της λίστας Βαξεβάνη, όμως τι πραγματική αξία θα είχε μια τέτοια σύγκριση;

Πιθανόν μία και μόνη: να περιορισθεί όλο το πολύκροτο αυτό σκάνδαλο σε ένα και μόνο πρόσωπο, το οποίο ήδη έχει τελειώσει την πολιτική του σταδιοδρομία και ουδόλως επηρεάζει την εικόνα κομμάτων και εν ενεργεία πολιτικών που στηρίζουν την Συγκυβέρνηση.

Η βολική στοχοποίηση αποκλειστικά του κου Παπακωνσταντίνου είναι τόσο πολιτικά και δημοσιογραφικά ρηχή, που δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό και μπορεί ο κάθε πολίτης να βγάλει εύκολα τα συμπεράσματά του.

Το πιο ενδιαφέρον πάντως θα είναι να δούμε στο επόμενο διάστημα αν αυτή η χοντροκομμένη σύγχυση αριθμών μεταξύ των τριών λιστών εντοπισθεί από τους μεγάλους Γκουρού του ρεπορτάζ και της «έγκριτης δημοσιογραφίας»….  





Δεν υπάρχουν σχόλια: