Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Οι καθηγητές σε επιστράτευση.Η κοινωνία σε αναβρασμό.



Παρότι το ιστολόγιό μας δεν είναι ενημερωτικό και περιορίζεται απλώς σε σχολιασμό θεμάτων, που απασχολούν συνήθως την εσωτερική και διεθνή επικαιρότητα, θα κάνουμε μια μικρή εξαίρεση.
Θα μεταφέρουμε την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την επιστράτευση των καθηγητών, όχι απλώς διότι το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Κυρίως διότι η επιστημονική άποψη άποψη του μεγαλύτερου νομικού συλλόγου της χώρας έχει πολλή μεγάλη σημασία για την διαμόρφωση αντικειμενικής κοινής γνώμης και είναι μάλλον βέβαιο ότι τα ΜΜΕ θα την αποσιωπήσουν στο πλαίσιο της πλαστής εικόνας, που προβάλλουν ότι η κοινωνία ολόκληρη είναι δήθεν εναντίον των καθηγητών.
Να λοιπόν που ένας μεγάλος επαγγελματικός κλάδος, που λόγω επαγγέλματος απηχεί, αλλά και επηρεάζει τις απόψεις της κοινωνίας, διαψεύδει απερίφραστα τα «ρεπορτάζ» της κίτρινης δημοσιογραφίας.

Και δεν είναι μόνο αυτό.
Στο μεστό κείμενο της ανακοίνωσης εκτός από την τεκμηριωμένη επισήμανση της αντισυνταγματικότητας του μέτρου της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, ο ΔΣΑ εκφράζει και την απογοήτευση της κοινωνίας από την αήθη ανοχή της δικαιοσύνης στην συντελούμενη «δικαιοκρατική  οπισθοδρόμηση».
Και κυρίως κρούει τον κώδωνα στην Κυβέρνηση για τις νομοτελειακές κοινωνικές αντιδράσεις, που αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει η αυταρχική και αντισυνταγματική πολιτική της.
Κρίνοντας λοιπόν πολύ σημαντικές τις απόψεις που περιέχει, όχι μόνο από την πλευρά της νομικής αυθεντίας, αλλά και από την άποψη της υπεύθυνης πολιτικο-κοινωνικής παρέμβασης στις ιστορικές στιγμές, που περνάει ο τόπος, παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της ανακοίνωσης του ΔΣΑ.
 




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ Δ.Σ.Α.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κυβερνητική πρακτική της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 παρ. 4 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανωτέρω συνταγματική διάταξη, οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται, ενώ επίταξη προσωπικών υπηρεσιών επιτρέπεται μόνο εφόσον συντρέχει περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή ανάγκη για την άμυνα της χώρας ή κατεπείγουσα κοινωνική ανάγκη από θεομηνία ή ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Σημειωτέον δε ότι, κατά τους κοινά αποδεκτούς κανόνες ερμηνείας του συνταγματικού δικαίου, οι εν λόγω περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις, ως εξαιρέσεις από το γενικό συνταγματικό κανόνα της απαγόρευσης της αναγκαστικής εργασίας, πρέπει να ερμηνεύονται στενά.

Σε μία δημοκρατική κοινωνία, η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, ως ακραία επέμβαση της πολιτικής εξουσίας στην προσωπική ελευθερία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη φειδώ και μόνο ως ultimum refugium, όταν δηλαδή προκύπτει ότι κανένα λιγότερο επαχθές μέσο δεν είναι πρόσφορο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κατά τα ανωτέρω περιοριστικά αναφερόμενων καταστάσεων. 

Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να ευνοούν ή ακόμα και να μεθοδεύουν την επιστροφή στο παρελθόν, όσο κι αν η Δικαιοσύνη επιμένει να ανέχεται την πρωτοφανή δικαιοκρατική οπισθοδρόμηση που συντελείται σήμερα, πρακτικές που παραπέμπουν ευθέως σε άλλες εποχές αργά ή γρήγορα θα βρουν απέναντί τους ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Στη Δημοκρατία, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Πολλώ δε μάλλον, καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως βάση για τη λήψη και εφαρμογή κυβερνητικών αποφάσεων κατά κατάλυση του Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: