Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Άλλα ζητούν οι αγορές, άλλα τους τάζει το ζεύγος «Μερκοζί»…

Αυτό που προέκυψε από την συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί δεν ήταν μια σημαντική συμφωνία. Δεν ήταν ούτε καν μια σημαντική είδηση.

Γιατί δεν ήταν καν μια ρεαλιστική αντίληψη της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Φαντασθείτε ότι το σπίτι σας πιάνει φωτιά και καλείτε την πυροσβεστική, η οποία σας απαντά ότι θα εξετάσει το θέμα σας.

Στη συνέχεια παίρνουν φωτιά, με τη σειρά τους μερικά άλλα σπίτια στην γειτονιά, που και αυτά απευθύνονται στην πυροσβεστική, για να πάρουν την ίδια απάντηση ότι τα στελέχη της συνεδριάζουν για να σας δώσουν οδηγίες να τη σβήσετε ο καθένας μόνος του.

Οι οδηγίες, που δίνουν σε όλους αντί να σβήσουν τη φωτιά, αποδεικνύεται ότι την επιδεινώνουν.

Μπροστά σ’ αυτό το αποτέλεσμα τα ηγετικά στελέχη της πυροσβεστικής συσκέπτονται για άλλη μια φορά και αποφασίζουν να αυστηροποιήσουν την συνταγή πυρόσβεσης, να αλλάξουν τον κανονισμό πυρασφάλειας και να επιβάλλουν αυτόματες κυρώσεις στα σπίτια που δεν απέφυγαν να πιάσουν φωτιά.

Πόσο σοβαρούς θα θεωρούσατε τους διοικητές μια τέτοιας πυροσβεστικής και κυρίως πόσο ψηλά ασφάλιστρα κινδύνου πυρκαγιάς θα ζητούσαν οι ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να ασφαλίσουν μια τέτοια γειτονιά;

Κάπως έτσι συμπεριφέρεται το ζεύγος «Μερκοζί» επιδεικνύοντας μια αξιοθρήνητη αδυναμία αντίληψης της δεινής Ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Επί δύο χρόνια επιμένουν σε μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, τα οποία αποδεδειγμένα καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό των ευρωπαϊκών κρατών, βυθίζοντάς το ένα μετά το άλλο σε μια άνευ προηγουμένου υφεσιακή τροχιά.

Και ενώ ήδη οι «φλόγες» της ύφεσης έχουν αρχίσει να «γλείφουν» απειλητικά τις ίδιες τις δικές τους οικονομίες, οι ανεπαρκείς αυτοί πολιτικοί συναντήθηκαν για να συναποφασίσουν και να ανακοινώσουν για άλλη μια φορά μία από τα ίδια.

Δημοσιονομικά μέτρα, αλλαγή συνθηκών προς αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, τιμωρία όσων παρουσιάζουν ελλείμματα μεγαλύτερα από το 3% του ΑΕΠ.

Κανένα μέτρο τόνωσης της πραγματικής οικονομίας, κανένα μέτρο επιστροφής στην ανάπτυξη.

Υποτίθεται ότι ο στόχος τους ήταν να καθησυχάσουν τις «αγορές», που περίμεναν να δουν πρωτοβουλίες εξασφάλισης των χρημάτων και των κερδών τους.

Και τι είπε στις αγορές το ζεύγος Μερκοζί;

Ότι για το επόμενο διάστημα σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρωζώνης (διότι σε όλες τα ελλείμματα είναι μεγαλύτερα του 3%), θα εφαρμοστούν μέτρα ανάλογα με αυτά που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, (από χθές και στην Ιταλία), τα οποία στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία, μηδενίζουν την κατανάλωση, εκτινάσσουν την ανεργία με ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις και αναπαράγουν την ύφεση.

Μια ύφεση ανεξέλεγκτων διαστάσεων, που θα αναπαράγεται από όλες και θα αναμεταδίδεται αστραπιαία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μηδέ της Γερμανίας εξαιρουμένης.

Κατόπιν αυτού η αντίδραση του οίκου Standard & Poor’s, που έσπευσε να προειδοποιήσει για επικείμενη υποβάθμιση των πέντε πιο αξιόχρεων ευρωπαϊκών οικονομιών (Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου) λίγες μόνο ώρες μετά τις ανόητες ανακοινώσεις των δύο ηγετών, ήταν απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη.

Διότι η απλή λογική λέει ότι οι αγορές δεν ανησυχούν για τα ελλείμματα, τα οποία αντιθέτως αποτελούν για αυτές την πηγή εξεύρεσης πελατών (δανειοληπτών). Θα μπορούσε μάλιστα να υποστηρίξει κανείς ότι πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των αγορών.

Αυτό που ενδιαφέρει τις αγορές είναι ότι οι δανειολήπτριες χώρες θα μπορούν να πληρώνουν ανελλιπώς τα τοκοχρεολύσια. Και βεβαίως αντιλαμβάνονται ότι αυτό μπορούν να το εξασφαλίσουν χώρες με οικονομική ευρωστία, αναγκαία προϋπόθεση της οποίας είναι οι υψηλοί δείκτες ανάπτυξης.

Οι μόνοι πια, που μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται αυτά τα απλά πραγματάκια είναι το απερίγραπτο ζεύγος Μερκοζί.

Και τι βγήκαν να πουν αυτοί οι δυό ανεκδιήγητοι πολιτικοί με ύφος σαράντα καρδιναλίων;

Ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που οι αγορές επιθυμούσαν να ακούσουν !!!

Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει γαϊτανάκι παρόμοιων αντιδράσεων και από τους άλλους οίκους αξιολόγησης.

Και εάν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες στην επικείμενη σύνοδο κορυφής δεν επιδείξουν την στοιχειώδη οξυδέρκεια να φρενάρουν την γαλλογερμανική ολιγοφρένια, είναι σφόδρα πιθανό ότι οι αλλαγές των συνθηκών και τα λοιπά ευτράπελα δεν θα προλάβουν να εφαρμοσθούν, μη υπαρχούσης διακρατικής οντότητας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: