Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Τι ακριβώς σηματοδοτεί και ποιούς τελικά ευνοεί η επιφυλακτική στάση του κ. Μπαρόζο?

Η Κομισιόν (κ. Μπαρόζο), απέφυγε προς το παρόν να απαντήσει στην αλυτρωτική επιστολή του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, επικαλούμενη την ανάγκη γνωμοδότησης των αρμοδίων κοινοτικών υπηρεσιών.Η στάση αυτή του Προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος έτυχε της θερμής στήριξης της Ελλάδος κατά την εκλογή του και θεωρείται καλός φίλος του Έλληνα Πρωθυπουργού, δεν μπορεί να κριθεί ευχάριστη για τη χώρα μας.
Επιφανειακά αξιολογούμενη φαίνεται να μην συνάδει στην προσπάθεια άμεσου εντυπωσιασμού της εσωτερικής και διεθνούς κοινής γνώμης, που επιθυμεί να επιτύχει ο κ. Γκρούεφσκι.
Η κίνηση όμως Γκρούεφσκι, που ούτως ή άλλως θα έχει συνέχεια δεν επιδιώκει απλώς την δημιουργία εφήμερων συζητήσεων. Επιδιώκει κυρίως τη διεύρυνση της ατζέντας με την προσθήκη σ’ αυτήν του συνόλου των αλυτρωτικών στρατηγικών στόχων της Σκοπιανής διπλωματίας. Την μετατόπιση του κέντρου βάρους των συζητήσεων. Το στρίμωγμα της Ελλάδος σύμφωνα με τη λογική του Χότζα σε ένα διάλογο με πληθώρα ανεπιθύμητων γι αυτήν θεμάτων.
Με αυτή την τακτική προσδοκούν ότι η Ελλάδα θα προβεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις προκειμένου να κλείσει όπως-όπως ένα διάλογο με ανεπιθύμητα θέματα. Από την άλλη ότι θα έχουν εγγράψει αξιόλογες υποθήκες σε μια σειρά ζητήματα, που μπορεί να έχουν αρκετά προβληθεί στον υπόλοιπο κόσμο αλλά όχι τόσο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Κάτω από αυτό το πρίσμα η αντίδραση του κ. Μπαρόζο μπορεί μεν να μην ικανοποιεί τους μαξιμαλιστικούς στόχους των ακραίων εθνικιστικών κύκλων των Σκοπίων, αφού δεν τάσσεται άμεσα και αναφανδόν υπέρ των θέσεων της επιστολής Γκρούεφσκι.
Αν όμως λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι θέσεις αυτές είναι ανεδαφικές και ανιστόρητες και ότι προβάλλονται με τρόπο και διατύπωση διπλωματικώς απαράδεκτη έως θρασύτατη.
Αν αναλογισθούμε ότι η Ελλάδα είναι από τα αρχαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ ουσίαν δέχεται απρόκλητη και απροκάλυπτη συκοφαντική επίθεση από ένα τρίτο κράτος.
Αν συνυπολογίσουμε ότι ο κ. Μπαρόζο οφείλει να είναι απόλυτα ενημερωμένος τόσο από την εσωτερική οργάνωση της ΕΕ όσο και από την πρόσφατη επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού για την ιστορική αλήθεια, την σημερινή πραγματικότητα, αλλά και για τις επι μέρους θέσεις της Ελλάδος.
Τότε αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η στάση του κ. Μπαρόζο εξυπηρετεί τους ουσιαστικούς στόχους της Σκοπιανής διπλωματίας.
Διότι ο κ. Μπαρόζο όφειλε να προβεί σε μια άμεση συνολική και καθαρή απόρριψη της επιστολής του κ. Γκρούεφσκι και να τον καλέσει να προσαρμοσθεί στις πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου των αρχηγών κρατών της ΕΕ, ήτοι να συμβάλλει στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας.
Αντ’ αυτού η επιφύλαξη για αξιολόγηση και απάντηση στο μέλλον στη γλώσσα της διεθνούς διπλωματίας σημαίνει απόδοση σοβαρότητας στα θέματα της επιστολής και επομένως αποτελεί ήττα της Ελληνικής διπλωματίας, που σε επίπεδο Πρωθυπουργού υπεστήριξε προ μερικών εικοσιτετραώρων ότι τα θέματα αυτά είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα.
Η μήπως στην ίδια διπλωματική γλώσσα αυτή καθεαυτή η εμπλοκή της Ελλάδος σε μια διεξοδική απαντητική διαδικασία στα φληναφήματα του Σκοπιανού Πρωθυπουργού προσέδωσε ουσιαστικό χαρακτήρα διμερούς διαφοράς στα πλαστά ζητήματα που τεχνηέντως ηγέρθησαν?
Μήπως θα ήταν φρονιμότερο για την Ελληνική διπλωματία να μη παρασύρεται σε τέτοιες περιπτώσεις σε διμερείς διεξοδικούς διαλόγους, αλλά να περιορίζεται σε άμεσες, ολιγόλογες και συνολικώς απορριπτικές δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου εξωτερικών?

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΟΥΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ.
ΘΑ ΕΝΘΥΜΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΟΤΙ ΠΡΟ 10 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΕΙΧΕ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ" ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ FYROM.
ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΘΑ ΣΥΝΗΔΕΙΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΦΥΛΕΤΙΚΗ-ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟΣΟ ΕΠΙ ΜΕΤΑΞΑ (ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ, ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΚΛΠ) ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΟΠΟΥ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΕΥΤΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΟΥΤΕ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!
ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΠΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΗ, ΕΘΝΙΚΟΦΟΒΙΚΗ, ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΟΥΝ, ΚΛΠ. ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΕΛΟΙΔΕΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΘΥΜΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΜΙΛΑΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ FYROM KAI O ΚΑΘΕΝΑΣ (ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ, ΚΑΙ ΤΟ STATE DEPARTMENT)ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ)ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.

FREZIS

choricos είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.
Το ότι σε διάφορα σημεία εντός των γεωγραφικών ορίων της αρχαίας Μακεδονίας κατά περιόδους κατοίκησαν διάφορες εθνότητες, μεταξύ των οποίων και σλαβικές, ουδείς φαντάζομαι το αμφισβητεί.
Εξ άλλου είναι γνωστό ότι ακόμη και επί της εποχής του Φιλίππου διαρκείς ήσαν οι πολεμικές επιχειρήσεις των Μακεδόνων εναντίον διαφόρων φύλλων, που διαρκώς παρείχαν πράγματα σε όλο το μήκος των βορείων συνόρων του Μακεδονικού βασιλείου. Και σχεδόν ποτέ αυτή η βόρεια συνοριογραμμή δεν υπήρξε σαφής και σταθερή ακόμη και κατά την περίοδο της Βυζαντινής ιστορίας.
Το κρίσιμο ζήτημα επομένως δεν είναι αν κάποιοι σλαβικής εθνικότητος άνθρωποι κατοίκησαν οποιαδήποτε περιοχή της Μακεδονίας ή αν κάποιο γεωγραφικό τμήμα της ευρύτερης Μακεδονίας ευρίσκεται σήμερα εντός των ορίων κάποιου άλλου κράτους.
Το ζήτημα είναι εάν μεθοδικά επιχειρείται η παραχάραξη ιστορικών και πολιτιστικών δεδομένων για την εξυπηρέτηση πολιτικών, οικονομικών και γενικώς ύποπτων μακροπρόθεσμων γεωπολιτικών συμφερόντων.
Και το τι επιδιώκει η πολιτική του κ. Γκρούεφσκι και ποιά ακριβώς συμφέροντα εξυπηρετεί ο άκρατος αλυτρωτισμός του όλοι το αντιλαμβάνονται, ακόμη και ο κ.Τσερβένκοφσκι. Σίγουρα το τελευταίο πράγμα, που ενδιαφέρει τον κ. Γκρούεφσκι είναι η αποκατάσταση των "κατατρεγμένων σλαβομαμακεδόνων"ή πολλώ μάλλον των μαχητών του ΔΣ.
Αυτή , που φαίνεται δυστυχώς να εθελοτυφλεί σταθερά είναι η Ελληνική διπλωματία, η οποία αδρανεί, δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα στις πραγματικές του διατάσεις, δεν επεξεργάζεται ένα συγκροτημένο σχέδιο πολιτικής αντιμετώπισης του σύνθετου αυτού προβλήματος σε βάθος χρόνου και δεν φροντίζει για την δημιουργία διεθνών ερεισμάτων και συμμαχιών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίβαρο στις γεωστρατηγικές εξελίξεις που αναμφίβολα μεθοδεύονται με προσφιλές πρόσχημα την προστασία των διαφόρων υπαρκτών ή επινοημένων μειονοτήτων.

Ανώνυμος είπε...

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΚΑΤ' ΕΜΕ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΤΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ (Ο Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΑΞΕΙ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΛΠ)ΣΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ.
ΣΤΟ ΧΩΝΕΥΤΗΡΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΘΩΝ (ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ) ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΑΜΒΛΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΗΘΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ, ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ, ΤΑ ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ, ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΟΜΑΣ ΚΛΠ...!!

FREZIS

Υ.Γ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ FYROM (ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΟΤΕ..)ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ FYROM ΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ;;;
ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙ.