Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η αποθέωση του ερασιτεχνισμού και της αναξιοπιστίας.

Πέρυσι τέτοιον καιρό ο κ. Πρωθυπουργός και το ανεκδιήγητο οικονομικό του επιτελείο ανέβηκαν στην έκθεση της Θεσσαλονίκης και με ύφος χιλίων αυτοκρατόρων δήλωναν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είχαν φροντίσει να θωρακίσουν την οικονομία και έτσι η Ελλάδα δεν είχε να φοβηθεί τίποτε από όσα συνέβαιναν στον υπόλοιπο πλανήτη.

Το Δεκέμβριο του 2008 άρχισαν να ανακαλύπτουν την οικονομική κρίση, αλλά διαβεβαίωναν τον Ελληνικό λαό ότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει την ύφεση των ανεπτυγμένων δυτικών κρατών γιατί δήθεν θα διατηρούσε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από δυόμιση τα εκατό. Το Μάρτιο του 2009, παρά τις προειδοποιήσεις των Διεθνών οργανισμών επέμεναν να ευαγγελίζονται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, συνέχιζαν να λένε ότι όλα πάνε κατ’ ευχήν», ανέβαλλαν την αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων και την δημοσιοποίηση σχετικών συμπερασμάτων για το τέλος του πρώτου εξαμήνου και ψευδολογούσαν υποσχόμενοι ότι αποκλείεται η επιβολή νέων φόρων.

Μόλις τέλειωσαν οι Ευρωεκλογές ανακάλυψαν την υστέρηση εσόδων, την αλματώδη άνοδο του δημόσιου χρέους, τον αχαλίνωτο εκτροχιασμό των δημοσίων δαπανών και επιδόθηκαν σε μια ληστρική φοροεπιδρομή εις βάρος των ειλικρινών μικρομεσαίων φορολογουμένων.

Τον Ιούλιο παραδέχθηκαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιορισθεί σε δυο-τρία δέκατα πέριξ της μηδενικής βάσεως αλλά αισιοδοξούσαν ότι θα διατηρούσε θετικό πρόσημο.

Τον Αύγουστο ανακάλυψαν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η χώρα θα γυρίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια πίσω.

Αρχές Σεπτεμβρίου έχουν πια περιέλθει σε πανικό και αλληλοσφάζονται όχι για το πώς θα κυβερνήσουν, αλλά για το πώς και πόσο γρήγορα θα αποδράσουν από το απίστευτο χάος, που επί πέντε χρόνια δημιούργησαν.

Τώρα πια ο άλλοτε λαλίστατος βοναπάρτης πρωθυπουργός παραμένει βουβός και άβουλος και παρακολουθεί ένα αστείο συρφετό υστερόβουλων πολιτικάντηδων του κόμματός του να τον εξευτελίζουν καθημερινά, πιέζοντάς τον να βγεί από την γυάλα και δίνοντας του επιτακτικές οδηγίες περί του πρακτέου.

Όταν στις αρχές του χρόνου το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για την ανάγκη χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας και για χρονική μετάθεση του στόχου μείωσης του ελλείμματος εισέπραττε την κυβερνητική και δημοσιογραφική κατακραυγή.

Τώρα ο άλλοτε αγέρωχος «τσάρος της οικονομίας» προστρέχει ως ικέτης-επαίτης στους λογιστές χαρτογιακάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκλιπαρώντας ανοχή για τον απύθμενο ερασιτεχνισμό τους και κατ’ ουσίαν πίστωση πολιτικού χρόνου για την ούτως ή άλλως απερχόμενη κυβέρνηση.

Μια πίστωση χρόνου, που ευελπιστούν ότι θα τους βοηθήσει να αποφύγουν την ολοσχερή πολιτική καταστροφή μιας άτακτης φυγής και να πετύχουν μια συντεταγμένη και αξιοπρεπή οπισθοχώρηση.

Φρούδες ελπίδες. Με την αναξιοπιστία ως σήμα κατατεθέν αυτής της κυβέρνησης κανείς «κουτόφραγκος» δεν πρόκειται να δείξει εμπιστοσύνη και να διαπραγματευτεί σοβαρά μαζί μας στόχους και σχέδια εξόδου από την κρίση.

Η όποια παράταση θα δοθεί στη βάση της ίσης μεταχείρισης της Ελλάδος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που βρίσκονται στη φάση ανάκαμψης. Και επειδή ουδείς Ευρωπαίος τεχνοκράτης θα πιστέψει τις άνευ αντικρίσματος υποσχέσεις του Έλληνα Υπουργού, η παράταση-ελεημοσύνη θα συνοδευθεί με αυστηρές και άκρως υποτιμητικές συστάσεις για επιτέλους λήψη «αναγκαίων και αποτελεσματικών άμεσων διαρθρωτικών μέτρων».

Οποία κατάντια για την Ελλάδα των Ολυμπιακών αγώνων και της ΟΝΕ, που προ πενταετίας ήταν μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ και κυρίαρχος παράγοντας των εξελίξεων της Βαλκανικής χερσονήσου, και τώρα έχει γίνει μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης και βαρίδι για την εσωτερική αξία του Ευρώ.

Ας όψονται αυτοί που παρέλαβαν την Ελλάδα των μεγάλων έργων και των ανοικτών οριζόντων και την κατάντησαν ψωροκώσταινα, θλιβερό φτωχοσυγγενή της δύσης και καρπαζοεισπράκτορα της ανατολής.

Και κυρίως όλοι αυτοί (λαϊκοί και κληρικοί), που έπεσαν σαν ακρίδες στη δημόσια περιουσία, αλλά και όλοι εκείνοι, που φρόντισαν να τους καλύψουν με κάθε τρόπο σε βουλευτικό, κυβερνητικό και δικαστικό επίπεδο, αδιαφορώντας για το ρήμαγμα της Εθνικής Οικονομίας και για την εξαθλίωση του «λαουτζίκου» …

Δεν υπάρχουν σχόλια: