Ο σεχταρισμός υπήρξε η σπουδαιότερη παιδική ασθένεια στα πρώτα βήματα του διεθνούς αριστερού κινήματος.
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα εξακολουθεί να ενδημεί και να ταλανίζει μέχρι τις μέρες μας την σύγχρονη αριστερά.
Γέννημα του σεχταρισμού των κομμουνιστών υπήρξε κατ’ ουσίαν ο Συνασπισμός και οραματικό συνοθύλευμα σεχτών υπήρξε τωόντι το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσική εξέλιξη αυτής της εν υπνώσει, αλλά προφανώς ουδέποτε ιαθείσας ασθένειας είναι οι κεντρόφυγες τάσεις, που είναι πλέον εμφανείς σ’ αυτόν τον κατά τα άλλα συμπαθή κομματικό οργανισμό.
Σε σειρά διαδοχικών αναρτήσεών μας από το Μάρτιο του 2008 είχαμε αρκετές φορές αναφερθεί σε αστοχίες του κ. Τσίπρα, Προέδρου του Συνασπισμού, και πρόσφατα αναφερθήκαμε διεξοδικότερα στην προσωπικότητα του κ. Αλαβάνου και σε πολιτικές επιλογές του, που κατά την γνώμη μας συνέβαλαν καθοριστικά στην δυσάρεστη εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ιδίου και δεν θεωρούμε αναγκαίο να τα επαναλάβουμε.
Στις 5/12/2008, σε χρόνο ανύποπτο για πολλούς πολιτικούς μεγαλοαναλυτές είχαμε γράψει:
«Είναι δε εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του κ. Παπανδρέου είναι οι δύο μοιραίοι πολιτικοί, που θεωρητικά είναι οι σκληρότεροι του αντίπαλοι.
Ο κ. Καραμανλής και ο κ. Τσίπρας.
Ό ένας καθυστερώντας να παραδώσει την εξουσία και ο άλλος επιμένοντας πεισματικά στην άρνηση οποιασδήποτε συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ θα διευκολύνουν τον κ. Παπανδρέου όχι μόνο να γίνει Πρωθυπουργός, αλλά θα του προσφέρουν «αβρόχοις ποσίν» και την επιβεβλημένη σε καταστάσεις ανάγκης αυτοδυναμία.»
Ενάμιση χρόνο μετά οι πολιτικές συνθήκες, που πλέον επικρατούν φαίνεται να δικαιώνουν απολύτως εκείνη την πρόβλεψή μας.
Οι δυό μοιραίοι για τα κόμματά τους πολιτικοί άνδρες (που προφανώς δεν διαθέτουν επαρκές πολιτικό αισθητήριο ή αξιόλογους συμβούλους), συνέχισαν με επιμέλεια να κάνουν τα λάθη που εγκαίρως είχαμε επισημάνει για τον καθένα.
Και ο μεν κ. Καραμανλής ήταν εγκλωβισμένος στην μέθη της εξουσίας, αλλά τουλάχιστον προσφάτως αντιλήφθηκε την δεινή πραγματικότητα. Ο δε κ. Τσίπρας όμως επιμένει στην αδιέξοδη και αυτοκαταστροφική μανία της «ξεροκέφαλης» άρνησης συνεργασίας.
Οι δημοσκοπήσεις, που πλέον διενεργούνται σε καθημερινή βάση καταδεικνύουν ότι στο εκλογικό σώμα κυριαρχούν δύο πολύ καθαρές τάσεις:
Η πλειοψηφούσα μερίδα των ψηφοφόρων σε ποσοστό 65% επιθυμεί την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Η άλλη σε ποσοστό 35% επιθυμεί να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Τα ευρήματα είναι ξεκάθαρα.
Αυτοί που επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα ψηφίσουν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Αυτοί που επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας είναι αυτονόητο ότι δεν θα ψηφίσουν κόμματα, που έχουν δηλώσει ευθέως ότι δεν θα συνεργασθούν με κανένα από τα μεγάλα κόμματα μετεκλογικά.
Το δημοσκοπικό μήνυμα των ψηφοφόρων είναι τόσο απλό, αλλά προφανώς πολύ μεγάλο για να χωρέσει στους εγκεφάλους των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εν μέσω πολιτικής καταιγίδας επιμένουν να ερίζουν περί όνου σκιάς.
Και κάτι ακόμα:
Ο κ. Καραμανλής είναι ο πρώτος εν ενεργεία Πρωθυπουργός, ο οποίος κατάφερε μέσα σε 5 χρόνια να μετατρέψει την αρχική λαϊκή του δημοφιλία σε ολοκληρωτική καταστροφή του εαυτό του, το πολιτικού «τζακιού» από το οποίο κατάγεται, το κόμματος του, αλλά και της ευρύτερης παράταξής του επιτυγχάνοντας τον απόλυτο ευτελισμό του πολιτικού συστήματος, της δικαιοσύνης, της εκκλησίας και κάθε έννοιας δικαίου και ηθικής.
Γι αυτό και κατάφερε να οδηγηθεί στο παγκοσμίως μοναδικό εγχείρημα να αποδράσει από την εξουσία μεσούσης της κυβερνητικής του θητείας, σύροντας οικειοθελώς το κόμμα του σε εκλογές, που εκ προοιμίου έχει χαμένες.
Ο κ. Αλαβάνος αποτελεί επίσης ένα sui generis ατυχές πολιτικό περιστατικό.
Είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός, που καταφέρνει να εκπαραθυρωθεί από το κόμμα, του οποίου προ διετίας επέτυχε να διπλασιάσει το εκλογικό ποσοστό.
Για την κατάντια του κ. Καραμανλή δεν υπάρχουν απορίες.
Για την περίπτωση του κ. Αλαβάνου η πολιτική επιστήμη σηκώνει τα χέρια.
Ο σεχταρισμός όμως ως ψυχιατρικά ερευνητέο ζήτημα μπορεί ίσως να αποτελέσει τον μίτο επίλυσης του αινίγματος.
2 σχόλια:
Ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία σας.
Πριν ένα και μισό περίπου χρόνο, παρακολουθούσα στην τηλεόραση μια συνέντευξη -παρουσίαση του Αλέξη Τσίπρα.
Από όσα άκουσα και κυρίως από τις εκφράσεις του, μου έδωσε την εντύπωση ενός "μικρομέγαλου" κάτι δηλαδή σαν κακομαθημένου νέου πολιτικού – φωτομοντέλου που με απαράδεκτη μεγαλοστομία έχει άποψη επί παντός του επιστητού.
Κάποια στιγμή έκλεισα το σταθμό όταν με περίσσια αυθάδεια εξομοίωνε τον Στάλιν με τον Χίτλερ.
Έ….είπα μέσα μου, το πρόσωπο αυτό είναι ανιστόρητο και αστείο. Δεν είμαι θιασώτης του Στάλιν τουναντίον, αλλά οφείλω να μην παραγνωρίζω ότι είναι ποτέ δυνατόν αυτός ο ιστορικός ηγέτης να κριθεί με τα σημερινά «μέτρα» και «σταθμά» και να χαρακτηριστεί εξομοιωμένος με τον Χίτλερ, βλαπτικός και με την προτροπή Τσίπρα να τον ενθυμούμαστε μόνο σαν αιμοσταγή δικτάτορας και τίποτε περισσότερο.
Έπρεπε ο νεανίας, σαν νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΥΝ, να γνωρίζει υποτυπωδώς τα ιστορικά δεδομένα της εποχής. Που δεν είναι άλλα από τα επισιτιστικά προβλήματα, τις επιδημίες που θέριζαν τον κοσμάκη, τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές ύπαρξης κράτους, τις επιδιώξεις διάφορων αρχομανών να ανέλθουν στην εξουσία, τις χιλιάδες των «αργυρώνητων» προδοτών και προβοκατόρων που κατευθυνόταν από τα «έξω» για αποσταθεροποίηση, αλλά και την διαρκή απειλή της εξωτερικής επέμβασης.
Όλα αυτά συνέθεταν ένα περιβάλλον αστάθειας και διάλυσης και η κατάσταση για να βρίσκεται υπό έλεγχο σε αυτό το αχανές κράτος των ΕΣΣΔ, απαιτούσε σιδηρά πυγμή και αποφασιστικότητα. Βέβαια «μαζί με τα ξηρά κάηκαν δυστυχώς και πολλά χλωρά».
Όμως προς ευτυχή σύμπτωση και ιστορική αναγκαιότητα , ο Στάλιν έφυγε από την εξουσία και τη ζωή όταν ήταν πλέον επιβεβλημένο να φύγει.
Έχω την άποψη ότι ο τρόπος που πολιτεύτηκε και διοίκησε αυτό το αχανές κράτος, ήταν άκρως επιβεβλημένος για την ΕΣΣΔ και την μετέπειτα καθιέρωση ενός υπαρκτού σοσιαλιστικού κράτους.
Η έλλειψη σεμνότητας και μέτρου στον Τσίπρα, έχυσαν την καρδάρα με το γάλα που γέμισαν η (τότε) εσωτερική κρίση του ΠΑΣΟΚ και η τάση της προοδευτικής κοινωνίας για μία τάση και εκδοχή «πρόσω αριστερά».
Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ επί της πολιτικής ουσίας, μόνιμα και σταθερά τότε και τώρα απέρριπτε και απορρίπτει μια μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το κάνει αυτό για να έχει τον πρώτο λόγο στα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της νεολαίας αφενός αλλά και αφετέρου,να στέκεται δεξιότερα του απολιθοποιημένου ΚΚΕ, προσδοκόντας πάντοτε κομματικά οφέλη από τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ.
Μετράει τα κουκιά του και προς τα εκεί στρέφει το ενδιαφέρον του μόνο, αδιαφορώντας για τα πραγματικά οφέλη της Ελληνικής κοινωνίας.
Άποψη μου είναι πως αν μετεκλογικά δεν πάει με το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε (και εφόσον καταφέρει να μπει στη Βουλή σαυτές τις εκλογές) πιθανότατα μερικοί πολιτικά εχέφρονες βουλευτές του δεν θα διστάσουν να προσχωρήσουν σε στήριξη κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη χειρότερα μια πιθανή διάσπαση μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, θα διευκολύνει αντικειμενικά το ΠΑΣΟΚ στην επίτευξη αυτοδυναμίας. Προσωπικά δεν το θεωρώ αυτό μεσομακροπρόθεσμο όφελος για τον Τόπο
Αντιλαμβάνεστε φίλε Choricos, ότι η άποψη μου είναι να εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην νέα Βουλή και μετεκλογικά, να συνεργαστεί εποικοδομητικά με το ΠΑΣΟΚ καταδεικνύοντας έτσι μέσα και έξω από την Ελλάδα ότι η αριστερή συνεργασία έχει παρόν και μέλλον με προοπτική, σε μια δυναμική αναφορά της στην επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Κοινωνίας
Την συγνώμη μου για το "σεντόνι" είναι λίγο παραίτερο στις μέρες μας και υπόσχομαι να μην το επαναλάβω...
Αγαπητέ φίλε Δωδωναίε, Ευχαριστώ για την παρέμβασή σου.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το μέγεθος του σχολίου σου, πολλώ μάλλον καθ' όσον οι απόψεις σου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Δυστυχώς η τηλεόραση έχει επιβάλλει τους δικούς της κανόνες στόν τρόπο σκέψης, αλλά και διατύπωσης γνώμης.
Η αναλυτική μελέτη, η κριτική αξιολόγηση, η βασανιστική ψηλάφιση των λεπτομερειών, η επιμελημένη διατύπωση των συλλογισμών, η επαρκής τεκμηρίωση των απόψεων,η επίμοχθη αναζήτηση της αλήθειας, έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στην ημιμάθεια, στην έλλειψη φαντασίας, στην πνευματική οκνηρία, στην ισοπέδοση των πάντων, στην ανοησία της "ατάκας" και στην εικονική πραγματικότητα.
Είναι βεβαίως ιδιαίτερα λυπηρό ότι οι ηγεσίες της αριστεράς φαίνεται να έχουν προσχωρήσει σ'αυτόν τον τρόπο πολιτικής σκέψης και συμπεριφοράς είτε από πραγματική επιστημονική ανεπάρκεια (άγνοια των κανόνων της διαλεκτικής) είτε από μικροκομματικές σκοπιμότητες (π.χ η γνωστή θεωρία ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο).
Όσο επιμένουν να αγνοούν τις αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες της εκάστοτε ιστορικής συγκυρίας θα παραμένουν στο περιθώριο του προοδευτικού κινήματος και θα χρεώνονται με λάθη στρατηγικής και τακτικής, που εν τοις πράγμασι θα καθιστούν αυτές τις ηγεσίες στηρίγματα και συνοδοιπόρους των συντηρητικών δυνάμεων.
Δημοσίευση σχολίου