Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΔΝΤ και ΕΕ λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο....

Η 23η Απριλίου δεν είναι σίγουρα από τις καλές μέρες της Ελληνικής ιστορίας. Αρκετά είναι τα συμβάντα στην ιστορική διαδρομή της Ελλάδας, που θα αρκούσαν από μόνα τους να σφραγίσουν ως «αποφράδα» την εν λόγω ημερομηνία.

Για παράδειγμα το 1821 αυτή υπήρξε η μέρα του μαρτυρικού θανάτου του Αθανασίου Διάκου, μιας από τις τραγικότερες και πλέον ανιδιοτελείς μορφές της επανάστασης των Ελλήνων για λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία.
Ακριβώς 120 χρόνια αργότερα, στον αντίποδα του εθνικού ήρωα ένας στυγερός προδότης ο Γεώργιος Τσολάκογλου, στις 23 Απριλίου1941 υπέγραφε στην Θεσσαλονίκη το πρωτόκολλο παράδοσης του ελληνικού στρατού, υποδουλώνοντας τη χώρα στους Γερμανούς κατακτητές। Την ίδια στιγμή ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος αναγκαζόταν να υποβάλλει την παραίτηση του στον τότε Βασιλέα Γεώργιο Β΄, ο οποίος κατά σύμπτωση εν αποδράσει προς την Αίγυπτο βρισκόταν ήδη στην Κρήτη, εφαρμόζοντας την γνωστή «λεβέντικη» συνταγή ο σώσων εαυτόν σωθήτω.

Κατά τραγική ιστορική ειρωνεία η 23η Απριλίου του τρέχοντος έτους 2010 έλαχε να ανανεώσει την δυσοίωνη παράδοσή της, ως ημεροχρονολογία «υποβολής του αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης»। Με απλά λόγια ως μαύρη ιστορική ημέρα κατά την οποία το πολιτικό προσωπικό της χώρας παραδέχθηκε την ολοκληρωτική ήττα του από τα παγκόσμια κερδοσκοπικά κέντρα. Το αποτέλεσμα αυτής της ήττας ήταν, όπως άπαντες αμέσως ή εμμέσως ομολογούν, του ιδίου του Πρωθυπουργού μη εξαιρουμένου αυτής της ομολογίας, η άνευ όρων («άνευ κόκκινων γραμμών») παράδοση στους τοποτηρητές των διεθνών δανειστών μας της εθνικής μας ανεξαρτησίας (αρχής γενομένης από την οικονομική αλλά ουδείς σε παρόμοιες περιπτώσεις γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα…).

Και βεβαίως όλοι επίσης αντιλαμβάνονται, ασχέτως του τι είναι διατεθειμένοι να ομολογήσουν, ότι η Ελλάδα εισέρχεται γοργά στη δύνη ενός τραγικού κοινωνικού μαρτυρίου, το οποίο προφανώς δεν θα έχει την σωματική βαρβαρότητα της εποχής του Αθανασίου Διάκου, αλλά θα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της νεοταξικής βαρβαρότητας της εποχής της παγκοσμιοποιημένης κερδοσκοπίας με εξαιρετικά επώδυνες συνέπειες για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και μάλιστα σε πολυετές βάθος χρόνου.

Το πλέον απογοητευτικό είναι ότι ακόμη και σήμερα ουδείς από το πολιτικό προσωπικό της χώρας φαίνεται να συνειδητοποιεί τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, τα πολιτικά προτάγματα, τις οικονομικές προτεραιότητες και πολύ περισσότερο τον ιστορικό του ρόλο.

Έτσι οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων εξουσίας, αναλώνουν πολύ ζωτικό χρόνο στην άχαρη προσπάθεια μετακύλισης των πολιτικών ευθυνών, ενώ η πέραν του ΠΑ.ΣΟ.Κ αριστερά εξακολουθεί να αυτοϊκανοποιείται με αδιέξοδους ακτιβισμούς και εγκληματικές διασπάσεις του λαϊκού κινήματος.

Παρ’ όλα αυτά ουδείς ασχολείται να ενημερώσει υπεύθυνα και σοβαρά τον Ελληνικό λαό, ο οποίος εγκαταλείπεται στην αποσπασματική πληροφόρηση διαφόρων εξ ορισμού αναξιόπιστων πηγών και στην εν πολλοίς παραπλανητική παραφιλολογία διαφόρων καλοθελητών με αμφιβόλου ποιότητος γνώσεις και πολύ πιο αμφιβόλου ποιότητος κίνητρα.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η χώρα προ των εκλογών είχε φθάσει στο χείλος του γκρεμού και χρειαζόταν κάποιον για να τραβήξει χειρόφρενο. Σήμερα φαίνεται ότι μάλλον πατήσαμε γκάζι. Αλλά αυτό ίσως δεν είναι το χειρότερο.

Σε μια σοβαρή Δημοκρατία υπεύθυνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου είναι ή εκάστοτε κυβέρνηση। Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει καμιά αθλιότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, ούτε καμιά μικρόνοια της αντιπολίτευσης.

Σε μια σοβαρή Δημοκρατία ο ρόλος της υπεύθυνης Κυβέρνησης είναι να ενημερώσει ειλικρινά, αντικειμενικά και κυρίως με σαφήνεια και πληρότητα τον λαό για τις παραμέτρους του προβλήματος, τις εναλλακτικές διεξόδους με τα υπέρ και τα κατά τους και τα σχετικά κατά περίπτωση χρονοδιαγράμματα.
Σε μια σοβαρή Δημοκρατία η υπεύθυνη Κυβέρνηση φροντίζει να δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να εκφράσει με τα κατά περίπτωση κατάλληλα θεσμικά δημοκρατικά μέσα την άποψή του και να συμμετάσχει νηφάλια στη λήψη των αποφάσεων, που επηρεάζουν καταλυτικά το παρόν το δικό του και το μέλλον των απογόνων του.

Για παράδειγμα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες φρόντισαν ήδη να συζητήσουν στα κοινοβούλιά τους το σίγουρα υποδεέστερο γι’ αυτές θέμα της οικονομικής τους συμμετοχής στο πακέτο στήριξης της Ελλάδος. Στην Γερμανία το θέμα της συμμετοχής στο μηχανισμό στήριξης αποτελεί σημαντικό στοιχείο της προεκλογικής ατζέντας των κομμάτων, ενώ ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Φιλελεύθεροι) θεώρησε απαραίτητη τη λήψη σχετικής απόφασης από το Συνέδριό του.

Στην Ελλάδα οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον Πρωθυπουργό και ελάχιστους σε αρκετές περιπτώσεις θεσμικά ανομιμοποίητους αυλικούς του. Στη συνέχεια ενημερώνονται οι εταίροι μας και οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ή τον ΥΠ. Οικονομίας, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα διάφορα «βαθιά λαρύγγια» διαρρέουν τα άρρητα ρήματα στους πάσης φύσεως κερδοσκόπους (ευρωπαϊκές Τράπεζες, επιθετικά κεφάλαια, διεθνείς οικονομικούς οίκους). Αυτοί όλοι με τη σειρά τους διοχετεύουν επιλεγμένες πληροφορίες και προκατασκευασμένα σενάρια σε συγκεκριμένων συμφερόντων ειδησεογραφικά πρακτορεία, ελεγχόμενα τηλεοπτικά δίκτυα, «έγκριτες» ξένες εφημερίδες και πασίγνωστους για τις εξαρτήσεις τους διεθνείς δημοσιογράφους και «αναλυτές». Από κεί ενημερώνονται οι Έλληνες δημοσιογράφοι, οι οποίοι ανάλογα με τις προσωπικές τους ικανότητες ή τις εκδοτικές οδηγίες που εκτελούν, αναμασούν όλο αυτό το πληροφοριακό σκουπιδαριό. Μέσα από αυτό τον απίθανο ειδησεογραφικό λαβύρινθο καταλήγει να αντλεί πληροφόρηση (ακριβέστερα παραπληροφόρηση) ο άμοιρος Έλληνας πολίτης, αλλά πολύ πιθανόν και η πλειοψηφία των βουλευτών, ενδεχομένως και οι περισσότεροι των υπουργών.

Και ενώ από την πρώτη στιγμή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν παύει σε κάθε ευκαιρία να τονίζει ότι η μεγαλύτερη πληγή που καλείται να επουλώσει η Ελληνική κυβέρνηση είναι η αναξιοπιστία, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό ότι ο ίδιος και το επιτελείο του κάνουν ότι μπορούν για να εντείνουν αυτό το φθοροποιό σύνδρομο στους πολίτες.
Και βεβαίως αυτό το σύνδρομο επιτείνεται σε εκρηκτικό πλέον βαθμό εξ αιτίας της ακατανόητης ολιγωρίας της κυβέρνησης στον καταλογισμό ευθυνών σε όσους διασπάθισαν ή παρανόμως ιδιοποιήθηκαν τον δημόσιο πλούτο.
Με αυτή λοιπόν την απαράδεκτη τακτική, συνεπικουρούσης και της άφρονος ηγεσίας της ΝΔ, η οποία δέσμια στις εσωκομματικές της «παράγκες» ισορροπεί ασταθώς μεταξύ φθαρμένων «βαριδίων» και «παρθενογενήτων» γεφυροποιών, ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό της χώρας φαίνεται να σύρεται σε ένα ιδιότυπο χορό του Ζαλόγγου.

Διότι όπως μονότονα επισημαίνουμε επί πολύ καιρό τώρα, δεν μπορεί να καταπιεί ο φορολογούμενος, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο ηρωικός μικρομεσαίος αγρότης ή επιχειρηματίας, να γίνεται για άλλη μια φορά ο κεντρικός στόχος των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και των πάσης φύσεως διωκτικών αρχών, την ίδια στιγμή που οι κλέφτες και οι καταχραστές του δημοσίου παραμένουν ανέπαφοι.
Και είναι προφανώς αδύνατο να «συστρατευθεί» ο μέσος Έλληνας σε σχέδια ξεπουλήματος της όποιας δημόσιας γης και της οποίας δημόσιας περιουσίας γλίτωσε από το σκανδαλώδες εκποιητικό μένος της προηγούμενης διακυβέρνησης, προκειμένου να επιστραφούν στους διεθνείς κερδοσκόπους τα χρήματα, που κατεσπατάλησαν φαύλοι κυβερνώντες με τους «κουμπάρους» και τους ημετέρους τους.

Αυτό που δυστυχώς δυσκολεύονται να εννοήσουν οι σπουδαγμένοι στην εσπερία μυστικοσύμβουλοι αμφοτέρων των πολιτικών ηγεσιών, είναι ότι η εθνική ανεξαρτησία μπορεί ενδεχομένως να υπονομευθεί ή διά διεθνών συνθηκών να περιορισθεί.

Η λαϊκή κυριαρχία όμως είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση και την κοινωνική συμβίωση και ως εκ τούτου είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως είναι αδύνατον να περιορισθεί ή να υποσκελισθεί χωρίς τη συναίνεση ή τουλάχιστον την ανοχή του συγκεκριμένου λαού. Οποιαδήποτε προσπάθεια κατάλυσης της λαϊκής κυριαρχίας ακόμη και από δικτατορικά καθεστώτα είχε πολύ μικρή διάρκεια ζωής και δυσμενείς συνέπειες για όσους την επιχείρησαν.

Αυτά εμμέσως πλην σαφώς δηλώνει ότι τα έχει διδαχθεί από το πάθημα της προηγούμενης η νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας…

Είναι λοιπόν σοφότερο προτού κληθεί ο πολίτης να «σφίξει το ζωνάρι» για να ξαναγεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία να υποχρεωθούν οι κλέφτες να φέρουν πίσω τα κλεμμένα.

Και θα εξυπηρετηθεί καλύτερα το εθνικό συμφέρον αν δινόταν άπλετη ενημέρωση στους πολίτες για την πραγματική κατάσταση της χώρας και κυρίως η δυνατότητα να συμμετάσχουν με θεσμικές διαδικασίες σε όλες τις αποφάσεις, που τους αφορούν, αντί να παρακολουθούν ανήσυχα, και συνακόλουθα καχύποπτα, κάποιους αμφιβόλου ικανότητας παράγοντες να διαπραγματεύονται σε «σκοτεινά δωμάτια» με ειδικούς διαπραγματευτές του ΔΝΤ αναμφίβολης αρπακτικότητας.

Δεν κατανοούν όλοι αυτοί ότι «ο ξενοδόχος» ούτως ή άλλως παραμένει ο ελληνικός λαός και είναι τουλάχιστον αντιαισθητικό να παρακολουθεί όλους αυτούς τους κυρίους να λογαριάζουν να πουλήσουν το ξενοδοχείο χωρίς τον ξενοδόχο… ; (Για να μη θυμηθούμε την παροιμία «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα).

Εξ άλλου ας αναλογισθούν όσοι τουλάχιστον από τους πολιτικούς δεν επιδιώκουν σταδιοδρομία ελέω διεθνών διευθυντηρίων ότι όταν η λαϊκή κυριαρχία δεν βρίσκει διέξοδο μέσα από τις ασφαλείς θεσμικές λεωφόρους του δημοκρατικού πολιτεύματος, τότε νομοτελειακά αργά ή γρήγορα εκτρέπεται σε ανατρεπτικές ατραπούς… (Όπως συνέβη στην Αργεντινή και αλλαχού, αλλά και πάμπολλες φορές στην μακραίωνα ελληνική ιστορία, που κάποιοι προφανώς δεν διδάχθηκαν επαρκώς στα εκμαυλιστικά πανεπιστήμια της Εσπερίας, ενώ κάποιοι άλλοι επιμελώς προσπαθούν να εξοβελίσουν από την ελληνική εκπαίδευση.)

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Διαβάζοντας το σχόλιο σου φίλτατε Choricos οφείλω να συμφωνήσω σε αρκετά σημεία των αναφορών σου. Η έλλειψη «πολιτικού τάκτ» και η παντελής ενημέρωση των πολιτών για τα μελλούμενα να αποφασιστούν, είναι ένα από τα πολλά που βαραίνουν αυτή την κυβέρνηση, συν το γεγονός ότι δεν έχει την οιονεί λαϊκή εξουσιοδότηση να τα πράξει. Προσωπικά στο «δια ταύτα» εάν θεσμικά ερωτιόμουνα θα έλεγα στον 6 μηνών Πρωθυπουργός ΓΑΠ να πράξει ότι έπραξε και σωστά πράττει επί της ουσίας
Και θα το έκανα αυτό, γιατί η ΓΕΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ της Χώρας, είναι η σύνθεση πολλών παραγόντων και καταστάσεων που φέρνουν στο επίκεντρο της ευθύνης και συγκατηγορούμενους και εμάς δηλαδή τον Ελληνικό Λαό, αλλά κυρίως το σαθρό πολιτικό μας σύστημα.
Αυτή τη στιγμή αναφέρω μερικά σημεία προαγωγούς της γενικής μας κατάπτωσης, του διεθνούς μας περίγελου και εν τέλει της χρεοκοπίας μας και είναι:
• Για την καταστροφή του Δασικού πλούτου και την παραμόρφωση του γεωφυσικού Τοπίου της Χώρας μας
• Για τα αποκαΐδια της Πάρνηθας και των γύρω βουνών
• Για την αυθαίρετη οικοπεδοποίηση και την άναρχη και καταχρηστική δόμηση της Αττικής
• Για την πάσης φύσεως και μορφής παραβατικότητα των Νόμων
• Για την διαφθορά στα νοσοκομεία, στις πολεοδομίες, στις εφορίες, στους δήμους και αλλαχού
• Για την ανεπαρκή εκπαίδευση και την χαμηλότατη στάθμη της Ελληνικής Παιδείας αλλά και του πολιτισμικού ήθους και της κοινωνικής αγωγής
• Για τους 1.300.000 των δημοσίων υπαλλήλων (αποτέλεσμα πολιτικής πελατειακής δραστηριότητας κυρίως)
• Για τον υπέρμετρο, αδικαιολόγητο και αναπόδεικτο πλουτισμό αρκετών μεγαλόσχημων χρυσοκάνθαρων «ελληναράδων»
• Για την ευρείας έκτασης φοροδιαφυγή
• Για την νωθρή ανεπαρκή και πλημμελή φύλαξη των Εθνικών μας συνόρων
• Για την άμετρη και αλόγιστη σπατάλη που γινότανε σε βάρος του δανεικού Δημοσίου χρήματος
• Για την συλλήβδην ανεπάρκεια των περισσοτέρων πολιτικών μας εκπροσώπων
• Για την χρεοκοπία του πολιτικού μας συστήματος
• Για την αισχροκέρδεια στην αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης
• Για την πληθώρα (5πλάσια περίπου του μέσου όρου της Ε.Ε) καφετεριών, ταβερνών και μπάρ
• Για την άκρατη, άμετρη και υπερβολική καταναλωτική τάση και το χυδαίο Life style των επιρρεπών «νεοελλήνων»
• Για την απουσία ή την βραδύτητα της επίδοσης δικαιοσύνης και τον μη κολασμό σοβαρών αξιοποίνων πράξεων
• Για το δεκαπλάσια και πλέον του προϋπολογισμού κόστους των εκτελούμενων δημόσιων έργων για τα οποία και έχουμε υπερδανειστεί σαν Χώρα
• Για την συνειδητή αποχή επενδυτών από παραγωγικές επενδύσεις και την στροφή τους στην «χάρτινη οικονομία»
• Για το κλείσιμο και την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε άλλες χώρες (ιδιαίτερα στην Β. Ελλάδα)
• Για την αδιαφανή κατασπατάληση του μεγαλύτερου μέρους των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων από Ε.Ε (πρώην ΕΟΚ) τα τελευταία 35 χρόνια
• Για τα 6 εκατομμύρια των ψυχών που σωρεύτηκαν στο λεκανοπέδιο Αττικής
• Για την άρνηση και απειλούμενη εξέγερση των κατοίκων περιοχών όπου πρόκειται να εκτελεστούν έργα που προάγουν την κοινωφέλεια και θίγονται μικροιδιοκτησίες και η προοπτική τους (όπως ΧΥΤΑ – σωφρονιστικά ιδρύματα– ιδρύματα φροντίδας και περίθαλψης συνανθρώπων με ειδικά προβλήματα-μονάδες επεξεργασίας και καθαρισμού λημμάτων- εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων κλπ)
• Για την….για την την…..για την…….για την….. κλπ, κλπ,
Συνεχίζεται…

Unknown είπε...

Για όλα τα προαναφερόμενα στο προηγούμενο και για άλλες «πεντήκοντα δώδεκα» πληγές της φιλτάτης ημών Πατρίδας, υπεύθυνος και υπόλογος δεν είναι μόνο και μόνος λοιπόν ο Γιώργος Ανδρ. Παπανδρέου και οι συγκυβερνήτες του.
Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και ανεξαρτήτου κλίμακας ο καθείς μας.
Όμως θέλω να κλείσω με την οδύνη ψυχής για την έλλειψη αποτελεσματικής δικαιοσύνης στη Χώρα που είναι και το κυριότερο από όσα προανέφερα
Την αγανάκτηση μου θέλω και εδώ να τονίσω για την ατιμωρησία των κλεπτών και των με βαρύτατη αμέλεια επιτελασάντων τα υψηλά καθήκοντά που κατά καιρούς τους ανατέθηκαν.
Η Ζωή (ατομική και κοινωνική)όμως δεν πρέπει να λησμονάμε ότι υπόκειται εσαεί σε φυσική ανάταξη.
Έτσι πιστεύω όσο ζω θα αξιωθώ κάποτε να αντικρίσω την ποθούμενη δικαίωση (έστω και στην αρχή) των σκοτωμένων ελπίδων και προσδοκιών στο πέρασμα των χρόνων μου.
«Ζωή κλεισμένη μέσα στο μες στο χρόνο

choricos είπε...

Φίλτατε Δωδωναίε,
καλώς όρισες.
Ποιός μπορεί να διαφωνήσει μαζί σου για όλα αυτά τα στραβά, που εξαντλητικά παραθέτεις και που συνθέτουν εν πολλοίς το θλιβερό «παζλ» της ελληνικής κακοδαιμονίας. Και βεβαίως ο σημερνός Πρωθυπουργός δεν είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος αυτής της κατάντιας.
Και βεβαίως ούτως ή άλλως, όπως συνηθίζω να λέω, κάθε λαός έχει την κυβέρνηση, που του αξίζει και υπ’ αυτήν την έννοια ευθύνεται για τα παθήματά του. Όμως μέχρι εκεί νομίζω φθάνει η ευθύνη του λαού. Από κεί και πέρα αρχίζει η ευθύνη των πολιτικών, πολλώ μάλλον όταν αυτοί ασχολούνται με την πολιτική επαγγελματικά και αυτοπλασσάρονται ως οι ικανότεροι, οι καταλληλότεροι, οι αγνότεροι, οι κοινωνικότεροι, οι χρησιμότεροι και άλλα παρόμοια.
Όταν λοιπόν στην πράξη αντί για όλα αυτά τα –ότεροι αποδεικνύονται απλώς κατώτεροι, τότε αν μη τι άλλο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες της επαγγελματικής τους ανεπάρκειας, όπως συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα. Και όταν εμπλέκονται και σε εγκληματικές πράξεις, πρέπει να πηγαίνουν και φυλακή. Και όταν κλέβουν τα λεφτά από τα δημόσια ταμεία και φτιάχνουν σπίτια και κότερα, πρέπει να κατάσχονται τα κλοπιμαία για να αποζημιώνεται το δημόσιο. Έτσι όπως η εφορία για μερικά ψωροποσά επισπεύδει κατασχέσεις εναντίον άτυχων χρεοφειλετών, που υποτίθεται ότι απέτυχαν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Με δυό λόγια ο κος Παπανδρέου μου είναι εξαιρετικά συμπαθής, όπως πιστεύω και στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Όμως αν δεν αποφασίσει να καθίσει στο σκαμνί όλους ανεξαιρέτως τους λυμεώνες του δημοσίου πλούτου, όχι μόνο δεν θα μπορέσει να υπερασπισθεί την αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού της χώρας, αλλά πολύ φοβούμαι ότι θα θέσει σε μεγάλη διακινδύνευση την εξ ων ουκ άνευ παλλαϊκή συστράτευση στην προσπάθεια οικονομικής ανάταξης της χώρας.

Unknown είπε...

Χαίρομαι που συμφωνώ με ένα αξιόλογο Bloger που τα πέλματα του ακουμπάνε γερά και σταθερά στη γη.
Λυπάμαι όμως τα μέγιστα, που κάνουμε την ίδια θλιβερή διαπίστωση.
Ότι δηλαδή:
"Η Πατρίς ευρίσκεται εν κινδύνω".
Να είμαστε καλά και να τα λέμε που και που, για να "ανασαίνει" το μυαλό και τα κουράγια μας φίλτατε Choricos