Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Το ΔΝΤ δεν είναι δίχτυ προστασίας είναι ιστός της αράχνης.

Ένα διαρκές πρόβλημα στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν και δυστυχώς φαίνεται ότι παραμένει η συστηματική επικοινωνιακή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραπλανώνται οι πολίτες και έτσι να ασχημονούν ανεξέλεγκτα διάφορα διαπλεκόμενα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα εις βάρος της δημόσιας περιουσίας και κατ’ επέκταση εις βάρος της ζωής και του μέλλοντός μας.

Το κακό είχε παραγίνει την τελευταία εξαετία, όπου από ότι φαίνεται είχε στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός απόκρυψης της πραγματικότητας στον οποίο πέρα από τον Πρωθυπουργό και ηγετικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης συμμετείχαν ενεργά και ένας τεράστιος αριθμός κρατικοδίαιτων δημοσιογράφων, αλλά και διάφοροι άλλοι δημόσιοι παράγοντες, που ενώ θεσμικά είχαν υποχρέωση να ενημερώνουν τον Ελληνικό λαό για την οικονομική (και όχι μόνο) πορεία του τόπου, αυτοί τα απέκρυπταν επιμελώς ή τηρούσαν αιδήμονα σιωπή στα παραποιημένα στοιχεία, που δημοσιοποιούσε η Κυβέρνηση.

Το χειρότερο είναι ότι τα διαπλεκόμενα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα, που εκμεταλλεύονται συστηματικά αυτούς τους άθλιους μηχανισμούς παραπληροφόρησης δεν περιορίζονται μόνο εντός των εθνικών συνόρων, αλλά εξ αιτίας της παγκοσμιοποιημένης αγοράς στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε διεθνείς περισσότερο βουλιμικούς και αδηφάγους κύκλους.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, που επί έξι χρόνια τόσο οι ευρωπαίοι «εταίροι» μας όσο και οι υπερατλαντικοί σύμμαχοί μας αφήνονταν «αφελώς» να πιστεύουν τα στοιχεία της Στατιστικής μας Υπηρεσίας και αφού δημιουργήθηκε ένα αποπνικτικό εθνικό χρέος, ξαφνικά «έπεσαν από τα σύννεφα» και άρχισαν να δυσανασχετούν οψίμως για την «ελληνική αναξιοπιστία» και για την οικονομική μας «αφερεγγυότητα».

Το δυστύχημα είναι ότι αυτοί οι μηχανισμοί μαζικής εξαπάτησης της κοινής γνώμης εξακολουθούν και σήμερα να παραμένουν σχεδόν ανέπαφοι.
Και φαίνεται ότι ο νέος υψηλός τους στόχος είναι να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη ότι το διεθνές νομισματικό ταμείο είναι ένα ευαγές, φιλανθρωπικό ίδρυμα, που θα μας σώσει από τους κερδοσκόπους, προσφέροντάς μας ανιδιοτελή οικονομική στήριξη και διαθέτοντάς μας αφιλοκερδώς τις καλές του υπηρεσίες, ώστε να βάλλουμε σε τάξη τα του οίκου μας παραδοσιακώς στραβά και διαχρονικώς ασυμμάζευτα.

Πολύ όμορφο για να είναι αληθινό.

Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς εκ διαμέτρου αντίθετη.

Ο σκοπός ύπαρξης του ΔΝΤ δεν είναι να παρέχει στοργική βοήθεια στους «άσωτους υιούς» της διεθνούς κοινότητας μεταξύ των οποίων συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρούν τον τελευταίο καιρό να εντάξουν τη χώρα μας.

Ο σκοπός είναι να επεμβαίνει υπό την μορφή διακρατικού συνδίκου πτωχεύσεως σε όσες περιπτώσεις κρίνεται ότι οι διεθνείς δανειστές κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους.
Και τι κάνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως χαρακτηριστικά τις είδαμε μέχρι σήμερα σε διάφορα μέρη του πλανήτη;
Μα πολύ απλά ότι κάνει και ένας σύνδικος πτωχεύσεως, ένας κοινός εκκαθαριστής πτωχευτικής περιουσίας και δη μη χρηστός εξ ορισμού।Επιχειρεί να ρευστοποιήσει άρον άρον και όσο όσο την περιουσία του χρεοφειλέτη (εν προκειμένω τη δημόσια περιουσία του τάλαινα πληθυσμού), ώστε να ικανοποιήσει τους πιστωτές. Σ’ αυτή την διαδικασία έννοιες όπως εθνικός πλούτος, ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη διαγράφονται από το λεξικό της ασκούμενης διακυβέρνησης. Ο πληθυσμός εξαθλιώνεται, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου ξεπουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές, η δημόσια και η ιδιωτική οικονομία καταστρέφεται, η εγχώρια αγορά ερημοποιείται. Ούτε λόγος βέβαια ότι η εθνική ανεξαρτησία πάει περίπατο, ενώ η εθνική κυριαρχία σ’ αυτή τν περίπτωση μόνον ως κρύο ανέκδοτο νοείται.


Είναι λοιπόν αν μη τι άλλο εξαιρετικά αφελές να θεωρείται ο μηχανισμός του ΔΝΤ «δίχτυ ασφαλείας». Η ιστορία του θεσμού διδάσκει ότι ουδέποτε έπαιξε αυτό το ρόλο.
Αντίθετα μάλιστα, επειδή προϊούσης της κεφαλαιακής συγκέντρωσης ολόκληρο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει ως γνωστόν υποστεί μια άνευ προηγουμένου μεταλλακτική διαστροφή, και το ΔΝΤ παρεξέκλινε αισθητά του αρχικού του στόχου.
Ενώ δηλαδή αρχικά λειτουργούσε ως μέσο εξασφάλισης των δανειστών από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας ενός κράτους, στη συνέχεια μετατράπηκε σε εργαλείο εξαγοράς των εθνικών «ασημικών» από διεθνείς καλοθελητές επιχειρηματίες.
Με απλά λόγια όταν κάποιες πολυεθνικές εταιρείες εποφθαλμιούν τις δημόσιες επιχειρήσεις, τους πλουτοπαραγωγικούς τομείς μιας συγκεκριμένης χώρας, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο υπερδανεισμού της σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση όταν αυτή η χώρα καθίσταται «αναξιόπιστη», «αφερέγγυα» και ως εκ τούτου «ανίκανη να δανεισθεί από τις αγορές», τότε καλείται το ΔΝΤ να παίξει το ρόλο του αναγκαστικού εκποιητή όσων περιουσιακών στοιχείων θα ήταν αδύνατο να εκποιήσει οποιαδήποτε εθνική κυβέρνηση.
Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι από καιρό κάποιοι «μαρτυριάρηδες» γερμανοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες προέτρεξαν να εγγράψουν υποθήκες για νησιά, εθνικά μνημεία και τα τοιαύτα, ενώ από ετών άλλοι εποφθαλμιούν τα λιμάνια, τους σιδηροδρόμους, τα δίκτυα ύδρευσης, το σύστημα υγείας και ασφάλισης, τον τουρισμό, αλλά και το εμπόριο τροφίμων, ρούχων κ.λ.π (βλέπε πολυεθνικές αλυσίδες μαζικής εστίασης, σούπερ μάρκετ, εμπορικών πολυκαταστημάτων κ.λ.π).

Έτσι το ΔΝΤ από «δίχτυ προστασίας» (για διεθνείς δανειστές, ουδέποτε για δανειολήπτες) μεταλλάχθηκε εξελικτικά σε ιστό της αράχνης για εντέχνως υπερχρεωμένους λαούς, που απογυμνώνονται μεθοδικά από τον εθνικό τους πλούτο και μετατρέπονται σε εξαθλιωμένους κολλήγους μέσα στην ίδια τους τη χώρα.


Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και επομένως η εθνική συνταγή για έξοδο από την κρίση δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνει το ΔΝΤ σε καμία απολύτως αναλογία.

Η μόνη ελπίδα σωτηρίας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες είναι με ίδια μέσα και με πανεθνική κινητοποίηση να επιδιώξουμε την οικονομική αναδιάρθρωση και αναπτυξιακή παλινόρθωση της χώρας.
Τούτο μόνο μπορεί να είναι το στοίχημα μιας εθνικής κυβέρνησης, που ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό του τόπου.
Και αυτό όπως γράψαμε πολλές φορές και σε ανύποπτο για τους πολλούς χρόνο, προϋποθέτει επαναδιαπραγμάτευση και αν χρειασθεί πάγωμα του δημόσιου χρέους για εξυπηρέτηση και αποπληρωμή σε ευθετότερο χρόνο, αναζήτηση πηγών ευνοϊκότερης δανειοδότησης πέραν και μακράν από τους παραδοσιακούς συνήθεις δυτικούς «κερδοσκόπους», στοχευμένη ροή χρήματος (ίσως και με παράκαμψη των τραπεζών, που καλώς ή κακώς είναι διαβρωμένες και εξαρτημένες από τα διεθνή κερδοσκοπικά κυκλώματα) στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, ειδική στήριξη στον τουρισμό και στον εξαγωγικό τομέα, με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών.

Αυτά όλα μπορεί να τα κάνει με όραμα και σχέδιο μια εθνική κυβέρνηση, που θα έχει τη στήριξη του Ελληνικού λαού, εφ’ όσον δώσει η ίδια το παράδειγμα πατριωτισμού, εργατικότητας και πρωτίστως εντιμότητας, έχοντας ορθώσει το ανάστημά της στην ΕΕ, έχοντας προχωρήσει σε εφαρμογή εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου και κυρίως έχοντας επιβάλλει διαφάνεια και δικαιοσύνη προς κάθε κατεύθυνση, αρχής γενομένης από την δήμευση των περιουσιών, όσων καταχράστηκαν της εμπιστοσύνης του έθνους τα προηγούμενα χρόνια.


Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν αμέσως αντιληπτά από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα του τόπου, που δείχνει να έχει περιέργως αφεθεί στην επικοινωνιακή δύνη των αγορών, μέχρι του σημείου μερικοί ανεγκέφαλοι να κάνουν ήδη αντεθνικούς ισοσκελισμούς της δημόσιας περιουσίας με το δημόσιο χρέος, παραγνωρίζοντας ηθελημένα ότι αποκλειστικός ιδιοκτήτης της δημόσιας περιουσίας είναι οι έλληνες πολίτες, ενώ αποκλειστικοί
δημιουργοί του δημόσιου χρέους είναι φαύλοι πολιτικοί και συγκεκριμένα διαπλεκόμενα παραμάγαζα.

Ας προσέξουν λοιπόν τι λένε και πολύ περισσότερο τι πράττουν.

Η όποια δημόσια περιουσία διεσώθη από τη λαίλαπα της τελευταίας διακυβέρνησης χρήζει συντήρησης και ανάπτυξης, όχι ξεπουλήματος αντί πινακίου φακής, όπως επιδιώκουν συγκεκριμένοι διεθνείς οικονομικοί killers και τα εγχώρια «παπαγαλάκια» τους.

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Ύστερα από καιρό, δεν μπορείς να πεις νάμαι και πάλι εδώ φίλτατε Choricos.
Ας τα πούμε λίγο σχετικά με το σχόλιο σου.
Έχουμε σε πρώτη εικόνα την Ουγγαρία.
Από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τα περισσότερα των μέτρων που επέβαλε ο «σύνδικος πτώχευσης» στην συμπαθέστατη αυτή χώρα, είναι ήδη πραγματικότητα πλέον για μας.
http://www.in.gr/NEWS/article.asp?lngEntityID=1116659
Ως προς τι λοιπόν η ανησυχία;
Μένουν ακόμη οι νέες διατάξεις του «ασφαλιστικού» που από ότι ακούγεται, θα είναι «τσεκουράτες» και οπωσδήποτε… και αυτές «καθ υπόδειξιν»…
Είχαμε κάποια άλλη ρεαλιστική «εναλλακτική» και δεν ακολουθήθηκε;
Δεν υπέπεσε στην αντίληψη μου
Προσωπικά εκ των πολλών κακών και του χειρότερου της στάσης πληρωμών, προτιμώ το μη χείρον βέλτιστον της « απόφαση του Eurogroup για τον διμερή δανεισμό και το δανεισμό κατά το 1/3 από το Δ.Ν.Τ»
Είναι αυτό μια κάποια λύση στην αδυναμία μας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου εξωτερικού χρέους.
Έχουμε ένα δημόσιο χρέος που κατά ένα μεγάλο μέρος ορισμένα από τα ομόλογά του, βρίσκονται το ένα από το άλλο σε μικρό εύρος χρονικών προθεσμιών εντός του 2010 -2011
Δεν θα προλαβαίνει να τελειώσει η αποπληρωμή του ενός και θα έρχεται “καπάκι” από πίσω το άλλο…και πάει λέγοντας…
Αυτό βέβαια πρέπει να μας εμβάσει σε καθολική εθνική περίσκεψη και περισυλλογή περισσότερο, παρά σε εξοβελισμούς τακτικών κινήσεων που ούτως ή άλλως κινούντο σε ασφυκτικά πλαίσια…
Και για να τελειώνω και να μη γίνομαι κουραστικός, σου υπενθυμίζω το λαϊκό ρηθέν:
«Ήθελε ο βλάχος δεν ήθελε ο ζωγράφος, έγινε στο τέλος ο Χριστός με τσαρούχια…»

Unknown είπε...

Ύστερα από καιρό, δεν μπορείς να πεις νάμαι και πάλι εδώ φίλτατε Choricos.
Ας τα πούμε λίγο σχετικά με το σχόλιο σου.
Έχουμε σε πρώτη εικόνα την Ουγγαρία.
Από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τα περισσότερα των μέτρων που επέβαλε ο «σύνδικος πτώχευσης» στην συμπαθέστατη αυτή χώρα, είναι ήδη πραγματικότητα πλέον για μας.
http://www.in.gr/NEWS/article.asp?lngEntityID=1116659
Ως προς τι λοιπόν η ανησυχία;
Μένουν ακόμη οι νέες διατάξεις του «ασφαλιστικού» που από ότι ακούγεται, θα είναι «τσεκουράτες» και οπωσδήποτε… και αυτές «καθ υπόδειξιν»…
Είχαμε κάποια άλλη ρεαλιστική «εναλλακτική» και δεν ακολουθήθηκε;
Δεν υπέπεσε στην αντίληψη μου
Προσωπικά εκ των πολλών κακών και του χειρότερου της στάσης πληρωμών, προτιμώ το μη χείρον βέλτιστον της « απόφαση του Eurogroup για τον διμερή δανεισμό και το δανεισμό κατά το 1/3 από το Δ.Ν.Τ»
Είναι αυτό μια κάποια λύση στην αδυναμία μας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου εξωτερικού χρέους.
Έχουμε ένα δημόσιο χρέος που κατά ένα μεγάλο μέρος ορισμένα από τα ομόλογά του, βρίσκονται το ένα από το άλλο σε μικρό εύρος χρονικών προθεσμιών εντός του 2010 -2011
Δεν θα προλαβαίνει να τελειώσει η αποπληρωμή του ενός και θα έρχεται “καπάκι” από πίσω το άλλο…και πάει λέγοντας…
Αυτό βέβαια πρέπει να μας εμβάσει σε καθολική εθνική περίσκεψη και περισυλλογή περισσότερο, παρά σε εξοβελισμούς τακτικών κινήσεων που ούτως ή άλλως κινούντο σε ασφυκτικά πλαίσια…
Και για να τελειώνω και να μη γίνομαι κουραστικός, σου υπενθυμίζω το λαϊκό ρηθέν:
«Ήθελε ο βλάχος δεν ήθελε ο ζωγράφος, έγινε στο τέλος ο Χριστός με τσαρούχια…»

choricos είπε...

Φίλε Δωδωναίε εν πρώτοις σ’ ευχαριστώ για το σχόλιό σου και χρόνια πολλά.
Σέβομαι απολύτως την άποψή σου, αλλά ας δούμε λίγο τα πράγματα από την αρχή.
Το πρώτο ζήτημα, που επισημαίνω είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η προπαγανδιστική ψευδολογία και να αντιμετωπισθεί ο πολίτης με σεβασμό ως προς την νοημοσύνη του και ως προς το δικαίωμά του να ενημερώνεται με ειλικρίνεια και πολιτικό ρεαλισμό για όλα τα θέματα, που τον αφορούν. Καθώς επίσης και να του δίνεται η δυνατότητα να εκφράζει την άποψή του για θέματα, που θα σφραγίσουν αρνητικά το μέλλον του, αλλά και το μέλλον των εγγονών του. Είναι αντίθετο με κάθε έννοια δημοκρατίας να του υποκρύπτουν την πραγματικότητα, να του λένε ένα κάρο ψέματα, να υποκλέπτουν την ψήφο του υποσχόμενοι καλύτερες μέρες και στη συνέχεια να του καταστρέφουν τη ζωή. Ως εδώ λοιπόν δηλαδή σε ζητήματα στοιχειώδους δημοκρατίας φαντάζομαι ότι συμφωνούμε.
Τώρα ένα άλλο ζήτημα είναι το ποιός είναι ο πραγματικός ρόλος του ΔΝΤ. Αυτό δεν χρειάζεται μεγάλη συζήτηση γιατί ο βίος και η πολιτεία του θεσμού μιλούν από μόνα τους και μαρτυρούν πολύ χειρότερα από όσα ακροθιγώς αναφέρονται στην παρούσα ανάρτηση. Μια μικρή έρευνα στο ιντερνετ προσφέρει πλούσιες πληροφορίες για την καταστροφική δράση του εν λόγω οργανισμού εκεί όπου στο παρελθόν κλήθηκε να προσφέρει τις «καλές του υπηρεσίες». Αλλά και ως προς αυτό το ζήτημα πιστεύω ότι μάλλον δεν έχουμε σοβαρές διαφωνίες.

choricos είπε...

Όμως το ποιο σημαντικό θέμα είναι, όπως και συ επισημαίνεις, το διά ταύτα.
Εδώ λοιπόν καίτοι υπάρχουν σίγουρα αρμοδιότεροι εμού για να δώσουν λύσεις, (στο κάτω κάτω δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πληρώνουμε πλουσιοπάροχα τόσους επαγγελματίες πολιτικούς και τεχνοκράτες τόσα χρόνια), θεωρώ ότι στο μέτρο, που υποχρεούμαι ως υπεύθυνος πολίτης έχω διατυπώσει ευθέως και αφιλοκερδώς κάμποσες απόψεις και προτάσεις και μάλιστα όταν οι προαναφερόμενοι επαγγελματίες, αδρανούσαν παριστάνοντας τους ανήξερους για να μη πώ τους χαζοχαρούμενους.
Για παράδειγμα είχα εγκαίρως επισημάνει ότι από τα 28 δις της βοήθειας στήριξης των τραπεζών δεν επρόκειτο να φθάσει ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις και ότι ο μόνος τρόπος ασφαλούς διοχέτευσης αυτού του πακτωλού χρημάτων στην πραγματική οικονομία ήταν η παράκαμψη των τραπεζών και η ενεργοποίηση άλλων διαύλων , όπως τα ταμεία των εφοριών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.λ.π. Τώρα εκ των υστέρων όλοι διαπιστώνουν ότι αυτά τα χρήματα, που επιβάρυναν σοβαρά τον Έλληνα φορολογούμενο δεν κατέστησαν ικανά να εξασφαλίσουν ούτε την σωτηρία των τραπεζών, αλλά ούτε καν την πιστοληπτική τους θέση.
Καθ’ όμοιο λόγο έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη ότι η οικονομική καταστροφή της χώρας είναι αποτέλεσμα φαύλης διασπάθισης του δημοσίου πλούτου και ότι η λυδία λίθος για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας εντός και εκτός της χώρας και παράλληλα η χάραξη και εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής.
Σήμερα αυτά πλέον δεν τα λέμε μόνο εμείς,. Τα έχει ήδη πει κατά κόρον ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τα βροντοφωνάζουν με κάθε ευκαιρία (και με την αύξηση των σπρεντ και με την απροθυμία να μας δανείσουν) και οι εταίροι μας και οι περιβόητες «αγορές».
Άρα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας (ζήτημα που αφορά πρωτίστως τα στελέχη των δύο κομμάτων εξουσίας) επείγει ο καταλογισμός στους καταχραστές του δημοσίου χρήματος και η δήμευση των περιουσιών τους, ώστε να πάψει να θεωρείται κλέφτης και απατεώνας ολόκληρος ο ελληνικός λαός ύποπτους εν δυνάμει καταχραστές τους νέους πολιτικούς τους ηγέτες, που μέχρι στιγμής δείχνουν δέσμιοι των προκατόχων τους.
Η κάθαρση αυτού του εθνικού άγους θα αποκαταστήσει και την αναγκαία εμπιστοσύνη του μέσου πολίτη, που είναι όρος εξ ων ουκ άνευ για την απαιτούμενη πανεθνική συστράτευση στον κοινό στόχο σωτηρίας της πατρίδας.

choricos είπε...

Και από κεί και πέρα βεβαίως αυτός ο κεντρικός στόχος για να γίνει πλατειά αποδεκτός θα πρέπει να εξειδικευθεί με ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα έχει ως άξονα την διάσωση και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του μέσου Έλληνα και όχι την εξυπηρέτηση των ληστρικών χρεών, τα οποία δημιουργήθηκαν με τη συμπαιγνία ξένων τοκογλύφων και ντόπιων τρωκτικών. Υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να εκβιασθούν οι εταίροι, που επί όλα αυτά τα χρόνια μέσω εξοπλιστικών και λοιπών λεοντείων εμπορικοπολιτικών συναλλαγών μας «έπιναν το αίμα», ώστε να ξεχάσουν για κάποιο εύλογο διάστημα το σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο εξ άλλου άπαντες έχουν κατάφορα παραβιάσει. Να εκβιασθούν οι τοκογλύφοι δανειστές μας να παρατείνουν τους χρόνους αποπληρωμής των χρεών μας. Να αναζητήσουμε νέους συμφερότερους δανειστές γιατί όχι και προς ανατολάς. Να παγώσουμε αμέσως όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα. Να κατευθύνουμε αποκλειστικά τα χρήματά μας στην αύξηση του παραγόμενου εγχώριου προϊόντος, με αναπτυξιακά προγράμματα ενίσχυσης της γεωργοκτηνοτροφίας, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των εξαγωγών.
Εμείς δε ως καταναλωτές να αποφεύγουμε πεισματικά να αγοράζουμε εισαγόμενα προϊόντα. Να αναζητήσουμε τους έλληνες βιοτέχνες και παραγωγούς και να αγοράζουμε απ’ ευθείας από αυτούς αν τα εμπορικά καταστήματα επιμένουν στην μεταπώληση εισαγόμενων.
Το βέβαιο είναι ότι τα χρήματα του ΔΝΤ και τα αντίστοιχα μέτρα, που θα έχουν σαν μοναδικό σκοπό την «εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους» τουτέστι την επιστροφή των δανεικών, που τα τρωκτικά οικειοποιήθηκαν (και εξακολουθούν να τα ροκανίζουν ανενόχλητοι και εις υγείαν του λιτοδίαιτου κοσμάκη) δεν θα οδηγήσουν μαθηματικώς στην χρεωκοπία και στην εξαθλίωση. Αυτό το γνωρίζει καλά στο πετσί του και ο Αργεντινός και ο Ούγγρος και κάθε άλλος, που βίωσε τον «παράδεισο» του ΔΝΤ, αλλά το γνωρίζουν βεβαίως και οι «αγορές», που εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές για το ενδεχόμενο χρεωκοπίας μας όσο δεν πείθονται για την αξιοπιστία των πολιτικών διαχειριστών μας και για την αναπτυξιακή μας προοπτική.
Ηδη αυτό διαγράφεται αρκετά καθαρά στον εγχώριο και διεθνή τύπο.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την ανάρτησή σου για το ρόλο του ΔΝΤ, που δυστυχώς πολλοί Ελληνες το ξεπερνάνε αψήφιστα.
Επειδή, διαβάζοντας τα προηγούμενα σχόλια, βλέπω ότι κάποιοι στέκονται στην Ουγγαρία, ωσάν να είναι το μοναδικό παράδειγμα επέμβασης του ΔΝΤ, θα βοηθήσω λίγο λογοτεχνικά την ιστορική αναδρομή της ιστορίας του ταμείου με ένα «παραμυθάκι» που δέν είναι καθόλου παραμυθάκι :
Μιά φορά και ένα καιρό λοιπόν σε μιά μακρυνή χώρα που λεγόταν Αργεντινή και που οι διεθνείς αγορές, μέχρι το 2001, την ονόμαζαν οικονομικό θαύμα, συνέβη η ανατροπή του προέδρου του οικονομικού θαύματος, ονόματι Κάρλος Μένεμ, γιατί τα αποτελέσματα αυτού του οικονομικού θαύματος ο Αργεντίνικος λαός τα ένιωσε στο πετσί του ώς καταστροφή και υπερχρέωση.
Μετά την πτώση του Μένεμ ανέλαβε την εξουσία ο Φερνάντο ντε λα Ρούα, ο οποίος αντί για το σταμάτημα της καταστροφικής υπερχρέωσης του προκατόχου του, συνέχισε τα ίδια και χειρότερα (κάτι σάν τον δικό μας Καραμανλή τζούνιορ δηλαδή).
Το αποτέλεσμα ήταν η παραμυθένια χώρα ονόματι Αργεντινή να φτάσει ένα βήμα πρίν την χρεωκοπία (κάτι σάν και την Ελλάδα μας δηλαδή).
Τότε ο Αργεντίνικος λαός έφερε στην εξουσία τον κεντροαριστερό Εδουάρδο Ντουάμπλε, ο οποίος αφού κατήγγειλε την προηγούμενη διεφθαρμένη κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει την εθνική της κυριαρχία απο τους διεθνείς κερδοσκόπους και δανειστές, κατέληξε να προτείνει ότι δέν υπάρχει άλλος δρόμος απο την υπαγωγή της στην κηδεμονία του ΔΝΤ.

Ανώνυμος είπε...

Με το ΔΝΤ λοιπόν να κηδεμονεύει, η ανεργία στην χώρα του πρώην οικονομικού θαύματος σκαρφάλωσε στο 30%, η πείνα και η φτώχεια στήσανε τρικούβερτο γλέντι και ακόμη και ο κυρ-θάνατος λόγω εξαθλίωσης ανέβασε τα επίπεδά του σε αντίστοιχα αυτά της ανεργίας.
Για όλα αυτά που έβλεπε γύρω του ο κυρ-Ντουάμπλε, κουνώντας περίλυπος το κεφάλι του έλεγε : «Δέν θα ήμουν ειλικρινής άν σας έλεγα ότι είμαι ευτυχής με τον τρόπο που το ΔΝΤ μας έχει μεταχειριστεί»
(Υποσημείωση εδώ : Πάσα ομοιότης με τη χώρα μας και με την αντίστοιχη δήλωση Ντουάρτε – Παπανδρέου, είναι απλώς τυχαία!)
Να συνεχίσω όμως.....γιατί ο λαός της Αργεντινής που δέν συμμεριζόταν καθόλου την λεκτική δυστυχία του Ντουάρτε, αποφάσισε να τον στείλει και αυτόν στα αζήτητα, εκεί ακριβώς που είχε στείλει και τους προηγούμενους ηγέτες του.
Στην θέση του λοιπόν εξέλεξε έναν άλλον, ονόματι Κιτσνέρ, ο οποίος προφανώς σεβόμενος την θέληση του Αργεντίνικου λαού, έστειλε στο διάολο το ΔΝΤ κατ΄αρχάς και κατα δεύτερον ακολούθησε πολιτικές διαγραφής του υπέρογκου τοκογλυφικού χρέους της χώρας, εθνικοποιώντας όλους τους σημαντικούς οικονομικούς τομείς της.
Οι αγορές βεβαίως τιμώρησαν την Αργεντινή βαθμολογώντας την με το χειρότερο βαθμό, αλλά η χώρα αδιαφορώντας για τις βαθμολογήσεις τους φαίνεται ότι τελικά τα κατάφερε, γιατί σήμερα, άν και κανείς δέν θα μπορούσε να ονομάσει την Αργεντινή σάν πλούσια χώρα, εν τούτοις έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα οικονομικά της προβλήματα και βρίσκεται σε υψηλότερη θέση απο την Ελλάδα που είναι μέλος του «ισχυρού ευρώ».

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως, η πρόσφατη ιστορία (2003) αναδεικνύει και μία άλλη χώρα-πείραμα για τις θελήσεις των αγορών, οι οποίες στο μόνο πράγμα που αποσκοπούν είναι το κέρδος.
Στην Ουρουγουάη λοιπόν, το σωτήριο έτος 2003 οι αγορές δέν άφησαν την κυβέρνησή της να κηρύξει επισήμως την πτώχευση της χώρας αλλά την άφησαν να καλέσει τον κηδεμόνα που ονομάζεται ΔΝΤ.
Ποιό το αποτελεσμα ?
Η Ουρουγουάη είναι η φτωχότερη χώρα της Λατ. Αμερικής (με όλα τα συνεπακόλουθα...) και το χειρότερο, η χώρα αυτή εξακολουθεί να είναι υπέρογκα υπερχρεωμένη!
Αλλά έχουμε και στην γειτονιά μας χώρες υπο την κηδεμονία του ΔΝΤ όπως αυτές της Λετονίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Ιρλανδίας. Το ΔΝΤ είναι ακόμα μέσα σε αυτές και τα αποτελέσματα της επέμβασής του μάλλον είναι νωρίς να τα κρίνουμε (σύντομα όμως σίγουρα θα μπορούμε) εκτός απο τα στοιχεία του ΑΕΠ της Ιρλανδίας (που είναι και παλιοσειρά στο θέμα του ταμείου). Το ΑΕΠ της Ιρλανδίας λοιπόν σήμερα, και μετά απο κάμποσα χρόνια διακυβέρνησης ΔΝΤ, εξακολουθεί να κατρακυλά και έχει ακουμπήσει το -8%, απο -2% που ήταν πρίν την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ. Φυσικά με τέτοιο ΑΕΠ δέν νομίζω ότι χρειάζεται να παραθέσω στοιχεία για το πού είναι η Ανεργία ή τα επίπεδα της φτώχειας της χώρας και των κατοίκων της.
Αν είμαστε οι επόμενοι στη λίστα του Ταμείου και με τον ελληνικό πληθυσμό να το βλέπει ώς κακή μέν αλλά σωτήριο λύση, αντιλαμβάνεται κανείς τί μας περιμένει!
Γιατί ο θεός μωραίνει αυτόν που πρώτα απ΄όλα είναι ηλίθιος και δέν καταλαβαίνει, ούτε και θέλει να ξεστραβωθεί για να καταλάβει.