Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Οι μάσκες έπεσαν.(2)

Εκτός από τους ήρωες και τους αρχηγούς, κάθε ιστορική περίοδος σφραγίζεται και από τους λαϊκούς της θυμόσοφους. Τους ανθρώπους, που καταφέρνουν να συμπυκνώνουν εύστοχα την λαϊκή γνώση, εμπειρία ή αισθητική σε ευφυολογήματα διαχρονικής αξίας.
Συνηθέστατα οι σοφές αυτές ρήτρες δίνουν την αίσθηση μιας φιλοσοφικής σκυτάλης, που παραδίδεται από γενιά σε γενιά υφιστάμενη σοβαρές διαφοροποιήσεις στην εξωτερική της διατύπωση, αλλά παραμένουσα εκπληκτικά αναλλοίωτη ως προς το νοηματικό της περιεχόμενο στο διάβα των αιώνων.
«Όμοιος ομοίω αεί πελάζει», έλεγαν οι αρχαίοι.
«Πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», έλεγαν οι παλιότεροι.
Μετά την συνέντευξη του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, οι σύγχρονοι Έλληνες άνετα μπορούν να διατυπώσουν μια παραλλαγή του τύπου:
«Πες μου ποιους έχεις υπουργούς, για να σου πω τι σόι πρωθυπουργός είσαι»...
Πριν από αυτή την ιστορική συνέντευξη υπήρχαν ακόμη αρκετοί, που υποστήριζαν ότι ο κ. Πρωθυπουργός δεν εγνώριζε τις δραστηριότητες των διαφόρων στελεχών της κυβέρνησής του και εν πάση περιπτώσει στενοχωριόταν ή θύμωνε όταν μάθαινε όλως τυχαία από τον τύπο τα διάφορα παρατράγουδα, στα οποία εφέροντο να πρωτοστατούν.
Πολλοί βέβαια είναι εκείνοι, που αμφέβαλαν για αυτό θεωρώντας επικοινωνιακό εύρημα τη σχετική φιλολογία περί Πρωθυπουργικού εκνευρισμού.
Δεν έχουμε λόγους να μην κάνουμε καλόπιστα δεκτή την παραφιλολογία για τον «ατυχή» πρωθυπουργό που τον πληγώνουν τα στελέχη του.
Όμως στη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης ο κ. Πρωθυπουργός επέλεξε να προσφέρει πλήρη κάλυψη στους ατακτούληδες και τα “golden boys” (κατά τον κ. Πωλύδωρα), ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα.
Εξ άλλου η δύναμη της σημειολογίας είναι ακαταγώνιστη στην πολιτική επικοινωνία.
Επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει “mot a mot”, λέξη προς λέξη, την φραστική επιχειρηματολογία των προστατευομένων του, πιθανότατα ήρθε σε πλήρη αντίθεση και με τη λαϊκή αισθητική και ευλόγως φάνηκε να επιβεβαιώνει με την πολιτεία του μια άλλη θυμοσοφική σκυταλοδρομία.
«Ομιλίαι κακαί φθείρουσιν ήθη χρηστά», έλεγαν οι αρχαιότεροι.
«Με στραβό όταν καθίσεις το πρωί θα αλληθωρίσεις», έλεγαν οι παλαιότεροι.
«Στραβούς αν βάζεις υπουργούς κι ο ίδιος θα στραβώσεις»… μπορούν να σκέφτονται οι σύγχρονοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: