Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Η εβδομαδιαία αναβολή τώρα επιβάλλεται.

Έστω και καθυστερημένα η αποστολή της δικογραφίας για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στη Βουλή αποτελεί θετική εξέλιξη.
Τα όσα προηγήθηκαν της αποστολής, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ο τρόπος βεβαίως με τον οποίο εστάλη οδηγεί αβίαστα σε κάποια απλά λογικά συμπεράσματα.
Οι δύο ηρωϊκοί δικαστές είχαν κάνει απολύτως ορθή αξιολόγηση των στοιχείων, που είχαν στη διάθεσή τους, όταν υποστήριζαν ότι διαπίστωσαν εμπλοκή μελών της κυβέρνησης στην υπόθεση και επέμεναν για την αμελλητί διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.
Αντίθετα οι ισχυρισμοί των προϊσταμένων τους περί ανάγκης συμπληρώσεως ή ολοκληρώσεως της εισαγγελικής έρευνας αποδεικνύονται έωλοι.
Και αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι αφενός ουδεμία ουσιαστική προσθήκη στα στοιχεία της δικογραφίας δεν φάνηκε να υπήρξε στις λίγες αυτές μέρες, που μεσολάβησαν από την παραίτηση των ηρωικών δικαστών και αφ’ ετέρου οι δικαιολογίες περί όψιμου σεβασμού της βουλής προφανώς δεν έχουν νομική αλλά μόνο επικοινωνιακή αξία.
Και επειδή ακριβώς ουδέν πρόσθετο από άποψη νομικής αξιολογήσεως γεγονός μεσολάβησε αυτές τις κρίσιμες τελευταίες ημέρες, καθίσταται προφανές ότι η περίπου πεισματική άρνηση της εισαγγελίας να αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή τουλάχιστον την ίδια μέρα, που προσδιορίσθηκε ημερομηνία συζήτησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, υπήρξε αυθαίρετη, παράτυπη και νομικά αστήρικτη, άρα υπαγορευόμενη από λογικές και κίνητρα υπερβαίνοντα τα όρια της δικαστικής λειτουργίας. Η θύελλα λοιπόν της παλλαϊκής κατακραυγής ήταν η πραγματική αιτία, πού ώθησε τους αρμοδίους να κάνουν στροφή 180 μοιρών ως προς τα νομικά τους επιχειρήματα, «την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι», κατ’ απομίμηση του κ.Πρωθυπουργού, ο οποίος για τον ίδιο λόγο αποφάσισε την πρόταση εξεταστικής επιτροπής μερικές ημέρες νωρίτερα, ανατρέποντας την πάγια προγενέστερη θέση του.
Αναπότρεπτη συνέπεια όμως αυτής της αδικαιολόγητης καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι καθιστά δυσχερή την επαρκή μελέτη της ογκώδους δικογραφίας από την πλευρά των βουλευτών στο μικρό χρονικό διάστημα, που απομένει μέχρι τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες. Αυτό αντικειμενικά διευρύνει τα περιθώρια σφάλματος στην διαμόρφωση της εκτίμησης τους για τα ερωτήματά της ψηφοφορίας, αφού η γνώμη τους κινδυνεύει πλέον να στηριχθεί περισσότερο στις πληροφορίες, που άντλησαν στο προηγούμενο διάστημα από τα μέσα ενημέρωσης καθώς και από τις οδηγίες, που θα δώσουν τα κομματικά τους επιτελεία , παρά από την ενδελεχή μελέτη των πραγματικών στοιχείων της υπόθεσης.
Ως εκ τούτου κατά την ταπεινή μας γνώμη τώρα πλέον είναι περισσότερο επιβεβλημένη, παρά πριν που δεν είχε έρθει η δικογραφία στην βουλή, η αναβολή της συζήτησης για προανακριτική επιτροπή τουλάχιστον για διάστημα μιας εβδομάδος.
Διάστημα εύλογο ώστε να δοθεί ικανός χρόνος στους βουλευτές όλων των κομμάτων να μελετήσουν επαρκώς το περιεχόμενο της δικογραφίας και ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά να μπορέσει να καταλήξει αβίαστα στο δικό του προσωπικά ασφαλές συμπέρασμα.
Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ασκήσουν τα συνταγματικά τους καθήκοντα με πλήρη ανάληψη των ευθυνών τους έναντι των ψηφοφόρων τους και σε αρμονία με την λογική και την συνείδησή τους, η οποία στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να λειτουργήσει απολύτως απηλλαγμένη οποιασδήποτε κομματικής επιρροής ή μικροκομματικής σκοπιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: