Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Η μεθυστική μυρωδιά της κάλπης...


Μακρύ, καυτό, καλοκαίρι…
Μπήκε πλέον για τα καλά ο Αύγουστος.
Σφίξανε οι ζέστες. Ξεκίνησαν τα μπάνια του λαού.
Άδειασαν οι δημόσιες υπηρεσίες. Αποδιοργανώθηκαν τα μπλογκς. Ξευτιλίστηκαν τα καρπούζια…
Κι όμως… Αυτό το καλοκαίρι είναι αλλιώτικο…
Μα από Αιγαίο μεριά φυσήξει, μα από στεριά. Μια είναι φέτος η ανασαιμιά που φέρνει η θαλάσσια αύρα, ίδια κι απαράλλακτη η μυρωδιά, που κουβαλάει το μελτεμάκι.
Η μυρωδιά της κάλπης….
Μια μυρωδιά βαριά και πνιγηρή, που ακυρώνει τα αρώματα των φρούτων, υπερνικά τις μυρωδιές των λουλουδιών, υποσκελίζει τις οσμές των αντηλιακών, υπερνικά ακόμα και την κάπνα από τους καιόμενους βάτους.

Με κάλπες ξεκίνησε αυτό το sui generis καλοκαιράκι και ήδη οι κάθε λογής πολιτευτάδες μυρίζονται ότι με εκλογές θα τερματίσει.
Κι η ιδέα ότι μαζί του θα τερματίσει και η Βουλή, και η Κυβέρνηση και αναπότρεπτα και κάποιες πολιτικές καριέρες δημιουργεί αναβρασμό κι ανατριχίλα στο σύνολο του πολιτικού προσωπικού.
Η μυρωδιά της κάλπης, που διεγείρει τις αισθήσεις των πολιτικών λαγωνικών, τα βγάζει από την χειμερία νάρκη και την μακρόχρονη αποχαύνωση και τους δημιουργεί μια έντονη υπερδιέγερση και μια αχαλίνωτη δίψα επικοινωνίας με τον πολίτη.
Κι όσο οι μέρες λιγοστεύουν κι οι εκλογές σιμώνουν, το πολιτικό ντελίριο κορυφώνεται, οι πολιτικοί σαλτάρουν και αναζητούν απεγνωσμένα ευκαιρίες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Είναι όμως κι η ζέστη, που δεν βοηθά, είναι οι μυστήριοι τηλεοπτικοί κανόνες, που επιβάλλουν εντυπωσιακά φραστικά πρότυπα και συχνά το επικοινωνιακό εγχείρημα γίνεται άκρως επικίνδυνο για τον κακόμοιρο πολιτικό.
Και εκεί που πάει για μαλλί , καταλήγει κουρεμένος…

Κάπως έτσι και ο συμπαθέστατος κ. Λοβέρδος ξεκίνησε να κάνει μια δήλωση υπέρ της αναγκαιότητας των πρόωρων εκλογών και σκόνταψε στο ίσωμα…
"Οπως μου λένε οι πολίτες στον δρόμο, οι εκλογές θα βοηθήσουν ώστε να ξαναμοιραστεί η τράπουλα. Μου λένε κάποιοι άλλοι να χτυπήσουμε τα πράγματα μέσα στο σέικερ, κάτι καινούργιο θα βγει».
Είπε ο κ. Λοβέρδος.

Προφανής η προσπάθεια να διαφοροποιηθεί διακριτικά από την ορολογία της ηγεσίας, να κινηθεί μέσα στα όρια του «ρεύματος» και να τηρήσει τις απαιτήσεις της σύγχρονης τηλεοπτικής ατάκας…
Η κεντρική ιδέα σωστή, αλλά η εκτέλεση ναυάγιο…

Κατ’ αρχήν σαν πόσοι πολίτες μπορεί να συναντάνε ημερησίως τον κ. Λοβέρδο στο δρόμο και συμπτωματικά να του λένε όλοι να ανακατέψει την τράπουλα. Εκτός κι αν έπεσε σε διαδήλωση της ΠΕΧΛ (Πανελλήνια Ένωση Χαρτοπαικτικών Λεσχών).
Και από την άλλη πως ακριβώς αντιλαμβάνεται τη Res Publica ο φέρελπις πολιτικός. Μήπως ως ένα τυχερό παιχνίδι, όπου κάποιοι επαγγελματίες χαρτοπαίκτες ανακατεύουν την τράπουλα της εξουσίας και μοιράζουν τα τραπουλόχαρτα των κυβερνητικών θέσεων μεταξύ τους;
Αλλοίμονο αν είναι έτσι κ. Λοβέρδο.
Μάλλον αδόκιμο το παράδειγμα της τράπουλας…
Όσο για το «σέϊκερ» και τα «πράγματα», τι να πεί κανείς;
Η χώρα χρειάζεται καινούργιο πολιτικό προσωπικό με ξεκάθαρη σοσιαλιστική ιδεολογία και συγκροτημένο σχέδιο δράσης για να βγεί από το τέλμα και να βαδίσει στο δρόμο της ανάπτυξης, της κοινωνικής ευημερίας και της εθνικής προκοπής.
Ουδείς πολίτης ενδιαφέρεται για θολό ανακάτεμα παλιών «πραγμάτων» και φθαρμένων υλικών μέσα στο αμφιβόλου ποιότητας «σέϊκερ» του κ. Λοβέρδου τρέφοντας φρούδες ελπίδες ότι από ανακύκλωση αποτυχημένων απόψεων και πολιτικών μπορεί «κάτι να βγεί».
Εξ άλλου οι πολίτες πλέον δεν αρκούνται στο «κάτι».
Οι πολίτες επιθυμούν την οριστική λύση στα μυριάδες προβλήματα, που η κεντροδεξιά επισώρευσε.
Τίποτε λιγότερο από αυτό.

Είναι λοιπόν ωφέλιμο για τον τόπο και απείρως ωφελιμότερο για τους πολιτικούς να κάνουν δηλώσεις όταν έχουν κάτι χρήσιμο να πουν και όχι απλώς για να υπενθυμίσουν την παρουσία τους στην προεκλογική κούρσα.
Και είναι επίσης χρησιμότερο να διατυπώνουν πρωτίστως τη γνώμη τους για θέματα της ειδικότητάς τους.
Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός.
Θα είμαστε λοιπόν ευτυχέστεροι αν ακούγαμε τον κ. Λοβέρδο να διατυπώνει την επιστημονική του άποψη ως συνταγματολόγος στο επίμαχο θέμα της προεδρικής εκλογής και αν άφηνε τα θέματα της τράπουλας στους επαγγελματίες χαρτοπαίκτες….

Δεν υπάρχουν σχόλια: