Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Άμποττ και Κοστέλλο, εναντίον του Συνδικάτου του εγκλήματος


Σύσσωμη η Ελληνική πολιτεία τις τελευταίες ημέρες παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον την απείρου μεγαλείου επιτυχία των δυνάμεων ασφαλείας, που, όπως μεταδίδουν σε διακαναλικό συντονισμό όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας, κατάφερε το εξής εκπληκτικό και ομολογουμένως ακατόρθωτο για κάποιες κοινές αστυνομίες άλλων Ευρωπαϊκών κρατών:
Εξάρθρωσε ένα τρομερό συνδικάτο του εγκλήματος, το οποίο είχε έδρα στις φυλακές και εκτός από μερικούς ήσσονος σημασίας συνεργάτες, τα πρωτοκλασάτα κακοποιά στοιχεία του ήταν ήδη φυλακισμένα.
Με δυο λόγια η ελληνική αστυνομία κατάφερε αυτό, που άλλες αστυνομίες αδυνατούν έστω και να διανοηθούν.
Οι συνήθεις απλοϊκές αστυνομίες εφαρμόζουν το σύστημα όπου πρώτα εξουδετερώνουν τους κακοποιούς και μετά τους κλείνουν στη φυλακή.
Η ελληνική αστυνομία είναι η μόνη, που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, πρώτα φυλακίζει τους κακοποιούς και μετά τους εξουδετερώνει.

Μιλάμε για την απόλυτη ανατροπή όλων των εποχών.
Κατόπιν αυτού οι επιθεωρητές της Γκότλαντ Γυαρντ και του Εφ Μπι Αι θα πρέπει να σχίσουν τα πτυχία τους.

Δικαιολογημένα οι αρμόδιοι συγχαίρουν εαυτούς και αλλήλους και όλοι μας αισθανόμαστε μια ανείπωτη χαρά και εθνική υπερηφάνια.

Παρότι όμως η υπόθεση έχει διαλευκανθεί πλήρως (εκτός από κάτι μικρολεπτομέρειες, όπως π.χ ποιός έχει τα 30 εκατομμύρια και πού στην οργή τα έχει κρύψει), παραμένει αναπάντητο ένα ερωτηματικό, που δεν έχει εισέτι απαντηθεί από τους Σέρλοκ Χολμς των τηλεοπτικών δελτίων.
Το ερώτημα είναι τι καθυστέρησε τις έρευνες της αστυνομίας, ώστε να διαρκέσουν έξι μήνες μέχρι να εξαρθρώσουν τη σπείρα, ενώ από την πρώτη στιγμή εγνώριζε τους εγκληματικούς της σχεδιασμούς για επικείμενες ληστείες, απαγωγές, εκτελέσεις και άλλα αποτρόπαια εγκλήματα εν εξελίξει?
Χωρίς να είμαστε ειδικοί, χωρίς να διαθέτουμε ιδιαίτερο αστυνομικό δαιμόνιο και βεβαίως χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο πιστεύουμε ότι έχουμε καταφέρει να λύσουμε αυτό το βασανιστικό, αλλά άκρως ενδιαφέροντα γρίφο.

Μελετήσαμε επισταμένα όλα τα στοιχεία, που είδαν το φώς της δημοσιότητας.
Χιλιάδες ώρες τηλεοπτικού και έντυπου ρεπορτάζ. Δεκάδες αποκαλυπτικές συνεντεύξεις, που είχαν την καλοσύνη να παραχωρήσουν σε έγκριτους γκουρού της διακαναλικής δημοσιογραφίας όλοι οι φυλακισμένοι φερόμενοι ως αρχηγοί της σπείρας. Παρακολουθήσαμε τις περισπούδαστες αναλύσεις και εμπεριστατωμένες απόψεις όλων των τακτικών επί παντός επιστητού «παραθυριακών» αναλυτών.

Τίποτε όμως από όλα τα παραπάνω δεν συνέβαλε στην λύση του μυστηρίου όσο δύο καθοριστικοί παράγοντες.
Ο ένας υπήρξε η διεξοδική μελέτη και απόλυτη κατανόηση των ανακοινώσεων και δηλώσεων των δύο εμπλεκομένων Υπουργών. Του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αναπληρωτή Υπουργού για θέματα δημοσίας τάξεως.
Και ο δεύτερος η διάθεση πολλών ωρών κατά την παιδική μας ηλικία στην παρακολούθηση στο Σινεάκ ταινιών με τις περιπέτειες του Άμποτ και του Κοστέλο…

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η επίμοχθη προσπάθειά μας σε συνδυασμό με τα βιωματικά κατάλοιπα των παιδικών μας χρόνων προσφέρουν την λύση του μεγάλου μυστηρίου.

Χωρίς αμφιβολία τα αίτια της εξάμηνης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αστυνομικής επιχείρησης πρέπει να αναζητηθούν στις διαφορετικές σχολές αντιμετώπισης του κοινού εγκλήματος στις οποίες προφανώς ανήκουν οι δύο Υπουργοί.

Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ η εξέλιξη των ερευνών της αστυνομίας στηρίχθηκε κατά βάση στην παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων των μελών της οργάνωσης.
Από την πλευρά του ο κ. Μαρκογιαννάκης έχοντας στόχο την εξιχνίαση εκκρεμών υποθέσεων και την ανακάλυψη επίδοξων εγκληματιών επιστράτευσε κάθε πρόσφορο μέσο για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων παντός υπόπτου.
Θεμιτή ή αθέμιτη μεθοδολογία αδιάφορο. Η συγκεκριμένη σχολή θεωρεί βασίμως ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Από την άλλη ο κ. Δένδιας έχοντας στόχο την τιμωρία και τον σωφρονισμό των φυλακισμένων επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι κινητών τηλεφώνων.
Με βάση τα στοιχεία, που ο ίδιος δημοσιοποίησε και είναι απολύτως αξιόπιστα κατά το επίμαχο διάστημα κατάφερε να συλλέξει 247 κινητά από τις φυλακές της επικράτειας .
Και εξ άλλου όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξή του κρατούμενος, που φέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκαλυφθείσα οργάνωση, οι δεσμοφύλακες εκτελώντας με ιδιαίτερο ζήλο τις οδηγίες του Υπουργού Δικαιοσύνης, τον υπέβαλλαν σε συχνούς εξονυχιστικούς ελέγχους με αποτέλεσμα να του κατάσχουν δύο κινητά στο διάστημα των τελευταίων μηνών.

Ιδού λοιπόν η λύση του αινίγματος:
Την ώρα, που ο κ. Μαρκογιαννάκης έχοντας επιστρατεύσει όλα τα μέσα της επιστήμης και της τέχνης προσπαθούσε «να στήσει αυτί» στα τηλεφωνήματα, που είχαν οι παρακολουθούμενοι κατάδικοι, παρενέβαινε ο κ. Δένδιας και του μάζευε τα κινητά.
Μέχρι να ξαναπρομηθευτούν κινητά οι παρακολουθούμενοι έχανε το νήμα της ιστορίας η αστυνομία. Πάνω που βρίσκανε αυτοί νέα κινητά και ξανάρχιζε η παρακολούθηση, νάτος πάλι τα ξαναμάζευε ο κ. Δένδιας. Και ούτω καθεξής.
Μιλάμε για το μαρτύριο του Σισύφου.

Και μην αναρωτιέσθε γιατί να παρουσιάζεται αυτή η εκ διαμέτρου αντίθετη δράση δύο δημοσίων υπηρεσιών. Είπαμε είναι θέμα διαφορετικής φιλοσοφικής αντίληψης γύρω από τις μεθόδους αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.
Για παράδειγμα με βάση την πληροφορία ότι οι φυλακισμένοι εγκληματικοί εγκέφαλοι σχεδιάζουν «μαγείρεμα» στοχοποιημένων προσώπων η μεν σχολή Μαρκογιαννάκη θα εξέταζε αμέσως όλα τα βιογραφικά των αποφοιτησάντων από σχολές μαγειρικής την τελευταία δεκαετία, ενώ η σχολή Δένδια θα έδιδε εντολή να μαζευθούν πάραυτα όλα τα πάσης φύσεως μαγειρικά σκεύη, που τυχόν κυκλοφορούν στις φυλακές. Τόσο απλό…

Να γιατί καθυστέρησαν οι έρευνες.

Τώρα θα μου πείτε και γιατι οι δύο σχολές δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, ώστε να μη μπλέκεται η μια στα πόδια της άλλης;

Ε, αυτό είναι ακόμα πιο απλό.

Τυχαίνει να είναι και οι δυο Υπουργοί στην ίδια Κυβέρνηση….

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε παραπέμπω εδώ για μια πιο ισορροπημένη θεώρηση των πραγμάτων.

Ανώνυμος είπε...

http://www.antinews.gr/?p=8132

choricos είπε...

Διάβασα με ενδιαφέρον το σχετικό κείμενο. Φοβούμαι ότι δεν έγινα σοφότερος. Το δικό μου άρθρο προφανώς δεν είναι ειδησεογραφικό, είναι κατά βάση ευθυμογραφικό και έχει σα στόχο να αναδείξει τον τραγέλαφο, που αναδύεται μέσα από μια υπερβολική προσπάθεια της κυβέρνησης και των ΜΜΕ να μονοπωληθεί η επικαιρότητα από ένα σημαντικό μεν, αλλά αντικειμενικά στην σημερινή συγκυρία τριτεύον θέμα. Διότι επιμένουν μονοθεματικά γύρω από αυτό επί τόσες μέρες την ίδια στιγμή, που η Ελλάδα χρεοκοπεί, οι πολίτες δυσκολεύονται να επιβιώσουν, τα εθνικά θέματα οδηγούνται σε "λύσεις" και τετελεσμένα εξαιρετικά δυσμενή για την πατρίδα μας.
Εξ άλλου η ιστοσελίδα, που με παραπέμψατε δεν μοιάζει να έχει "ισορροπημένη" στάση απέναντι στο ζήτημα. Εξαντλείται σε μια αγωνιώδη προσπάθεια συμψηφισμού εγκληματικών δραστηριοτήτων μεταξύ περιόδων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί μια άκρως πληκτική και αδιέξοδη πρακτική, που δεν ενδιαφέρει πλέον τον μέσο πολίτη αλλά μόνο ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό πολύ συγκεκριμένων οπαδών.
Με την ευκαιρία θα πρέπει να επισημάνουμε και μία άλλη ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση.
Πέρα από τα ζητήματα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας και του τρόπου ασκήσεως της πολιτικής ή της δημοσιογραφίας, περί των οποίων πολλές απόψεις μπορούν να υποστηριχτούν, αυτές τις μέρες γινόμαστε θεατές ενός απίστευτου βανδαλισμού της ποινικής διαδικασίας.
Αυτό το όργιο διοχέτευσης υλικού της δικογραφίας στις δημοσιογραφικές επιχειρήσεις σ' αυτό το στάδιο, συνήθως προτού λάβουν γνώση οι παράγοντες της ποινικής δίκης και η επιλεκτικά αποσπασματική διοχέτευση διαφόρων στοιχείων στην κοινή γνώμη δεν τιμά την Ελληνική Δικαιοσύνη, δεν τιμά το δικαστικό σώμα και προφανώς αφήνει έκθετη την Ελληνική Κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται τις θεσμικές λειτουργίες της Ελληνικής Δημοκρατίας.