Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Λεβεντιά και περηφάνια στην ψηφοφορία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Η παράγραφος 3 του άρθρου 86 του ισχύοντος Συντάγματος και αντίστοιχα αυτός ο «κακός» νόμος περί ευθύνης Υπουργών, που δήθεν φταίει για όλα, δίνουν την δυνατότητα στον λεβέντη, που φέρεται να έχει διαπράξει αξιόποινες πράξεις κατά την περίοδο της υπουργικής του θητείας, αλλά αυτές παρεγράφησαν, να ζητήσει ο ίδιος την διερεύνηση της κατηγορίας.

Δυστυχώς όπως φαίνεται η «Ελληνική λεβεντιά», προϋπόθεση και συνέπεια της οποίας υπήρξε αρχαιόθεν το «ελληνικό φιλότιμο», έχει καταντήσει είδος εν ανεπαρκεία, καθ’ όσον αφορά στην πολιτική αριστοκρατία της χώρας.

Έτσι παρότι όλοι ανεξαιρέτως οι ενεχόμενοι δεν παρέλειψαν να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους περί της εντιμότητός τους, ουδείς είχε το θάρρος να παραιτηθεί του προνομίου της παραγραφής.

Το απογοητευτικό είναι δε ότι και οι αρχηγοί των κομμάτων στα οποία ανήκουν, παρά τις θεατρικές μεγαλοστομίες για κάθαρση και «άπλετο φως» στις υποθέσεις των σκανδάλων, ουδείς είχε την τόλμη να επιβάλλει στους εμπλεκόμενους Υπουργούς να κάνουν χρήση της δυνατότητας του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Και βέβαια το πλέον απογοητευτικό είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το οποίο κατέδειξε ότι ικανός αριθμός βουλευτών, αν μη τι άλλο, ευρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα αφού:

Από τους 300 οι μεν βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ προτίμησαν να απόσχουν της ψηφοφορίας επιμένοντας στην τακτική της συγκάλυψης του σκανδάλου.

Από τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων κάποιοι προτίμησαν να μην στηρίξουν την πρόταση του πορίσματος είτε απουσιάζοντας είτε καταψηφίζοντάς την συνολικά (για τους δύο εκ των 5 τέως Υπουργών), είτε μερικά για κάποια εγκλήματα (για τους άλλους τρείς) είτε ψηφίζοντας «παρών» (και άβουλος).

Αξιοθαύμαστο και ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι σ’ αυτή την δεύτερη ομάδα βρέθηκαν και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προφανώς δεν θέλησαν να υποστηρίξουν την κεντρική θέση του κόμματός τους, όπως αυτή περιλαμβανόταν στο πόρισμα της πλειοψηφίας, που τέθηκε στην κρίση της Βουλής.

Η πράξη τους είναι βεβαίως καθ’ όλα νόμιμη και η ψήφος τους σεβαστή.

Ας τους χαίρεται όμως ο Πρόεδρος του Κινήματος και κυρίως οι προσωπικοί τους ψηφοφόροι . Αυτοί οι «λεβέντες» δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να υπερψηφίσουν το μνημόνιο και μια σειρά από νόμους, που οδηγούν σε εξαθλίωση τους πολίτες. Από την άλλη όμως η μεγαλοψυχία τους δεν τους επέτρεψε να βοηθήσουν τους ενεχόμενους στο πολύκροτο σκάνδαλο συναδέλφους τους να υπερασπίσουν την πολιτική τους υπόληψη ενώπιον της δικαιοσύνης.

Για την ιστορία και για να μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του για τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν οι πατέρες του Έθνους, παραθέτουμε αυτούσιο το τελευταίο τμήμα των πρακτικών της Βουλής με τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

(Σημειωτέον ότι ο κατ’ ιδίαν αριθμός βουλευτών των κομμάτων, όπως προέκυψε στις εκλογές του 2009 είναι ΠΑΣΟΚ 160, ΝΔ 91, ΚΚΕ 21, ΛΑΟΣ 15, ΣΥΡΙΖΑ 13)

« …(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΛΟΓΗ-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα τα αποτέλεσματα των διεξαχθεισών μυστικών ψηφοφοριών.

Ψήφισαν συνολικά 184 Βουλευτές.

Για τον πρώην Υπουργό κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο ευρέθησαν στην κάλπη 184 φάκελοι. Έγκυρα ψηφοδέλτια 179. Άκυρα 5. Λευκά 1.

Για την υπ’ αριθμόν 1 κατά την αρίθμηση του ψηφοδελτίου καταγγελλόμενη πράξη τα «ΝΑΙ» ήταν 131, τα «ΟΧΙ» ήταν 38 και «ΠΑΡΩΝ» ήταν 8.

Για την υπ’ αριθμόν 2 κατά την αρίθμηση του ψηφοδελτίου καταγγελλόμενη πράξη τα «ΝΑΙ» ήταν 131, τα «ΟΧΙ» ήταν 37 και «ΠΑΡΩΝ» ήταν 9.

Για την υπ’ αριθμόν 3 κατά την αρίθμηση του ψηφοδελτίου καταγγελλόμενη πράξη τα «ΝΑΙ» ήταν 130, τα «ΟΧΙ» ήταν 38 και «ΠΑΡΩΝ» ήταν 9.

Για τον πρώην Υπουργό κ. Ευάγγελο Μπασιάκο ευρέθησαν στην κάλπη 184 φάκελοι. Έγκυρα ψηφοδέλτια 182. Άκυρα 2. Λευκά 2.

Για την υπ’ αριθμόν 1 κατά την αρίθμηση του ψηφοδελτίου καταγγελλόμενη πράξη τα «ΝΑΙ» ήταν 139, τα «ΟΧΙ» ήταν 29 και «ΠΑΡΩΝ» ήταν 8.

Για την υπ’ αριθμόν 2 κατά την αρίθμηση του ψηφοδελτίου καταγγελλόμενη πράξη τα «ΝΑΙ» ήταν 162, τα «ΟΧΙ» ήταν 8 και «ΠΑΡΩΝ» ήταν 7.

Για την υπ’ αριθμόν 3 κατά την αρίθμηση του ψηφοδελτίου καταγγελλόμενη πράξη τα «ΝΑΙ» ήταν 139, τα «ΟΧΙ» ήταν 27 και «ΠΑΡΩΝ» ήταν 10.

Για τον Βουλευτή και πρώην Υπουργό κ. Αλέξανδρο Κοντό ευρέθησαν στην κάλπη 184 φάκελοι.

Έγκυρα ψηφοδέλτια 181, άκυρα 3, λευκά 1.

Για την υπ’ αριθμόν 1 κατά την αρίθμηση του ψηφοδελτίου καταγγελλόμενη πράξη τα «ΝΑΙ» ήταν 134, τα «ΟΧΙ» ήταν 34 και «ΠΑΡΩΝ» ήταν 9.

Για την υπ’ αριθμόν 2 κατά την αρίθμηση του ψηφοδελτίου καταγγελλόμενη πράξη τα «ΝΑΙ» ήταν 155, τα «ΟΧΙ» ήταν 13 και «ΠΑΡΩΝ» ήταν 8.

Για την υπ’ αριθμόν 3 κατά την αρίθμηση του ψηφοδελτίου καταγγελλόμενη πράξη τα «ΝΑΙ» ήταν 136, τα «ΟΧΙ» ήταν 39 και «ΠΑΡΩΝ» ήταν 9.

Για τον πρώην Υπουργό κ. Γεώργιο Βουλγαράκη ευρέθησαν στην κάλπη 184 φάκελοι.

Έγκυρα ψηφοδέλτια 179, άκυρα 5, λευκά 1.

Τα «ΝΑΙ» ήταν 104, τα «ΟΧΙ» ήταν 54 και «ΠΑΡΩΝ» ήταν 20.

Για τον πρώην Υφυπουργό κ. Πέτρο Δούκα ευρέθησαν στην κάλπη 184 φάκελοι.

Έγκυρα ψηφοδέλτια 178, άκυρα 6, λευκά 1.

Για την υπ’ αριθμόν 1 κατά την αρίθμηση του ψηφοδελτίου καταγγελλόμενη πράξη τα «ΝΑΙ» ήταν 134, τα «ΟΧΙ» ήταν 34 και «ΠΑΡΩΝ» ήταν 8.

Για την υπ’ αριθμόν 2 κατά την αρίθμηση του ψηφοδελτίου καταγγελλόμενη πράξη τα «ΝΑΙ» ήταν 156, τα «ΟΧΙ» ήταν 11 και «ΠΑΡΩΝ» ήταν 7.

Για την υπ’ αριθμόν 3 κατά την αρίθμηση του ψηφοδελτίου καταγγελλόμενη πράξη τα «ΝΑΙ» ήταν 135, τα «ΟΧΙ» ήταν 30 και «ΠΑΡΩΝ» ήταν 8.

Κατόπιν των αποτελεσμάτων των διεξαχθεισών ψηφοφοριών και σύμφωνα με τα άρθρα 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος, 157 παράγραφος 3 του Κανονισμού της Βουλής και 8 του ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών» η Βουλή αποδεχόμενη το πόρισμα και την πρόταση για την άσκηση δίωξης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά πρώην Υπουργών για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των πρώην Υπουργών κ. Ευάγγελου Μπασιάκου, Αλέξανδρου Κοντού και του πρώην Υφυπουργού κ. Πέτρου Δούκα για τις αξιόποινες πράξεις όπως αυτές περιγράφονται στο ως άνω πόρισμα, το οποίο καταχωρίστηκε στα Πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής της συνεδρίασης της 18ης Οκτωβρίου 2010 και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης αυτής, καθώς και των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης. Ειδικότερα:

Πρώτον, κατά του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Μπασιάκου για την αξιόποινη πράξη υπ’ αριθμόν 2, δηλαδή αυτουργία και συναυτουργία στο αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και μη, των συναυτουργών πολιτικών προσώπων και μη, που αναφέρονται στο πόρισμα της Επιτροπής και στη σχετική ποινική δικογραφία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ, από την οποία η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ (άρθρα 45, 46 και 390 του Ποινικού Κώδικα),

Δεύτερον, κατά του Βουλευτή και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού για την αξιόποινη πράξη υπ’ αριθμόν 2 δηλαδή αυτουργία και συναυτουργία στο αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και μη, των συναυτουργών πολιτικών προσώπων και μη, που αναφέρονται στο πόρισμα της Επιτροπής και στη σχετική ποινική δικογραφία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ, από την οποία η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ (άρθρα 45, 46 και 390 του Ποινικού Κώδικα),

Τρίτον, κατά του πρώην Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρου Δούκα για την αξιόποινη πράξη υπ’ αριθμόν 2 δηλαδή αυτουργία και συναυτουργία στο αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και μη, των συναυτουργών πολιτικών προσώπων και μη, που αναφέρονται στο πόρισμα της Επιτροπής και στη σχετική ποινική δικογραφία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ, από την οποία η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ (άρθρα 45, 46 και 390 του Ποινικού Κώδικα).

Συνεπώς, κατόπιν των αποτελεσμάτων των διεξαχθεισών ψηφοφοριών, η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά πρώην Υπουργών για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των πρώην Υπουργών κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου και Γεωργίου Βουλγαράκη δεν έγινε δεκτή, διότι δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος του Κανονισμού της Βουλής και του ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: