Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Από μικρό, από τρελό και από… Πάγκαλο μαθαίνεις την αλήθεια

Για άλλη μια φορά η αμετροέπεια του κου Πάγκαλου επεσκίασε την επικοινωνιακή προσπάθεια του «μαραθωνοδρόμου» Πρωθυπουργού και αποδυνάμωσε το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως τουλάχιστον το προσδιόρισε εσχάτως ο κος Παπανδρέου.

Από την άλλη οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις των κ.κ Παναγιωτόπουλου και Πεταλωτή υπήρξαν χαρακτηριστικές του πόσο παλιομοδίτικος είναι ο τρόπος, που ασκούν τα καθήκοντά τους και του πόσο αμφότεροι επιμένουν να υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών.

Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν ολόκληρη την συνέντευξη, η οποία κατά το μέγιστο μέρος της περιορίσθηκε σε ασημαντολογίες, παραθέτουμε αυτούσια την δήλωση, που απετέλεσε το κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου:

Ερώτηση δημοσιογράφου (κος Αγγ. Κωβαίος):

Διεθνώς αρχίζει να συζητείται η αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που η κυβέρνηση σπεύδει να διαψεύσει. Μήπως τελικά βρισκόμαστε κοντά στο σημείο αυτό;
Απάντηση:
«Προτού φτάσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους, πρέπει να τελειώσουμε με το έλλειμμα. Αλλά η δαιμονοποίηση της αναδιάρθρωσης που βλέπω σε ορισμένα γραπτά και σε λόγους πολιτικών είναι παράταιρη. Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε».

Για όσους γνωρίζουν ελληνικά ( και ο κος Πάγκαλος μάλλον συγκαταλέγεται σ’ αυτούς) το απλό συμπέρασμα από τα λεγόμενα είναι ότι μιλάει συγκεκριμένα για το ελληνικό πρόβλημα (στο οποίο άλλωστε ξεκάθαρα αναφέρεται η ερώτηση) και με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης αφ’ ενός ως ρεαλιστής πολιτικός δεν αποκλείει σαν ενδεχόμενη την αναδιάρθρωση του χρέους (όπως κάποιοι άλλοι που συνηθίζουν να τη δαιμονοποιούν) και αφ’ ετέρου την τοποθετεί χρονικά μετά την μείωση του ελλείμματος που την θεωρεί ως πρώτη και αναγκαία προτεραιότητα.

Η ερώτηση και η απάντηση είναι τόσο σαφείς, που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί και ο πιο χαζός σ’ αυτόν τον τόπο το αληθές περιεχόμενό τους.

Κι όμως, ώ του θαύματος, υπάρχουν τουλάχιστον τρείς πολύ σοβαροί άνθρωποι (πρωτοκλασάτοι πολιτικοί), που δεν κατάφεραν να το κατανοήσουν. Και μάλιστα το πιο ευτράπελο είναι ότι ο ένας από αυτούς είναι …ο ίδιος ο κος Πάγκαλος.

Έτσι ο κος Παναγιωτόπουλος έσπευσε να δηλώσει: «Ο πρωθυπουργός, είτε θα πρέπει να αποπέμψει άμεσα τον κ. Πάγκαλο ή να πει όλη την αλήθεια γι’ αυτά που κρύβει πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό του για εκλογές και άθελά του αποκάλυψε σήμερα, ο κ. Πάγκαλος» (Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή … κανέλλα, δηλαδή). Ο αξιότιμος εκπρόσωπος της ΝΔ επιδεικνύει μια απελπιστική αδυναμία να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του, αφού ούτε το περιεχόμενο του Πρωθυπουργικού «εκβιασμού» δείχνει να κατανοεί, ούτε βεβαίως την τοποθέτηση Πάγκαλου. Διότι ο μεν Πρωθυπουργός έθεσε ένα δίλημμα του τύπου «ή ψηφίζετε τους προτεινόμενους από το ΠΑΣΟΚ ή οδηγούμαστε σε κοινοβουλευτικές εκλογές», καθότι η τυχόν αποδοκιμασία τους από το εκλογικό σώμα θα ερμηνευθεί από τον ίδιο ως αποδοκιμασία της πολιτικής του, ο δε κος Πάγκαλος εξέφρασε την γνώμη του για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, ζήτημα το οποίο ουδείς μέχρι σήμερα το έχει θέσει στην προεκλογική ατζέντα και σαφώς εν πάση περιπτώσει δεν συνδέεται επ’ ουδενί τρόπω με το προεκλογικό μήνυμα, που προσπαθεί να εκπέμψει ο κος Παπανδρέου.

Ένα μήνυμα του είδους «ή νίκη των εκλεκτών μου ή εκλογές» και όχι «ή νίκη των εκλεκτών μου ή αναδιάρθρωση του χρέους».

Όπου μετά από αυτή την τραγελαφική δήλωση του κου Παναγιωτόπουλου, εμφανίζεται πάλι ο ασυγκράτητος κος Αντιπρόεδρος και επιχειρεί να σώσει τα προσχήματα με μια διαστρεβλωτική ερμηνεία της αρχικής δήλωσής του, ωσάν να μη είχε διαβάσει την συνέντευξή του: «Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η ΝΔ υιοθέτησε, με αφορμή μια θεωρητική (!;) συζήτηση για τη σχέση μιας οποιασδήποτε (!;) χώρας με το χρέος που τη βαρύνει, το σύνολο των επιχειρημάτων του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη πιστής εφαρμογής όλων των όρων του μνημονίου» (!!!;;;).

Το αξιοθαύμαστο είναι ότι παρότι Πάγκαλος και Παναγιωτόπουλος φαίνεται να έρχονται από διαφορετικές πόλεις και να αναρριχώνται σε διαφορετικές κορφές, εν τούτοις αθλούνται στο ίδιο σπορ της συλλογής …κανέλας.

Επιδιδόμενος δε στο ίδιο σπορ της αναζήτησης κανέλας στις κορφές της πολιτικής ασημαντολογίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρεμβαίνει στη συζήτηση επιχειρώντας θεωρητικά να επιτεθεί στην ΝΔ, αλλά πρακτικά αφήνοντας ακάλυπτο τον κο Αντιπρόεδρο.

Λέει λοιπόν ο κος Πεταλωτής: «Η ΝΔ βρήκε και πάλι ευκαιρία, για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της ανυπαρξίας, να αναπτύξει σενάρια συνωμοσίας, διαστρεβλώνοντας συνειδητά τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου».

Η δήλωση περιέχει μια αλήθεια, μια ανακρίβεια και ένα «καρφί» στον κο Πάγκαλο.

Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ βρήκε μια ευκαιρία να μεταθέσει το κέντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου από την σημαντική αθλητική και πολιτική δράστηριότητα του Πρωθυπουργού στην ασήμαντη συνέντευξη του κου Πάγκαλου.

Η ανακρίβεια είναι ότι η ΝΔ διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του κου Αντιπροέδρου. Ο κος Αντιπρόεδρος πράγματι εξεδήλωσε θετική άποψη για την αναδιάρθρωση του χρέους την ίδια στιγμή, που η υπόλοιπη Κυβέρνηση προσπαθεί να την εξορκίσει ακόμη και ως πιθανότητα.

Και το καρφί είναι ότι την ευκαιρία που «βρήκε και πάλι η ΝΔ, για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της ανυπαρξίας» συμπτωματικά την προσέφερε ο κος Πάγκαλος(!)...

Αν μάλιστα έμπαινε στον κόπο ο κος Πεταλωτής να διαβάσει και λίγο παρακάτω την συνέντευξη (πράγμα που λογικά έχει κάνει, αλλά «ευφυώς» αποσιωπά) θα ήταν υποχρεωμένος να παραδεχθεί ότι αυτά, που ενδεχομένως κρύβει με το πολιτικό του δίλημμα ο κος Παπανδρέου, τα αποκάλυψε πράγματι ο κος Πάγκαλος, όμως όχι με όσα είπε για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά με την απόλυτη κυνική υιοθέτηση των προτάσεων Προβόπουλου:

«Οι περισσότερες (προτάσεις Προβόπουλου), αν συζητηθούν σοβαρά και υπεύθυνα, δεν θα συναντήσουν βάσιμη αντίρρηση. Είναι πράξεις κοινής λογικής για την αντιμετώπιση ελλειμμάτων», διατείνεται ο κος Πάγκαλος στην συνέντευξή του.

"Ως τώρα όμως δεν συμπεριέλαβε τέτοιες προτάσεις
η κυβέρνηση στην πολιτική της," τολμάει να αντιτείνει ο δημοσιογράφος του Βήματος κος Αγγ. Κωβαίος.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμπεριληφθούν. Αυτό που λέει, ας πούμε, για τους δημοσιογράφους στα τρία κρατικά κανάλια. Αν εφαρμοστεί σωστή διαχείριση προσωπικού, ίσως καταλήξει σε πολύ λιγότερους. Θα μου πείτε “πού θα βρουν δουλειά οι υπόλοιποι”. Αυτή η νοοτροπία μάς οδήγησε εδώ».
(!!!)

Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε την σοσιαλιστική ποιότητα της νοοτροπίας του κου Αντιπροέδρου, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την σπουδή όλου περίπου του πολιτικού φάσματος και της κοινής γνώμης, που απεδοκίμασαν τις προτάσεις Προβόπουλου.

Όμως είναι βέβαιο ότι την ώρα, που ο Πρωθυπουργός και σύσσωμη η υπόλοιπη Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το εκλογικό σώμα ότι μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, ο κος Πάγκαλος δηλώνει απερίφραστα ότι τέτοια βεβαίως θα υπάρξουν και μάλιστα μέτρα επιπέδου σκληρότατος Προβόπουλου.

Κατόπιν όλων αυτών τα ερωτήματα που τίθενται είναι:

Γιατί τρείς κατά τεκμήριον ευφυείς πολιτικοί άνδρες εμφανίζουν εαυτούς ως μειωμένης αντιληπτικής ικανότητος;

Γιατί η ΝΔ προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται ως σημαντική αποκάλυψη την παραδοχή Πάγκαλου για νέο μετεκλογικό πακέτο μέτρων και εστιάζει την πολεμική της στο επί του παρόντος αδιάφορο για το εκλογικό σώμα ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους; Μήπως διότι επί της ουσίας συμφωνεί με τη λήψη πρόσθετων μέτρων, που άλλωστε ταιριάζουν περισσότερο στο ιδεολογικό της πλαίσιο;

Γιατί ο κος Πεταλωτής προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται την υπονομευτική για την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ δήλωση του κου Αντιπροέδρου ότι οι προτάσεις Προβόπουλου είναι «πράξεις κοινής λογικής για την αντιμετώπιση ελλειμμάτων» και ότι το γεγονός πως μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει τέτοια μέτρα στην πολιτική της «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμπεριληφθούν», έστω και αν «η σωστή διαχείριση προσωπικού, ίσως καταλήξει σε πολύ λιγότερους» (εργαζομένους);

Και τέλος γιατί ο κος Πάγκαλος ολισθαίνει αυτή ακριβώς τη δύσκολη στιγμή, στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης, να υποσκάψει την αξιοπιστία του Πρωθυπουργού, ο οποίος κάνει τιτάνια και μάλλον απεγνωσμένη προσπάθεια να διασκεδάσει την καχυποψία του εκλογικού σώματος σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει μετά τις εκλογές ( και εφ’ όσον προκύψει ευνοϊκό γι’ αυτήν αποτέλεσμα) σε μέτρα σκληρότερης λιτότητας, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση και αύξηση της ανεργίας;

Δεν κατανοεί ότι έτσι ευνοεί τα σχέδια κάποιων που επενδύουν στην εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος ετερόκλητων κυβερνητικών συμμαχιών, οι οποίες έχουν ήδη προαποφασισθεί σε σκοτεινές διαδρομές μεταξύ gourmet εστιατορίων του Κολωνακίου και glamorous café των βορείων προαστίων;

Ανεξάρτητα πάντως από την αντιληπτική δεινότητα των τριών μεγαλόσχημων πολιτικών ανδρών, που διεσταύρωσαν περί όνου σκιάς τα ξίφη τους το Σαββατοκύριακο, ο ελληνικός λαός διαθέτει επαρκή γνώση και κρίση, ώστε να καταλαβαίνει πλήρως τα τεκταινόμενα και να πράττει ανάλογα με το εθνικό και το ατομικό του συμφέρον. (Όπως άλλωστε και ο κος Πρωθυπουργός και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας τον προτρέπει…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: