Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Εύγε κε Πολυβίου!

Μάθημα επιστημονικής επάρκειας, ηθικής ακεραιότητας και δημοκρατικής παρρησίας αποτελεί το πόρισμα του κου Πολυβίου για την τραγωδία της Κύπρου.

Παραμερίζοντας πολιτικές σκοπιμότητες και μη ορρωδώντας ενώπιον υψηλών προσώπων και κακώς εννοούμενων διπλωματικών συμφερόντων δεν διστάζει να αποδώσει «τα του καίσαρος τω Καίσαρι».

Βαρύτατες πολιτικές και προσωπικές ευθύνες επιρρίπτει στον Πρόεδρο κο Χριστόφια, καταλογίζοντάς του ασύγγνωστη αμέλεια, ανεπάρκεια και ολιγωρία για τις πράξεις και τις παραλείψεις του.

Ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη της υποθέσεως ενώπιον της Κυπριακής Δικαιοσύνης, η οποία καλείται να αναλάβει πλέον την σκυτάλη, ο κος Πολυβίου θεωρούμε ότι απήντησε με υποδειγματικό τρόπο όχι απλά στα ζητήματα της ερευνητικής εντολής, αλλά κυρίως στα αγωνιώδη ερωτήματα της Κυπριακής κοινωνίας, στα ψυχοφθόρα ερωτηματικά του απανταχού Ελληνισμού.

Στο απελπισμένο εκείνο «γιατί», που και μείς είχαμε εκφράσει στις πρώτες εκείνες καταθλιπτικές ώρες.

Στις σκοτεινές ιστορικά στιγμές που περνούμε, η θαρραλέα στάση του Κύπριου νομικού αποτελεί ηλιακτίδα ελπίδας και προοπτικής.

Αποδεικνύει ότι το μέλλον της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από το πολιτικό προσωπικό, που κρύβεται πίσω από διάφορους θεσμικούς ρόλους και συγχέει την εθνική διαχρονικότητα με εφήμερα γεωπολιτικά ή προσωπικά συμφέροντα.

Το μέλλον της Πολιτείας είναι ανάλογο με την αρετή των πολιτών της.

Γιατί η Δημοκρατία έχει θεμέλιο την ελευθερία και «θέλει αρετήν και τόλμην».

Ας παραδειγματισθούν, αν έχουν στοιχειώδη συνείδηση, διάφορα ανθρωπάρια, που επανδρώνουν ανάλογες θεσμικές θέσεις στην ημεδαπή και κατά θλιβερή αντιδιαστολή προς την θαρραλέα στάση του κου Πολυβίου, έχουν καταφέρει με προκλητική αναισθησία να κουκουλώσουν όλα τα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα. Σκάνδαλα πρωτοφανή που έχουν οδηγήσει τη Ελλάδα στην χρεωκοπία και τον λαό στην εξαθλίωση.

Εύγε κε Πολυβίου!

Εύγε Κυπριακέ Λαέ, που παραμένεις όρθιος και ανένδοτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: