Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΠΕΡΙ ΕΣΚΑΝ και περι ΚΙΝΕΖΟΛΟΓΙΑΣ


Το 2008, όπως επισήμως δηλώνεται το ΕΣΚΑΝ έκανε κάπου 850 ελέγχους και ανεκάλυψε 2-3 περιπτώσεις. Ποσοστό 0,3%. Η WADA έκανε 13 ελέγχους και ανεκάλυψε 11 περιπτώσεις. Ποσοστό «επιτυχίας» 85%.
Μήπως συμφέρει οικονομικά περισσότερο να καταργήσουμε το ΕΣΚΑΝ και να αναθέσουμε τη δουλειά στην WADA, που ακόμα και αν της πληρώσουμε εκτός έδρας σίγουρα θα μας στοιχίζει φθηνότερα?
Πάντως πέρα από τα αστεία είναι τουλάχιστον ατυχής χειρισμός να ζητείται η παραίτηση μέλους της διοίκησης του ΕΣΚΑΝ όχι για την πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του αλλά γιατί απεκάλυψε στα ΜΜΕ κάποια κρούσματα χρήσης αναβολικών.
Προφανώς η πολιτική ηγεσία δεν βρίσκεται απλώς σε πανικό, αλλά μάλλον έχει χάσει τον στόχο.
Διότι το μήνυμα, που εκπέμπουμε διεθνώς είναι ότι στην Ελλάδα δεν τιμωρείται το ΕΣΚΑΝ διότι απέτυχε στο έργο του, αλλά διότι απεκάλυψε τα άπλυτα κάποιων αθλητών.

Τώρα σε όσα αφελή υποστηρίζουν διάφοροι περίεργοι κινεζολόγοι θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί.
Η επιχειρηματική και η τεχνολογική πραγματικότητα στην Κίνα δεν είναι ακριβώς όπως αρέσκονται να την παρουσιάζουν αφελώς όσοι πιθανόν δεν την έχουν δεί στο χάρτη.
Ούτε όπως σκοπίμως κάποιοι τυχοδιώκτες εισαγωγείς συνηθίζουν να προσάπτουν διάφορα δήθεν ελαττώματα στα κινεζικά προϊόντα.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Κίνα διαθέτει σοβαρή υλικοτεχνική υποδομή, αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και αξιόπιστες επιχειρήσεις.
Αυτό που δεν υπάρχει στην Κίνα προς το παρόν είναι οι τυποποιημένες προδιαγραφές για τα παραγόμενα προϊόντα.
Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να παράγουν προϊόντα με βάση τις προδιαγραφές, που ζητούνται από τον κατά περίπτωσιν αγοραστή.
Αυτή την δυνατότητα της Κινεζικής αγοράς εκμεταλλεύονται ανάλγητοι εισαγωγείς, οι οποίοι παραγγέλλουν και εισάγουν από την Κίνα προϊόντα υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, ακόμη και επικίνδυνα. Προφανώς τα προϊόντα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην τυποποίηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και σε πολλές περιπτώσεις είναι επικίνδυνα ή ανθυγιεινά.
Όμως γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι Κινέζοι προμηθευτές, αλλά οι Ευρωπαίοι απατεώνες, που έχουν ζητήσει και μάλιστα προδιαγράψει τα συγκεκριμένα προϊόντα προκειμένου να επιτύχουν χαμηλές τιμές, θυσιάζοντας την ποιότητα στο βωμό της κερδοσκοπίας.
Στη συνέχεια οι ίδιοι απατεώνες όταν αποκαλύπτεται η ευτέλεια ή η επικινδυνότητα των προϊόντων, που διαθέτουν στην αγορά, καταφεύγουν στην εύκολη λύση να φορτώνουν την ευθύνη στην δήθεν ασυνέπεια ή ανικανότητα των Κινέζων.
Έτσι γλυτώνουν οι ίδιοι από τον καταλογισμό ευθυνών και τη βγάζουν φθηνά αποσύροντας απλώς από την αγορά μερικά τεμάχια από τα «ακατάλληλα» προϊόντα.
Το Ελληνικό κράτος οφείλει να γνωρίζει αυτήν την πρακτική κάποιων απατεώνων εισαγωγέων και όταν σκάνε οι καφετιέρες ή παίρνουν φωτιά τα πιστολάκια καλά θα κάνει να αναζητάει τις προδιαγραφές, που υπάρχουν στις παραγγελίες ή τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Πάντως τα θέματα αυτά δεν βρίσκονται εκτός της εισαγγελικής καθ’ ύλην αρμοδιότητος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πέστα ρε φίλε, γιατί θα μας τρελάνουν!
Κόπτονται τα γαλάζια παιδιά για την ντόπα και ταυτόχρονα διώχνουν όσους αποκαλύπτουν αλήθειες στα ΜΜΕ.