Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΝΔ: Το εξωστρεφές μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών.


Πολύ νωρίς, στις 12 Οκτωβρίου, δηλαδή στην έναρξη των διαδικασιών διαδοχής στη ΝΔ με αφορμή τις μεθοδεύσεις για αιφνιδιαστική κατάληψη της αρχηγίας, είχαμε εγκαίρως επισημάνει ότι: «το θέμα του ποιος θα εκλεγεί αρχηγός ενός από τα δύο κόμματα εξουσίας, τουτέστι αυτός, που εν δυνάμει θα είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός, είναι πολύ σοβαρό για να αφεθεί να το αποφασίσουν ο απερχόμενος, ο επόμενος, μια φούχτα πρωτοκλασάτοι, κάποιοι βαρόνοι ή έστω μερικοί εκλέκτορες ειδικών προδιαγραφών. Οι καιροί έχουν πλέον αλλάξει ανεπιστρεπτί και αν δεν τρέξουν για να τους προλάβουν είναι πλέον ή βέβαιο ότι και η βάση της ΝΔ θα τους γυρίσει την πλάτη, όπως προ δεκαημέρου έκανε ο ελληνικός λαός».


Τα χθεσινά αποτελέσματα έδειξαν ότι έτσι ακριβώς λειτούργησε και η υγιής βάση της ΝΔ, που με τη μαζική συμμετοχή της εξασφάλισε πρωτίστως την πλήρη εξουδετέρωση των παραδοσιακών μηχανισμών.
Είναι βέβαιο ότι στο επόμενο διάστημα θα παρελάσουν δεκάδες δοκησίσοφοι αναλυτές από τα τηλεοπτικά παράθυρα και θα αναλωθούν εκατοντάδες ώρες σε αναλύσεις.
Όμως τα αναγκαία συμπεράσματα είναι απλά και τα μηνύματα είναι πολύ καθαρά, ώστε και πάλι όποιοι προσπαθήσουν να τα περιπλέξουν και να τα συσκοτίσουν απλώς θα γελοιοποιηθούν για άλλη μια φορά.

Οι φίλοι και οι οπαδοί της ΝΔ αποφάσισαν να τελειώνουν πλέον μια και καλή με τις κάθε λογής φεουδαλικές καμαρίλες, που επί γενεές γενεών λυμαίνονταν ερήμην του λαού τις ηγετικές θέσεις στο κόμμα και κατά περιόδους και «την κουτάλα» της εξουσίας.


Γιατί αυτός ήταν πρωτίστως ο στόχος της αυθόρμητης αυτής πάνδημης συμμετοχής. Να αποτρέψουν ένα αποτέλεσμα στημένο από βαρόνους, σερασκέρηδες, κομματάρχες και πάσης φύσεως παρακομματικούς μηχανισμούς.


Τα χθεσινά αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η πλειοψηφία των βαρόνων και των πρωτοκλασάτων βουλευτών δεν «έτρεξαν να προλάβουν τους καιρούς».

Αντίθετα με την συμφεροντολογική επιλογή τους να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της κας Μπακογιάννη αποδείχθηκε πόσο ανίκανοι υπήρξαν τα τελευταία χρόνια να αφουγκρασθούν το σφυγμό της βάσης.

Είναι πράγματι εκπληκτικό σε πόσο μεγάλη κλίμακα οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στις δημόσιες προτιμήσεις τόσων πολλών ηγετικών (υποτιθέμενων) προσωπικοτήτων.
Όπως επιβεβαιώνεται από το αποτέλεσμα μπορεί ο κ. Καραμανλής και η κα Μπακογιάννη να είχαν επίγνωση της κατάστασης στη βάση, γιαυτό επεδίωξαν την ερήμην της βάσης κατεπείγουσα διαδοχή. Όμως οι υπόλοιποι που είχαν στενή ανάμειξη στην διαχείριση του κόμματος και της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια «ζούσαν στο δικό τους μικρόκοσμο», ξεκομμένοι τελείως από την λαϊκή ψυχολογία.
Εκώφευσαν στα μηνύματα των βουλευτικών εκλογών, δεν κατενόησαν την λαϊκή οργή για τα κυβερνητικά τους καμώματα, δεν ένοιωσαν την καθολική αγανάκτηση για την επιμονή τους σε αδιέξοδες προσωπικές στρατηγικές.


Φαίνεται λοιπόν ότι ο πρώτος στόχος της υγιούς νεοδημοκρατικής βάσης επετεύχθη.
Η πρώτη μάχη με το φαύλο κομματικό κατεστημένο έχει κερδηθεί. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι παλιοί μηχανισμοί και οι παρωχημένες νοοτροπίες, που ήθελαν το κόμμα σαν φέουδο-εφαλτήριο προσωπικής νομής της εξουσίας έχουν αυτοδικαίως παραιτηθεί των νοσηρών αντιλήψεων και επιδιώξεών τους.
Αυτό φαίνεται ότι φοβάται και ο κος Σαμαράς, που αναγκάσθηκε να περιλάβει στη επινίκια δήλωση του μια αήθη και ιστορικά πρωτότυπη προειδοποίηση ότι: «η βάση δεν θα ανεχτεί φαινόμενα υπονόμευσης της ενότητας». (Προφανώς κάτι ξέρει ή κάτι βασίμως φοβάται και προσπαθεί να προκαταλάβει ο νέος αρχηγός.)


Όμως η βάση έστειλε και ένα σαφές μήνυμα με την ψήφο της.
Με την θεαματική αποδοκιμασία όλων εκείνων, που συνδέθηκαν περισσότερο με το βίο και την πολιτεία του απελθόντος Προέδρου, αυτοί που έσπευσαν στις εσωκομματικές διαδικασίες διαδήλωσαν περίτρανα την απόλυτη απέχθεια τους στις πρακτικές της κυβερνητικής πενταετίας και κυρίως επαναδιατύπωσαν πανηγυρικά το αίτημα για συνολική ηθική κάθαρση της παράταξης.


Το μήνυμα αυτό είναι τόσο απλό απέριττο και σαφές, που αυθωρεί και παραχρήμα το συνέλαβε ο τρίτος των υποψηφίων.
Αν και ασθενής ο κος Ψωμιάδης, με τον οποίο σε πολλά μπορεί κανείς να διαφωνήσει, αλλά δεν μπορεί να μη του αναγνωρισθεί ότι διαθέτει καλλίτερο πολιτικό αισθητήριο από πολλούς στην ΝΔ, έσπευσε να δηλώσει ότι: «είναι τώρα η ώρα, να καθαρίσουμε το σπίτι μας, να διώξουμε τα παράσιτα, να ανασυνταχτούμε για να φέρουμε τη ΝΔ ξανά στη θέση που της αρμόζει».

Πράγματι λοιπόν αυτό είναι το αληθές μήνυμα της βάσης της ΝΔ.
Και βεβαίως όχι μόνον αυτής.
Είναι μια παλλαϊκή απαίτηση, ένας διακαής πόθος, που διαπερνά σύσσωμη την ελληνική κοινωνία, η οποία δεν παραλείπει να το διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία, ανεξαρτήτως κοινωνικού επιπέδου και ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Για αυτό και είναι ένα μήνυμα, που δεν απευθύνεται μόνο στον Κο Σαμαρά.

Απευθύνεται σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Απευθύνεται πρωτίστως στην σημερινή Κυβέρνηση και στον κο Παπανδρέου, οι οποίοι εξ ίσου θα κριθούν για την ηθική τους και θα αξιολογηθούν με βάση την ικανότητά τους να αποκαταστήσουν την χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού και εν τέλει του διακυβερνητικού τους μοντέλου.


Είναι μια αναπόφευκτη αξιολόγηση, όπου η επίτευξη θετικής βαθμολογίας για την κυβέρνηση και τα κατ’ ιδίαν κόμματα αποτελεί αναγκαίο όρο για την ευρύτερη κοινωνική συνοχή.


Και προφανέστατα όσο πιο γρήγορα αυτό επιτευχθεί, τόσο αυξάνονται οι ελπίδες για ευρύτερη συμμετοχή των λαϊκών τάξεων και των κοινωνικών ομάδων στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και επομένως οι ελπίδες για εθνική επιβίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: