Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΝΔ: Κάποιοι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως ή Ο επικοινωνισμός ως αυτοκαταστροφικό υποκατάστατο του πολιτικού αισθητηρίου.


Πριν από μερικές δεκαετίες οι γιατροί ασκούσαν το επάγγελμά τους με όπλο ένα ρολόϊ και ένα στηθοσκόπιο. Η μεθοδολογία της διάγνωσης και καταπολέμησης των ασθενειών ήταν απλή. Ο γιατρός σε προσωπική επαφή με τον ασθενή τον ψηλαφούσε, του χρονομετρούσε το σφυγμό, αφουγκραζόταν και την αναπνοή του και έβγαζε διάγνωση. Στη σημερινή ιατρική η διάγνωση επαφίεται απολύτως στην κρίση πολύπλοκων ηλεκτρονικών μηχανημάτων.

Ανάλογη εξέλιξη υπήρξε δυστυχώς και στην πολιτική.

Παλιά ο πολιτικός στηριζόταν στην προσωπική επαφή του με τον κόσμο, στο πολιτικό του αισθητήριο και την διορατικότητά του.

Σήμερα όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από τους δημοσκόπους.

Στην περίπτωση των γιατρών ίσως οι διαγνώσεις βελτιώθηκαν και έγιναν πιο έγκαιρες.

Στην περίπτωση όμως των πολιτικών δυστυχώς τα πράγματα χειροτέρεψαν. Όχι γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν προσφέρουν ασφαλή στοιχεία, αλλά απλούστατα διότι οι πολιτικοί τα χρησιμοποιούν απλώς για να βρούν τρόπους επικοινωνιακής διαχείρισης των τάσεων της κοινής γνώμης και όχι σαν εργαλεία διάγνωσης και επίλυσης των σημαντικών για την κοινωνία προβλημάτων. Όχι δηλαδή για να αφουγκρασθούν ασφαλέστερα τα μηνύματα των καιρών και να χαράξουν πολιτικές για το καλό του τόπου, αλλά για να μάθουν τι ενδιαφέρει τους πολίτες, ώστε να βρουν τα πλέον πρόσφορα επικοινωνιακά τρύκ και να τους κοροϊδέψουν προς ίδιον όφελος.

Καθηγητές σε αυτή τη μορφή πολιτικής ήταν επί πέντε χρόνια ο κ. Καραμανλής και το επιτελείο του με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα και την παράταξη του.

Αναγκαίοι συνεργοί του βεβαίως υπήρξαν συγκεκριμένα δημοσιογραφικά συγκροτήματα και γνωστοί συνοδοιπόροι δημοσιογράφοι, που όλα αυτά τα χρόνια είχαν αναλάβει με το αζημίωτο να υποστηρίζουν αυτή την πολιτική επικοινωνιακή φαρσοκωμωδία.

Είναι οι ίδιοι, που εξακολουθούν να στηρίζουν τις απίθανες παρασκηνιακές μεθοδεύσεις περί την εκλογή του νέου αρχηγού, μεθοδεύσεις που πόρρω απέχουν από την βούληση της λαϊκής βάσης και το πραγματικό συμφέρον της παράταξης.

Έτσι αντί για παράδειγμα στις δημοσκοπήσεις να τίθεται το πρωταρχικό ερώτημα «προτιμάτε κλειστό ολιγομελές εκλεκτορικό όργανο ή κάλπες σε όλη τη χώρα με ευρεία συμμετοχή της βάσης;», τίθενται και σχολιάζονται ζητήματα περί του πόσα κουκιά μπορεί να έχει ο α ή β από τους τέσσερεις υποψηφίους και τι θα επακολουθήσει σε φανταστικά σενάρια δεύτερης ψηφοφορίας μεταξύ πιθανών δυάδων υποψηφίων αρχηγών, που θα προκύψουν από την πρώτη εκλογή. Σαφής προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και εγκλωβισμού της βάσης της ΝΔ σε προαποφασισμένη εξέλιξη, που μεθοδεύεται από συγκεκριμένους μηχανισμούς.

Γράφαμε και προχθές ότι κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για την ανάδειξη του ικανότερου αρχηγού αλλά για την επικράτηση του καταλληλότερου να εγγυηθεί στον απερχόμενο πρόεδρο ότι θα συγκαλύψει τις αδυναμίες του Πρωθυπουργικού του έργου και κυρίως όλα εκείνα τα σκάνδαλα, που ο ίδιος συγκάλυψε επιμελώς κατά το διάστημα της πρωθυπουργίας του.

Όσο περνούν οι μέρες το τοπίο ξεκαθαρίζει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ενδιαφερομένων και των καναλιών.

Μπορεί λοιπόν οι επαγγελματίες πολιτικοί να μη διαθέτουν ή να έχουν απαρνηθεί το πολιτικό τους αισθητήριο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς έχουμε χάσει το δικό μας και πολύ περισσότερο ότι θα δεχθούμε να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας μια φούχτα διαπλεκόμενοι των παραθύρων.

Ιδού λοιπόν τα διαισθητικά πολιτικά μας συμπεράσματα:

Είναι πλέον σαφές ότι ο απερχόμενος αρχηγός δεν έφυγε από την πρώτη στιγμή όχι για να διασφαλίσει την ενότητα της παράταξης μέχρι το όποιο συνέδριο, αλλά για να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη γι’ αυτόν διαδοχή.

Είναι επίσης σαφές ότι με κάποιον συγκεκριμένο δελφίνο «τα βρήκε», ώστε ο απερχόμενος αρχηγός να τον στηρίξει και σε αντάλλαγμα ο νέος αρχηγός «να γυρίσει σελίδα» και να του προσφέρει την ποθητή συγκάλυψη.

Για να είναι εξασφαλισμένος ο απερχόμενος αρχηγός δεν ανεζήτησε διάδοχο ούτε από το καραμανλικό στρατόπεδο, ούτε μεταξύ των νέων και άφθαρτων στελεχών. Αντίθετα «τα βρήκε» με ένα πρόσωπο, που είναι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον συνυπεύθυνο για τα κυβερνητικά πεπραγμένα έχοντας συμμετάσχει σε όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ, άρα έχει προσωπικούς λόγους να εμποδίσει την πλατιά και πολιτικά δυσάρεστη κομματική αυτοκριτική.

Για να διευκολυνθεί η επικράτηση του επιλεγέντος «εκλεκτού» τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που προβλέπει ένα ειδικών προδιαγραφών εκλεκτορικό σώμα, με ένα πολύ σφικτό χρονοδιάγραμμα, που αιφνιδιάζει τους λοιπούς μνηστήρες, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να αντιπαρατεθούν στους ήδη στημένους μηχανισμούς του απερχόμενου αρχηγού και του επερχόμενου εκλεκτού του.

Επίσης η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου διασφαλίζεται από την ανάθεση καθηκόντων οργανωτικής επιτροπής σε μια ομάδα ανθρώπων, που ταυτίζονται με τον απερχόμενο αρχηγό και ευθύνονται βαρύτατα για τα πεπραγμένα των αποδοκιμασθεισών προσφάτως κυβερνήσεων.

Έτσι οι άλλοι σοβαροί διεκδικητές δεν μπορούν παρά να ζητούν απεγνωσμένα διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος και παράταση του χρόνου προετοιμασίας, αλλά δεν παύει να έχουν ένα καθοριστικό μειονέκτημα, που τους καθιστά αδύναμους έναντι της βάσης. Ότι και αυτοί βαρύνονται λόγω της ισχυρής συμμετοχής τους στις αποτυχημένες κυβερνήσεις και κυρίως διότι επί πεντέμισυ χρόνια στήριξαν αναφανδόν την συγκάλυψη και επιδόθηκαν σε μια μονοσήμαντη αγιοποίηση του απερχόμενου αρχηγού.

Τα μειονεκτήματα αυτά βεβαίως χαρακτηρίζουν και δύο άλλους επίδοξους μνηστήρες, που για δικούς τους λόγους έχουν επιλέξει να κρατούν μυστική την επιθυμία τους (ο κόσμος τόχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι). Προφανώς στοχεύουν να εμφανισθούν σε κάποια φάση ως σωτήρες, όταν οι μηχανισμοί θα έχουν αποκαλυφθεί και όταν οι άλλες υποψηφιότητες θα έχουν αλληλοφαγωθεί. Γι αυτό και επέλεξαν να μην προσέλθουν στην σύσκεψη της οργανωτικής επιτροπής μη θέλοντας να δηλώσουν (προς το παρόν) υποψήφιοι αρχηγοί, αλλά βεβαίως ούτε και μέλη της οργανωτικής επιτροπής εξ αιτίας του σχετικού ασυμβιβάστου.

Από την άλλη οι «βαρώνοι» δεν μπορούν και δεν έχουν συμφέρον να εναντιωθούν στα τεκταινόμενα έστω και αν δεν συμπαθούν τον προαλειφόμενο για νέο αρχηγό για δύο πολύ απλούς λόγους. Πρώτον διότι αυτοί επέλεξαν τον απερχόμενο αρχηγό και έχουν συνεπώς ακεραία την ευθύνη της αποτυχημένης επιλογής τους και δεύτερον διότι δεν θέλουν να χάσουν το προνόμιο της επιβολής των ηγετών της παράταξης από τους ίδιους, παραχωρώντας την αρμοδιότητα στην πλατιά λαϊκή βάση.

Τα πράγματα λοιπόν θα ήταν απολύτως ελεγχόμενα και η επιτυχία προδιαγεγραμμένη αν όλοι αυτοί οι κύριοι δεν λογάριαζαν «χωρίς τον ξενοδόχο».

Αντίθετα από ότι θέλουν να πιστεύουν ξενοδόχοι δεν είναι οι ίδιοι, αλλά το σύνολο του Ελληνικού λαού.

Και ο ελληνικός λαός, όπως και η υγιής βάση της ίδια της ΝΔ απαιτεί πρώτα από όλα και πάνω από όλα κάθαρση.

Κανένας αρχηγός, που θα προέλθει από παρασκηνιακές μεθοδεύσεις δεν πρόκειται ποτέ να τύχει της δημοκρατικής νομιμοποίησης και εν πάση περιπτώσει της αποδοχής του ευρύτερου εκλογικού σώματος.

Αντί να αποτελέσει συντελεστή ενότητας και νίκης, θα αποβεί ο μοιραίος διαλυτικός παράγοντας, που θα οδηγήσει σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και δημιουργία φυγόκεντρων τάσεων.

Οι συνθήκες απαιτούν όχι μόνο σε επίπεδο αρχηγού, αλλά και σε όλη την ηγετική ομάδα, νέα άφθαρτα πρόσωπα, που θα αποκηρύξουν το φαύλο, αντιλαϊκό και κυρίως διεφθαρμένο παρελθόν. Και μάλιστα εμπράκτως προσωποποιώντας και εξατομικεύοντας τις ευθύνες σ’ αυτούς, που τους ανήκουν, για να απαλλαγεί η παράταξη από το άγος, που τώρα την βαρύνει αδιακρίτως και συλλογικά.

Αυτό αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα, που οι ιθύνοντες αυτού του κόμματος και οι δημοσιογράφοι συνεργάτες τους οφείλουν να κατανοήσουν για το καλό του τόπου, της παράταξης, αλλά και το δικό τους. Αν δεν μπορούν αλλιώς, ας το κατανοήσουν μέσω της προσφιλούς τους μεθόδου των δημοσκοπήσεων. Αλλά πάντως γρήγορα, προτού να είναι αργά για όλους.

Σε κάθε περίπτωση ας έχουν κατά νου ότι το θέμα του ποιος θα εκλεγεί αρχηγός ενός από τα δύο κόμματα εξουσίας, τουτέστι αυτός, που εν δυνάμει θα είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός είναι πολύ σοβαρό για να αφεθεί να το αποφασίσουν ο απερχόμενος, ο επόμενος, μια φούχτα πρωτοκλασάτοι, κάποιοι βαρώνοι ή έστω μερικοί εκλέκτορες ειδικών προδιαγραφών.

Οι καιροί έχουν πλέον αλλάξει ανεπιστρεπτί και αν δεν τρέξουν για να τους προλάβουν είναι πλέον ή βέβαιο ότι και η βάση της ΝΔ θα τους γυρίσει την πλάτη, όπως προ δεκαημέρου έκανε ο ελληνικός λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: