Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ο Βουλγαρικός ακτιβισμός, ο αγροτικός φανατισμός και ο αντιπολιτευτικός μικροκομματισμός ….

Είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή την εχθρικότητα, που χαρακτήριζε τις καταγγελίες, τα διαβήματα και τις απαιτήσεις αποζημιώσεως, που με πρωτοφανή σπουδή ήγειρε η Βουλγαρία ενώπιον των Κοινοτικών οργάνων και όχι μόνον.
Από την αρχή εκφράσαμε την διαίσθησή μας ότι πίσω από την υπερβολική και αήθη για τα διεθνή χρονικά κινητικότητα των γειτόνων μας ελλόχευαν ενδεχομένως και άλλες ανομολόγητες σκοπιμότητες.
Πριν αλέκτωρ λαλήσει ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια νέα θεαματική κίνηση απ’ ευθείας διαπραγμάτευσης με τους ανεκδιήγητους αγρότες του «μπλόκου» του Προμαχώνα και «διευθέτησε» μαζί τους την διέλευση των μέχρι εκείνη την ώρα εμποδιζόμενων φορτηγών.
Η ευστροφία της Ελληνικής Κυβέρνησης να του υποδείξουν την τελευταία στιγμή να κινηθεί εντός Βουλγαρικού εδάφους, μπορεί να έσωσε τα οριακά διπλωματικά προσχήματα.
Όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η κίνησή του να υπερβεί την επίσημη διπλωματική οδό και να διαπραγματευθεί κατ’ ουσίαν διακρατικά ζητήματα όχι με ομολόγους του πολιτικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά απ’ ευθείας με πολίτες της γειτονικής του χώρας, έχει προφανώς βαρύνουσα διεθνή σημασία και σαφώς ποικίλη σημειολογία.
Πρώτον αποτελεί ευθεία παραβίαση της διεθνούς τάξεως και απόλυτη κατάλυση των στοιχειωδών κανόνων του διπλωματικού πρωτοκόλλου.
Αποδεικνύει ότι η γειτονική μας χώρα με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και τα πασίγνωστα προβλήματα τάξης και ασφάλειας, που την ταλανίζουν, έχει και μία κυβέρνηση, που λειτουργεί παρορμητικά έως πρωτόγονα στη διαχείριση των διεθνών της σχέσεων και εν τοιαύτη περιπτώσει δεν ήταν απλώς οικονομικά αλλά και πολιτικά ανώριμη για να εισέλθει (αλλά και για να παραμένει) στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Και βεβαίως μπορεί να σπεύδει, όπως δημοσιεύεται σήμερα να κάνει τις διορθωτικές του κινήσεις ο κος Μπορίσωφ, δηλώνοντας έτοιμος να αποσύρει το αίτημα, που προπετώς και ανοήτως κατέθεσε στην κομισιόν, όμως αυτό δεν τον απαλλάσσει από όλα όσα γράφουμε παραπάνω.
Αφ’ ετέρου η αξιωματική αντιπολίτευση σωστά εντοπίζει την «υπέρβαση των εσκαμμένων», που εμπεριέχει το πρωτότυπο για την Διεθνή τάξη περιστατικό.
Είναι όμως παράδοξο, που επιτέθηκαν για το θέμα στην Κυβέρνηση, αντί να καταγγείλουν τους Βουλγάρους για την διπλωματική τους βαρβαρότητα, καθώς και τους συγκεκριμένους αγροτοσυνδικαλιστές για την γκάφα ολκής, που έκαναν εις βάρος της εθνικής μας αξιοπρέπειας.
Διότι κανένας Βούλγαρος δεν θα μπορούσε να παίξει τα περίεργα παιχνίδια του εις βάρος της χώρας μας, αν οι κύριοι αυτοί δεν τον διευκόλυναν με την περίεργη προθυμία τους να συζητήσουν «τα προβλήματα» τους με το κο Μπορίσωφ, ενώ από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα αρνούνται πεισματικά να τα συζητήσουν με την δημοκρατικά εκλεγμένη Ελληνική Κυβέρνηση.
Ελπίζουμε ότι η κοινή πολιτική γραμμή, που ενώνει την Ρηγίλλης με τους γαλάζιους πολιορκητές του Προμαχώνα και με τον «ακτιβιστή» πρωθυπουργό της Σόφιας να είναι απλή σύμπτωση…
Όμως επειδή οι καιροί είναι πονηροί, καλά θα κάνει η γυναίκα του Καίσαρος να φαίνεται και τιμία και να φροντίζει να αποφεύγει τις κακοτοπιές σε διεθνή ζητήματα, όπου η ορθή στάση είναι πάντα η υπεράσπιση της όποιας Ελληνικής κυβέρνησης και όχι η απαλλαγή των ξένων κυβερνήσεων από τις εξόφθαλμες ανοησίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: