Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Το βιολογικό ή ψυχολογικό προσδόκιμο ως πλοηγικό εργαλείο σχεδίασης και άσκησης πολιτικής.


Ανάμεσα στα πολλά σοβαρά και ενδιαφέροντα, που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός στο ομολογουμένως βαρυσήμαντο διάγγελμά του προς τον Ελληνικό λαό, χρησιμοποίησε και το επιχείρημα του «προσδόκιμου ζωής», προκειμένου να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος (στους ψηφοφόρους του) κος Λοβέρδος όλο αυτό το διάστημα βάδισε ευλαβικά στην επικοινωνιακή πεπατημένη της προκατόχου του κας Πετραλιά, επαναλαμβάνοντας μονότονα τα γνωστά «τρία δεν», κανονικά δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει ότι και ο κος Παπανδρέου έκανε χρήση ενός επιχειρήματος η πατρότητα του οποίου ανήκει ιστορικά και δικαιωματικά στον κο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Το ενδιαφέρον λοιπόν για μας δε βρίσκεται προς το παρόν ούτε στην πρωτοτυπία του πολιτικού λόγου, ούτε στον λόγο της πολιτικής επιλογής.
Το ενδιαφέρον για μας εστιάζεται στο ότι με τρόπο επίσημο και πανηγυρικό η έννοια του «προσδόκιμου» εισάγεται πλέον στην σύγχρονη εφαρμοσμένη πολιτική.
Θεωρούμε δηλαδή εξαιρετικά σημαντικό ότι οι πολιτικοί εγκέφαλοι και των δύο κομμάτων εξουσίας δηλώνουν ότι λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ΄ όψιν αυτή την έννοια και την ανάγουν σε επαρκή ή εν πάση περιπτώσει αξιόλογη βάση έδρασης σημαντικότατων πολιτικών επιλογών, ικανών να τάμουν βαθειά το ασφαλιστικό καθεστώς και να επηρεάσουν καθοριστικά την ζωή εκατομμυρίων ασφαλισμένων για τις επόμενες δεκαετίες.

Αφήνοντας προσωρινά ασχολίαστα πολλά θεμελιώδη ερωτήματα, ως προς τη συνταγματικότητα, τη συμβατότητα με την κοινοτική νομοθεσία, την κοινωνική δικαιοσύνη ή την κοινωνική αναλγησία τέτοιων επιλογών, θα θέλαμε προς το παρόν να φωτίσουμε μερικές παράπλευρες συνέπειες μιας πολιτικής συλλογιστικής, που υιοθετεί την έννοια του «προσδοκίμου».
Αν λοιπόν δεχθούμε ότι το «προσδόκιμο» μπορεί να αποτελεί εργαλείο ανάλυσης, σχεδίασης και πλεύσης για την άσκηση πολιτικής, τότε προφανώς και ο πολίτης θα δικαιούται να επικαλείται το «προσδόκιμο» ως εργαλείο αξιολόγησης της κάθε πολιτικής και του κάθε πολιτικού.
Και βεβαίως τότε δεν είναι δυνατόν να περιορισθεί αυτή η έννοια στην βιολογική της σημασία, όπως θέλησε να την χρησιμοποιήσει ο κος Πρωθυπουργός ή ο πρώτος διδάξας κος Μητσοτάκης.
Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι πέραν του προσδόκιμου ζωής, που σε τελική ανάλυση είναι αποτέλεσμα του ιστορικού μόχθου του ανθρωπίνου γένους και συνεπώς ουδείς νομιμοποιείται να το διαχειρισθεί αυθαιρέτως και ενάντια στη βούληση του κάθε λαού, υπάρχουν και κάποια άλλα εξ’ ίσου σημαντικά ψυχολογικά «προσδόκιμα».
Και αυτά είναι τα «προσδόκιμα» του πολίτη έναντι των πολιτικών.
Πολύ απλά δηλαδή η εκλογική επιλογή του κάθε ψηφοφόρου στηρίζεται σε κάποια «προσδόκιμα» στοιχειώδους πολιτικής εντιμότητος, ηθικής, ειλικρίνειας, επαγγελματικής επάρκειας, ιδεολογικής συνέπειας, κοινωνικής ευαισθησίας, πατριωτισμού, οξυδέρκειας, ευφυΐας κ.λ.π.

Όλα αυτά είναι ψυχολογικά προσδόκιμα σε σχέση με τους πολιτικούς, που επιλέγει και στους οποίους εμπιστεύεται τη διαχείριση των κοινών, τουτέστι του παρόντος και του μέλλοντός του δίνοντάς τους την σχετική κυβερνητική εντολή, που εδράζεται στην αυτονόητη προσδοκία, ότι θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο του συνόλου των κυβερνωμένων.
Είναι λοιπόν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο για τον πολιτικό κόσμο όταν τα δύο τρίτα από τους πολιτικούς ευθύνονται προσωπικά για διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και τουλάχιστον για επαγγελματική ανεπάρκεια και όταν το υπόλοιπο ένα τρίτο δεν έχει εισέτι δικαιώσει την παραμικρή προσδοκία ούτε ενός ψηφοφόρου, να χρησιμοποιείται το βιολογικό προσδόκιμο ζωής για να δικαιολογηθεί η λήψη ενός τόσο αντικοινωνικού και απάνθρωπου μέτρου, όπως η επιμήκυνση των ορίων ηλικίας για την συνταξιοδότηση.

Με απλά λόγια «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάμε για σχοινί».
Όταν το κάνουμε δεν είναι απλώς επιζήμιο, άλλά και …απροσδόκητα αφελές.
Διότι ας αναλογισθούν οι μεγαλόσχημοι (άλλως πρωτοκλασάτοι) σύμβουλοι του κου Πρωθυπουργού δύο πολύ απλά πράγματα.
Πρώτον ότι το αναμάσημα κυνικών επιχειρημάτων του επιτίμου Προέδρου της ΝΔ μόνο απολύτως αρνητικά επικοινωνιακά αποτελέσματα μπορεί να έχει υπό τις παρούσες συνθήκες.
Και δεύτερο και σπουδαιότερο.
Όταν τα ψυχολογικά «προσδόκιμα» του λαού δεν ικανοποιούνται και αυτό μάλιστα συμπίπτει με συνθήκες μη ικανοποίησης του «προσδόκιμου» επιβίωσής του, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού, ο οποίος μετά βεβαιότητος θα διαψεύσει το «προσδόκιμο» παραμονής στο «επάγγελμα» του άφρωνος και επαγγελματικά ανεπαρκούς πολιτικού προσωπικού της χώρας…
Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω…

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Φίλε μου ένα συγνώμη για τις γραπτές απουσίες μου (γιατί οι αναγνωστικές των σχολίων σου δεν υπάρχουν…).
Θέλω να σου πω ότι με βαραίνoυν κοπιαστικές εργασίες στο βωμό της επιβίωσης και γιαυτό και οι απουσίες μου.
Και κάποια δυστοκία λόγω κόπωσης είναι και αυτή συνάμα σχετική.
Τέμνοντας την σημερινή πολιτική πραγματικότητα σε ότι αφορά τους πολιτικούς, παρατηρώ ότι εδώ δοξάζεται η μετριότητα και κάτι…..παρακάτω..
Διερωτώμαι γιατί?
Πως είναι δυνατόν να μας κυβερνούν ή να θέλουν να μας κυβερνήσουν, οι περισσότεροι άνθρωποι της σημερινής «πολιτικής κονίστρας», όταν δεν έχουν ποτέ κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους?
Βέβαια αυτό δεν είναι κυρίαρχο κριτήριο, αλλά πώς να το κάνουμε, το «καθόλου» οδηγεί σε επαγγελματίες της πολιτικής που σκοπός της ζωής τους είναι η συμβιβαστική χαμέρπεια και κατ επέκταση, η πολιτική τους επιβίωση.
Κυβερνούν οι μέτριοι.
Και πώς να γίνει διαφορετικά, όταν εμείς σαν γονείς κατευθύνουμε τα παιδιά μας (και καλά κάνουμε) σε κοινωνικά παραγωγικά επαγγέλματα?
Τα καλύτερα παιδιά (από χαρακτήρα και επίδοση) γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική και στρέφονται στην έρευνα και σε σχολές που τους προοιωνίζουν ένα καλό και αξιοπρεπές μελλοντικό επάγγελμα.
Δεν με ξάφνιασαν τα «νέα μέτρα». Τα περίμενα και νομίζω ότι κάπως άργησαν…
Δεν τα καλοδέχτηκα βέβαια γιατί με πλήττουν βάναυσα. Όμως θέλω να πετύχουν για το καλό του Τόπου μας. Ας πετύχουν αυτά πρώτα και από εκεί και πέρα, βάζουμε πλώρη για δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη…

choricos είπε...

Φίλε Δωδωναίε,
Καλώς όρισες και ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
Είναι αλήθεια ότι όλους μας έχουν «πλακώσει» οι έγνοιες της καθημερινότητας.
Συμφωνώ μαζί σου για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων και μάλιστα ότι τα περισσότερα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Περίμενα όμως περισσότερα και ταχύτερα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα και λιγότερες φοροεισπρακτικές ακρότητες, που θα επιταχύνουν την τάση της ύφεσης.
Πολύ περισσότερο θεωρώ εντελώς αδικαιολόγητη την καθυστέρηση ανεύρεσης κα τιμωρίας των ενεχομένων σε σκάνδαλα και παράνομη ιδιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Η σύσταση εξεταστικών επιτροπών και η κινητοποίηση των εισαγγελικών αρχών δεν απαιτούσε ούτε χρόνο, ούτε χρήμα και έπρεπε να είχε ξεκινήσει την επομένη των εκλογών.
Η δίωξη των διεφθαρμένων και το κτύπημα της διαφθοράς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας.
Δεν μπορούν να ζητούν οικονομικές θυσίες από τους πολίτες προτού ζητήσουν από τους κλέφτες να φέρουν πίσω τα κλεμμένα.
Αυτό είναι μια αδιαπραγμάτευτη επείγουσα απαίτηση του Έλληνα πολίτη και όσο οι κύριοι της Κυβέρνησης ή της Αντιπολίτευσης κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, τόσο περισσότερο υπονομεύουν τον ίδιο τους τον εαυτό (τουλάχιστον όσοι από αυτούς δεν έχουν βουτήξει λάθρα το δάκτυλό τους «στο μέλι»).