Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

….Και εν ευρώ ειρήνη, εν αγοραίς ευδοκία….


Πανηγυρίζουν αχαλίνωτα πλέον οι καλοθελητές, εκστασιαμένοι από την μεγαλειώδη επιτυχία του PSI και τα «πέραν πάσης προσδοκίας» ποσοστά συμμετοχής, τα οποία κινήθηκαν στο 85,8%, αλλά θα φθάσουν στο95,7% μετά των ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (Collective Action Clauses, από τον κο Βενιζέλο, αυτόν τον Μάγο της οικονομίας, αυτόν τον Γκουρού της ευρωπαϊκής σωτηρίας.

Ετούτη την ώρα της άφατης εθνικής χαράς και περηφάνιας δεν θα υποκύψουμε στην πρόκληση να φανούμε μικρόψυχοι και μεμψίμοιροι και να θέσουμε γνωστά και τετριμμένα θέματα του τύπου ότι το χρέος δεν μειώνεται αφού συγχρόνως με την δήθεν περικοπή των 100 φορτωνόμαστε 130 δις, από τα οποία οι τράπεζες καρπώνονται την μερίδα του λέοντος και ο λαουτζίκος αναλαμβάνει να πληρώνει τουλάχιστον μέχρι τρίτης γενεάς.
Θα παραθέσουμε απλώς την επίσημη δήλωση του νικητή και τροπαιούχου Υπουργού Οικονομικών:

«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που στήριξαν το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής και οι οποίοι μοιράστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια. Με την στήριξη του επίσημου τομέα μας και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί, και οι οποίες θα βάλουν την Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι προσκλήσεις μας για την συμμετοχή στην ανταλλαγή και την συγκατάθεση σε ότι αφορά ομόλογα που διέπονται και εγγυώνται από ξένο δίκαιο θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 23 Μαρτίου του 2012. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που έχουν στην κατοχή τους αυτούς τους τίτλους να επωφεληθούν από το πακέτο των τίτλων του EFSF, την συγχρηματοδότηση και τους τίτλους που συνδέονται με το ΑΕΠ, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι των προσκλήσεών μας».

Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας μαζί με τον θαυμασμό μας πως κατάφερε ο κος Βενιζέλος να πείσει στυγνούς επαγγελματίες τοκογλύφους  να «μοιραστούν τις θυσίες του Ελληνικού λαού». Και ιδίως πως αυτό που στην πρώτη παράγραφο της ανακοίνωσης αποτελεί «συμμετοχή σε θυσία» καταλήγει να είναι «ευκαιρία για τους πιστωτές» και πρέπει να σπεύσουν «να επωφεληθούν» γιατί «δεν θα υπάρξει άλλη».

Πρόκειται για μυστήριο φαινόμενο, που η νοητική ταπεινότητά μας αδυνατεί να εξιχνιάσει και  μόνο η μεγαλειώδης διάνοια του κου Βενιζέλου είναι ικανή να επινοήσει.
Πρόκειται ίσως για μαγεία με όλη τη σημασία της λέξεως.

Ωσαννά λοιπόν τω ευαγγελιζομένω Ευαγγέλω  και σανά (νεοελληνιστί κουτόχορτα) για τον Έλληνα φορολογούμενο, μισθωτό, συνταξιούχο, αγρότη, εργάτη, φοιτητή, ελεύθερο επαγγελματία, έμπορο, επιχειρηματία, βιοτέχνη, βιομήχανο και λοιπούς παντός είδους παρεπιδημούντες ανέργους και εν δυνάμει ανέργους ιθαγενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: