Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

1991 καταθέτες κρατούν σε ομηρία το ΠΑΣΟΚ


Από χθες 1991 καταθέτες ελβετικών τραπεζών μπορούν να θεωρηθούνται εν δυνάμει εκβιαστές του κου Βενιζέλου.
Ο χειρισμός της υποθέσεως της λίστας Λαγκάρντ απειλεί να αποτελέσει την πραγματική ταφόπλακα του ΠΑΣΟΚ.
Ήδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και όλα σχεδόν τα μικρότερα της ελάσσονος κατακρίνουν απερίφραστα τις ενέργειες του κου Βενιζέλου, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς περί πιθανότητας χρησιμοποιήσεώς της για αθέμιτες ή άλλου τύπου πολιτικές συναλλαγές.

Δεν υιοθετούμε σε καμία περίπτωση αυτoύ του είδους την καχυποψία, η οποία εξ άλλου επί του παρόντος στερείται οποιασδήποτε απόδειξης.
Επιμένουμε παρά την πρωτοτυπία των χειρισμών και παρά την λογική και νομική ανεπάρκεια των δικαιολογιών να θεωρούμε τον Πρόεδρο ενός ιστορικού κόμματος υπεράνω κάθε υποψίας, όπως ακριβώς επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος και όπως η επιστημονική του συγκρότηση και η πολιτική του σταδιοδρομία μαρτυρούν.

Πειθόμεθα  λοιπόν απολύτως στα λεγόμενά του και πιστεύουμε ανεπιφύλακτα ότι οι αήθεις χειρισμοί του υπήρξαν αποτέλεσμα της επιστημονικής εμμονής του σε μια στενή ερμηνευτική εφαρμογή του σχετικού νομικού πλαισίου, το οποίον επικαλείται.
Θα μπορούσε βεβαίως κανείς να αντιτάξει  ότι είναι άλλο το ζήτημα της ισχύος ως αποδεικτικού μέσου παρανόμως κτηθέντος υλικού και άλλο η υποχρέωση των διοικητικών και ιδίως ελεγκτικών αρχών να αξιοποιούν δεόντως κάθε εις γνώσι τους περιερχομένη καθ’ οιονδήποτε τρόπο πληροφορία, ακόμη και ανώνυμη και να φροντίζουν νομοτύπως να συγκεντρώνουν τα δέοντα αποδεικτικά στοιχεία για την θεμελίωση του αξιοποίνου εγκληματικών πράξεων και παραλήψεων.
Δεν θα παρασυρθούμε όμως σε τέτοιου είδους νομικές αντιγνωμίες. Θα αποδεχθούμε το δικαίωμα του κου Βενιζέλου ως Διοικητικού αξιωματούχου και κυρίως ως καθηγητού του Συνταγματικού Δικαίου να  ενεργεί με βάση την δική του νομική αντίληψη.

Απαλλαγμένοι από καχυποψίες, πολιτικές εμπάθειες και επιστημονικές εμμονές, θα περιορισθούμε σε μια άλλη πολιτική διάσταση του θέματος, την οποία θεωρούμε ως μείζονος σημασίας για τη βιωσιμότητα του ΠΑΣΟΚ.
Φρονούμε ότι μετά την παραδοχή του κου Βενιζέλου ότι διέθετε στο προσωπικό του αρχείο την περιβόητη λίστα, οι 1991 περιεχόμενοι σ’ αυτήν καταθέτες απέκτησαν ένα οιονεί όπλο ζωής και θανάτου έναντι του Κινήματος, ένα ius vitae et necis.
Φοβούμαστε δηλαδή ότι πλέον οποιοσδήποτε τυχών κακόβουλος από αυτούς, εξυπηρετώντας  σκοτεινές πολιτικές σκοπιμότητες,  μπορεί να ισχυρισθεί ψευδώς ότι υπήρξε θύμα πιέσεων ή  αποδέκτης αθέμιτων προτάσεων από την πλευρά του πρώην Υπουργού.
Θα μπορούσε μάλιστα τους όποιους ψευδείς και κακόβουλους ισχυρισμούς του, να τους προβάλει δημοσίως ένα-δύο εικοσιτετράωρα πριν από την ημέρα μιας επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι με το νοσηρό κλίμα, που γενικώς επικρατεί στο χώρο της ενημέρωσης και την αντικειμενική αδυναμία αντίκρουσης της συκοφαντίας στο μικρό χρονικό διάστημα πριν την προσέλευση των ψηφοφόρων στην κάλπη, οι συνέπειες για το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αποβούν συντριπτικές.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις λοιπές πτυχές του ζητήματος της λίστας και ανεξάρτητα από τις οπτικές πλευρές, που ο καθένας το προσεγγίζει, το μείζον κατά την άποψή μας πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι, παραμένοντας στην ηγεσία του ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος κος Βενιζέλος, το κόμμα αυτό καθίσταται εξαιρετικά ευάλωτο σε περιπτώσεις  πιθανής πολιτικής εις βάρος του σκευωρίας του τύπου, τον οποίο περιγράφουμε παραπάνω.
Είναι θεωρούμε ένα σενάριο ενδεχομένως ευφάνταστο, αλλά καθόλου απίθανο, ιδιαίτερα σε καιρούς πονηρούς, σαν αυτούς που διανύουμε.
Ένας κίνδυνος ο οποίος δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ούτε από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ούτε από τα στελέχη, τους βουλευτές και τα μέλη του κόμματος.

Πηγή φωτο: http://www.evenizelos.gr/en/photogallery/politicalphotographs  


Δεν υπάρχουν σχόλια: