Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Ο Χόντζας και το Σκοπιανό


Δεν γνωρίζω αν ο Χόντζας είναι υπαρκτό πρόσωπο. Είναι όμως πασίγνωστο ότι ο άνθρωπος διέθετε μυθικές ικανότητες στην επίλυση κοινωνικών διαφορών.
Αυτό, πού δεν είναι ίσως επαρκώς γνωστό είναι πως οι σύγχρονοι πολιτικοί είναι φανατικοί οπαδοί του και συνήθως κακόγουστοι αντιγραφείς των πρακτικών, των οποίων εκείνος υπήρξε ο πρώτος διδάξας.
Είναι γνωστό το περιστατικό, όπου ο Χόντζας, όταν του παραπονέθηκε ο δούλος του ότι είναι μικρή η καλύβα του, του τη γέμισε με ένα σωρό κατοικίδια ζώα. Στη συνέχεια όταν του τα έβγαλε ο φουκαράς ο δούλος τον ευγνωμονούσε γιατί πλέον η πρώην στενάχωρη καλύβα του φαινότανε παλάτι.
Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι προσπαθούν να εφαρμόσουν και στη διαδικασία επίλυσης του Σκοπιανού.
Το πρόβλημα είναι ουσιαστικά η ονομασία. Η γενική απαίτηση του μέσου έλληνα είναι να μη παραχωρηθεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας στους σφετεριστές με τις επεκτατικές σκοπιμότητες.
Για να πετύχουν οι διαπραγματευόμενοι τη λύση, που επιδιώκουν, την απλή αυτή υπόθεση, την κάνουν όσο πιο σύνθετη μπορούν.
Χώνουν διάφορα ζητήματα. Διπλές ονομασίες, ουσιαστικά, επίθετα, γεωγραφικοί, πολιτειακοί προσδιορισμοί. Ονομασίες για διεθνή χρήση, για διμερή χρήση, για εσωτερική ή εμπορική κατανάλωση κ.λ.π. Διαρρέουν κάθε μέρα όλο και χειρότερες ονομασίες, που να τις ακούει ο φουκαράς ο Έλληνας και να τον πιάνει σύγκρυο.
Με αυτό το κόλπο το Νέα Μακεδονία, που στο ξεκίνημα φαινόταν απαράδεκτο, τώρα φαίνεται καλούτσικο και στο τέλος θα φαντάζει σαν τεράστια διπλωματική επιτυχία.
Δεν ξέρω ποιος απ’ όλους είναι το πονηρό Χοτζόπουλο.
Οι Αμερικανοί, οι Σκοπιανοί, ο ειδικός διαπραγματευτής, ή η κυβέρνησή μας ?
Ξέρω όμως ότι το συστηματάκι, αν πετύχει, μια χαρά τους βολεύει όλους.
Και λέω αν πετύχει, γιατί όλοι αυτοί δεν έχουν τη μυθική ευστροφία του Χότζα και ελπίζω ο Ελληνικός λαός να μη έχει τη μειωμένη αντίληψη του δούλου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: