Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

UFO ή UWI, μικρή η διαφορά

Τα πρωτοκλασάτα στελέχη της δημοσιογραφίας και της πολιτικής αποφεύγουν επιμελώς να κάνουν προβλέψεις για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Σκοπιανό. Οι μεν πρώτοι επενδύοντας στην εμπορικότητα του τηλεοπτικού σασπένς, οι δε δεύτεροι στοχεύοντας στα επικοινωνιακά πλεονεκτήματα του πολιτικού αιφνιδιασμού.
Ως εκ τούτου εμείς οι απλοί χορικοί, που έχουμε κάθε λόγο να φοβόμαστε τα χειρότερα και να διεκδικούμε τα άριστα, είμαστε ελεύθεροι να διακινδυνεύσουμε την πρόβλεψη.
Στην καλύτερη περίπτωση η ονομασία, που θα συμφωνηθεί θα είναι κάτι ανάμεσα στο Νέα δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της νέας Μακεδονίας.
Το όνομα, που και ο τελευταίος των Ελλήνων θα το εισπράξει από εθνική απώλεια έως εθνική τραγωδία, οι πρωτοκλασάτοι θα το προβάλλουν επικοινωνιακά σαν απόλυτη επικράτηση των ελληνικών θέσεων και σαν ανεπανάληπτη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας.
Στο επόμενο διάστημα (όπως και σήμερα άλλωστε) οι Σκοπιανοί θα αποκαλούνται διεθνώς σκέτοι Μακεδόνες ή στη χειρότερη γι’ αυτούς περίπτωση Νεομακεδόνες, με την έννοια του σύγχρονου, του νέου, του ωραίου και του τρέντυ.
Σε αντιδιαστολή οι Έλληνες κάτοικοι της Μακεδονίας θα αποκαλούνται Παλιομακεδόνες, με την έννοια του παλιομοδίτικου, του άσχημου, του παλιόγερου.
Για ορισμένους βέβαια από αυτούς η διαφορά θα είναι μικρή.
Από ούφο, των οποίων μαρτυρούνται θεάσεις στο καζίνο του Γευγελή και στους επιχειρηματικούς κύκλους του γειτονικού κράτους, θα μετονομαστούν σε ούβι.
Δηλαδή από UFO-Unidentified Flying Object (αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα) σε UWI- Unidentified Walking Individual (αγνώστου ταυτότητας πεζοπόρα υποκείμενα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: