Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Η συνέντευξη με τους θαμώνες του κυλικείου της Ρηγίλλης και το πραγματικό δίλημμα των εκλογών.

Τον Οκτώβριο του 2008 με αφορμή την επερχόμενη οικονομική κρίση έγραφα σχετικά με την ποιότητα της συντηρητικής πολιτικής ότι «οι αντικειμενικές αξίες υποσκελίσθηκαν από τις λογιστικές αποτιμήσεις, το πολιτικό αισθητήριο από τα δημοσκοπικά ευρήματα και συνακόλουθα η αποτελεσματική πολιτική από την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας» και ότι «το διεθνές πολιτικό κατεστημένο τα τελευταία χρόνια συγκροτείται όλο και περισσότερο από πνευματικά οκνηρούς πολιτικούς και ευφυείς επαγγελματίες επικοινωνιολόγους και image makers.». Κατ’ αναλογία δε προς τα golden boys αποκαλούσα media children(παιδιά των μίντια) αυτούς τους πολιτικούς, που δεν ανδρώθηκαν μέσα από κοινωνικούς αγώνες, αλλά οφείλουν την παρουσία και ανέλιξη τους στην μαζική πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ.

Η περίπτωση του κ. Καραμανλή αποτελεί ένα τυπικό δείγμα αυτού του τύπου πολιτικού, που ακριβώς μη έχοντας καμιά σοβαρή πολιτική εμπειρία, προσπάθησε να καλύψει την πολιτική ανεπάρκεια του μέσω της επικοινωνιακής υπερβολής.

Τα αποτελέσματα βεβαίως υπήρξαν δικαίως καταστροφικά για την παράταξή του, άλλα αδίκως τραγικά για τον τόπο.
Διότι τόσο αυτοί που επέλεξαν τον κ. Καραμανλή στην ηγεσία της παράταξής του εν επιγνώσει των αδυναμιών του, όσο και αυτά τα στελέχη, που επιμένουν να τον στηρίζουν ή να τον ανέχονται ακόμη και σήμερα δικαίως θα επωμιστούν τα επίχειρα του πολιτικού αμοραλισμού τους. Οι στηρίζοντες μεν διότι επί πέντε χρόνια τους προσέφερε πλήρη κάλυψη στην διασπάθιση της εθνικής περιουσίας, οι ανεχόμενοι δε διότι δεν βρήκαν το σθένος να επιδείξουν το επιβεβλημένο ηθικό ανάστημα και να διαχωρίσουν εγκαίρως τη θέση τους.

Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος αδικημένος παραμένει ο απλός πολίτης, αυτός που δεν διαπλέκεται οικονομικά και δεν παραγοντίζει κομματικά. Αυτός που τρέχει όλη την ημέρα «να φέρει την μία άκρη με την άλλη» χωρίς να περιμένει ρουσφέτια, χωρίς να ελπίζει σε κομματικούς ή εκκλησιαστικούς λουφέδες.

Είναι λοιπόν εξόχως εξοργιστικό γι αυτόν τον πολίτη να ακούει τον κ. Πρωθυπουργό στις παρωδίες συνεντεύξεων και «διακαναλικών συζητήσεων» που στήνει να παραδέχεται ότι «δεν ήξερε», «δεν κατανοούσε», δεν «έκανε όσα έπρεπε να κάνει», αλλά ζητάει πάλι την ψήφο, επειδή «τώρα πια απέκτησε εμπειρία».
Το 2004 ο κ. Καραμανλής ωρυόταν από τα μπαλκόνια ότι είναι έτοιμος, ότι έχει ωριμάσει στην αντιπολίτευση, ότι έχει πρόγραμμα και αποφασιστικότητα και διαθέτει έμπειρο επιτελείο στελεχών για να «μεταρρυθμίσει τον τόπο».

Πέντε χρόνια μετά ο «κήρυκας της υπευθυνότητας» σε κλειστές προστατευμένες συζητήσεις με άτομα, που μοιάζουν με θαμώνες του κυλικείου της Ρηγίλλης δηλώνει ότι όλα αυτά τα χρόνια (και για πολλά ακόμα) ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώνει το λογαριασμό απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας του κ. Καραμανλή.
Κάπως σαν stage για Πρωθυπουργούς ακούγεται , αλλά αλήθεια δεν καταλαβαίνουν οι μεγαλόσχημοι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου ότι το «βίτσιο» της επανεκλογής αυτού του Κυβερνητικού επιτελείου το 2007 αποδείχθηκε πολύ ακριβό, ώστε να υπάρχουν ακόμη ψηφοφόροι, που να θελήσουν να το ξαναπληρώσουν;

Προφανώς ο πανικός είναι κακός σύμβουλος ακόμη και για τους γκουρού της επικοινωνιολογίας.
Καραμπινάτο παράδειγμα η πρόσκληση αγωνίας του κ. Ζαγορίτη στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους να ψηφίσουν ΝΔ, έστω μαυρίζοντας τα βαρίδια των ψηφοδελτίων της ΝΔ.
Το πιο ξεκαρδιστικό είναι ότι αυτή την επικοινωνιακά ανόητη προτροπή έσπευσε να υιοθετήσει χθες και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής μιλώντας στο «σκληρό» ακροατήριο της Ηλιούπολης.:
«Εκείνο που ειπώθηκε και έχει ειπωθεί από πολλούς και είναι και σωστό εάν εγώ, ένας ψηφοφόρος της ΝΔ για κάποιον λόγο είμαι δυσαρεστημένος με τον υποψήφιο βουλευτή νυν ή υπουργό πρώην ή υφυπουργό, δεν είναι ανάγκη να πληρώσει η παράταξη τη δυσαρέσκεια που έχω. Μπορώ να διαλέξω κάποιον άλλον…» είπε ο κ. Καραμανλής.
Δεν έχει καταλάβει προφανώς κανείς από το επικοινωνιακό του επιτελείο ότι με τα καμώματα του όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος είναι πρωτίστως δυσαρεστημένος με τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο «βαρίδι» για την Νέα Δημοκρατία.

Ο ιστορικός του μέλλοντος αν θελήσει να βάλει ένα τίτλο στην Οδύσσεια της Ελλάδας κατά την τελευταία πενταετία θα επιλέξει αναμφίβολα τη φράση «επιστροφή στην Ψωροκώσταινα».

Ιδιαίτερη ανάλυση του απερίγραπτου Πρωθυπουργικού οδοιπορικού του κ. Καραμανλή δεν απαιτείται. Κάθε πολίτης από το κέντρο της πρωτεύουσας μέχρι την τελευταία εσχατιά της Ελληνικής υπαίθρου σε όποια τάξη, όποια ηλικία, όποιο επαγγελματικό κλάδο και αν ανήκει, έχει νοιώσει πολύ βαθειά στο πετσί του το κόστος «της απόκτησης εμπειρίας» του κ. Καραμανλή.
Γι αυτό πλέον το δίλημμα του μέσου ψηφοφόρου δεν είναι τα κουραφέξαλα περί «υπευθυνότητας και ανευθυνότητας», δεν είναι καν «ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία», Καραμανλής ή Παπανδρέου».

Το διακύβευμα σ’ αυτές τις εκλογές είναι αν «ο κ. Καραμανλής και το απεχθές περιβάλλον του θα συνεχίσει να εξαθλιώνει αυτούς, που θα ψηφίσουν στις μεθαυριανές εκλογές ή θα αξιοποιηθεί δεόντως η ευκαιρία για να απαλλαγεί ο τόπος από αυτόν τον πολυέξοδα εκπαιδευόμενο πρωθυπουργό και τους επιτήδειους συνεργάτες του;»

Όπως και άλλοτε έχουμε πει στο δίλλημα αυτό ο άδολος και αγνός ψηφοφόρος (και σίγουρα υπάρχουν πολλοί τέτοιοι και στην ΝΔ), δεν μπορεί να απαντήσει ούτε με πολιτικά, ούτε με συναισθηματικά κριτήρια. Θα απαντήσει με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Έτσι νομοτελειακά θα ψηφίσει μαζικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως το μόνο κόμμα, που του προσφέρει τη δυνατότητα να απαλλαγεί από τον κ. Καραμανλή και θα αποφύγει επιμελώς να διακινδυνεύσει την ψήφο του σε κόμματα, τα οποία είτε με άμεσο τρόπο (ΛΑ.Ο.Σ,ΚΚΕ) είτε εμμέσως (ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.,ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ) πετούσαν σωσίβια στην απερχόμενη κυβέρνηση και είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές να συμπλέουν με την όποια αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας.

Η τραγική ειρωνεία της τύχης είναι ότι ψηφίζοντας ΠΑ.ΣΟ.Κ σε τελική ανάλυση ο ψηφοφόρος ακολουθεί κατά γράμμα την προτροπή του κ. Καραμανλή να «μαυρίσει», αυτόν που τον έχει δυσαρεστήσει, που τον έχει πικράνει, ή ακόμη και θυμώσει με την ανάρμοστη συμπεριφορά του όλη αυτή την θλιβερή πενταετία της σήψης, της παρακμής και της οπισθοδρόμησης.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημέρα.
Τακτικός πελάτης έ...ε
Μήν έχεις και παράπονο...
Έγραψες μεταξύ άλλων:
Το διακύβευμα σ’ αυτές τις εκλογές είναι αν
«ο κ. Καραμανλής και το απεχθές περιβάλλον του θα συνεχίσει να εξαθλιώνει αυτούς, που θα ψηφίσουν στις μεθαυριανές εκλογές ή θα αξιοποιηθεί δεόντως η ευκαιρία για να απαλλαγεί ο τόπος από αυτόν τον πολυέξοδα εκπαιδευόμενο πρωθυπουργό και τους επιτήδειους συνεργάτες του;»
……………………………………………………………………………………………

Εδώ αδελφέ τα είπες όλα και με τον τρόπο που έπρεπε να τα πεις.
Γεια στο στόμα σου.
Ψάχνομαι και εγώ εδώ στην χαοτική μπλοκόσφαιρα και βέπω διάφορα.
Διαβάζω σχόλιο από το Blog «Antinews By FactorX και το παραθέτω:
Ατσαλάκωτος says:
01/10/2009 at 12:25 pm
Ανήκω στην κατηγορία των αναποφάσιστων, όχι δηλαδή πως είμαι αφελής ή ευκατάστατος, αλλά γιατί το πολιτικό κλίμα για την δική μου διαίσθηση είναι ακόμη αδιευκρίνιστο.
Για το μόνο που μπορεί να μιλήσει κανείς με κάποια σχετική βεβαιότητα, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκλεγεί πρώτο κόμμα.
Η αυτοδυναμία όμως είναι το ζητούμενο.
Εγώ θα πειστώ και θα αποφασίσω ας πούμε να ψηφίσω Ν.Δ, αν ακούσω στις προσεχείς ώρες, έστω και δύο συγνώμες. Μια για τα “ομόλογα”, τα “βατοπέδια” και τα “τοιαύτα” και μια συγνώμη έστω, για την φτώχεια, την ανεργία και την ακρίβεια, στην οποία εγκατέλειψε η παρούσα κυβέρνηση τους περισσότερους Έλληνες πολίτες.
Όχι δικαιολογίες για την διεθνή ύφεση και τα γνωστά "φούμαρα".
Να ζητήσει συγνώμη γιατί δεν τα κατάφερε και πιστεύω, ο κόσμος αυτό θα το εκτιμήσει.
Διαφορετικά θα ψηφίσω το ΠΑΣΟΚ.
Στην τελική ας δοκιμαστεί και ο Γιώργος!!!
Τι είχαμε και τι θα χάσουμε…?
..................................
Το θεώρησα «αντιπροσωπευτικό» για μια μικρή κατηγορία συμπολιτών μας και το παραθέτω εδώ, νομίζοντας πως κάπως έτσι μπορεί κανείς να διερευνήσει την ατμόσφαιρα λίγες ώρες πριν από την προσέλευση στις κάλπες.
Η δική μου εντύπωση ύστερα και από όσα βίωσα στην συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο «Πεδίον του Άρεως» (την οποία πάντοτε θεωρώ σηματωρό), είναι ότι οι εκλογές αυτές μάλλον κρίθηκαν και με αυτοδυναμία.
Πραγματικά αυτή η συγκέντρωση με πήγε «πίσω» σε άλλες μεγάλες ανάλογες στιγμές
Και με πήγε πίσω γιατί είχε το πλήθος και το πάθος αφενός και αφετέρου, η σύνθεση του συγκεντρωμένου πλήθους ήτανε από όλο το φάσμα των Γενεών του προοδευτικού Λαού μας.
Ναι. Αυτό που συνέβηκε προχθες βράδυ, ήτανε το αντάμωμα των Γενεών.
Της Γενιάς του 114 και του Ανένδοτου
Της Γενιάς του αντιδικτατορικού Αγώνα και του Πολυτεχνείου
Της Γενιάς της Αλλαγής του 81 και
Τέλος,
Της Νέας Χρυσής, έξυπνης, δραστήριας και πολιτικοποιημένης Νέας Γενιάς του σήμερα, που είχε φυσικά και την πολυπληθέστερη παρουσία εκεί
Αναθάρρησα φίλτατε και προσδοκώ τα «καλύτερα» από την προσεχή Δευτέρα.
Την Κυριακή είμαι «στρατολογημένος» για εκλογικός αντιπρόσωπος σένα από τα εκλογικά τμήματα των Εξαρχείων…
Πάω με μεγάλη χαρά και σα νάτανε να πάω σε πανηγύρι.
Καλή ψήφος και με την νίκη.

choricos είπε...

Φίλε Δωδωναίε,
Δεν μπόρεσα να σου απαντήσω εγκαίρως γιατί έκανα την ανάρτηση εσπευσμένα και αμέσως μετά έφυγα για τον τόπο, που ψηφίζω.
Είδα το σχόλιό σου μόλις σήμερα το πρωΐ. Η νίκη που ευχηθήκαμε είναι ήδη γεγονός.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε, ιδιαίτερα εμείς οι παλαιότεροι, ότι μπορεί να κερδίσαμε μια νίκη, αλλά δεν κερδίσαμε τον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι ενάντια στα προβλήματα, είναι ενάντια στα κυκλώματα, είναι ενάντια στη διαφθορά. Ο αγώνας για να γίνει πράξη το προεκλογικό σύνθημα "πρώτα ο πολίτης" τώρα μόλις αρχίζει και θα ειναι μακρύς και
δύσκολος.
Είναι ένας αγώνας, που όλοι οι προοδευτικοί και ανιδιοτελείς πολίτες πρέπει να συνεχίσουν με πείσμα για να μήν αφήσουμε τις δυνάμεις της διαπλοκής, αλλά και τους παραγοντίσκους της γειτονιάς να ξαναπάρουν τα ηνία.
Όμως, ας χαρούμε την σημερινή "λιακάδα" και εδώ θα ήμαστε και θα τα συζητάμε στην περίοδο δημιουργίας, που έρχεται...