Τρίτη 6 Μαΐου 2008

«ΤΣΙΠΡΑΛΕΞ» και … το μυαλό στο χέρι…!

Σε βαρυσήμαντη συνέντευξη του κ.Τσίπρα καταρρίφθηκαν χθές οι κακόβουλοι ισχυρισμοί των πολιτικών του αντιπάλων, περί του ότι δήθεν το κόμμα του οποίου ηγείται δεν προσφέρει συγκεκριμένες πρακτικές λύσεις για τα τρέχοντα προβλήματα του τόπου.
Σε πανηγυρική δημόσια συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΤΕΡ, ενώπιον του κ. Χατζηνικολάου και τριών εγκρίτων μεγαλοδημοσιογράφων παρουσίασε στο ελληνικό κοινό την πρώτη εντυπωσιακή πρακτική και χρηστική πρόταση του Συνασπισμού.
Πράγματι ο κ. Τσίπρας, όπως συνήθως, εντυπωσίασε με την πρότασή του η οποία συνίσταται σε ένα φαρμακευτικό σκεύασμα με την εμπορική ονομασία «Τσιπραλέξ», τη χρήση του οποίου, κατά τα λεγόμενά του συνιστά ανεπιφύλακτα σε όσους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να μεταλλαχθούν από ΕΜΟ σε TRENDY.
Δεν γνωρίζουμε τις λοιπές ενδείξεις του χαπιού, αλλά όσοι είχαμε την τύχη να παρακολουθούμε την εκπομπή, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τουλάχιστον μία παρενέργεια, ότι δηλαδή …πήραμε το μυαλό στο χέρι.

Κατά τα λοιπά η συνέντευξη υπήρξε εκπληκτική.
Εντυπωσιακή ήταν η προφανής παντελής έλλειψη προετοιμασίας και η εντεύθεν ένδεια ερωτήσεων των επιφανών δημοσιογράφων, γεγονός που οδήγησε σε απίστευτη χαλαρότητα τη συζήτηση. Κάτι σαν «είδαμε φως και μπήκαμε και μια που σας βρήκαμε ας δείξουμε και λίγο ενδιαφέρον για την περίπτωσή σας».
Στον αντίποδα ο κ. Τσίπρας είχε προετοιμαστεί (στο μέτρο του δυνατού) και είχε φέρει και τις σημειώσεις του, τις οποίες χρησιμοποιούσε επιμόνως σε μορφή «σκονάκι αυτολεξί». Εφευρετικότατος δε όπως πάντα, για να μη καρφώνεται, χρησιμοποιούσε ένα εξαιρετικό τέχνασμα. Οσο ρωτούσε ο δημοσιογράφος, εκείνος σημείωνε υποτίθεται επιμελώς την ερώτηση. Στη συνέχεια δήθεν κοιτούσε την ερώτηση για να απαντήσει, αλλά στην πραγματικότητα εκτελούσε ανάγνωση του προκατασκευασμένου σκονακίου.
Ομολογουμένως ευφυέστατη πρακτική. Στην αρχή μάλιστα έλεγες βλέποντάς τον «τι μεθοδικός και ευγενικός συνομιλητής..». Μετά όμως από καμιά δεκαριά ερωταποκρίσεις το πράγμα χάλασε, διότι οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν τα δικά τους και ο κ. Τσίπρας ξαναδιάβαζε το σκονάκι.
Κάτι σαν το γνωστό σχολικό ποιηματάκι με το παπαγάλο, που πήγε να βγάλει λόγο και «…βήχει, ξαναβήχει / μα τι να πει; ξανάπε καλησπέρα…»
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα βέβαια οι δημοσιογράφοι να θεωρούν αναπάντητη την ερώτηση και να την επαναλαμβάνουν. Αλλά βέβαια μάταια η προσπάθειά τους, γιατί έτσι και αλλιώς ο κ. Τσίπρας ξαναδιάβαζε απτόητος το σκονάκι. Κάποια στιγμή μάλιστα μπερδεύτηκε και είπε «όχι αυτό είναι για τα ομόλογα», άλλα δεν είχε και μεγάλη σημασία γιατί και το άλλο ήταν άσχετο με την ερώτηση.
Βεβαίως το όλο σκηνικό είχε και τα θετικά του αποτελέσματα. Διότι η όλη η συνέντευξη, διαρκείας περίπου δύο ωρών, περιορίσθηκε σε καμιά δεκαριά ερωτήματα, που ανακυκλώνονταν με διάφορες διατυπώσεις. Άσχετα από τα ερωτήματα ο κ. Τσίπρας απαντούσε στερεότυπα σε 4-5 δικά του θεματάκια. Και έτσι ο τηλεθεατής εντελώς ξεκούραστα εμπέδωσε πλήρως τις ερωταποκρίσεις κατά τρόπο, που θα τις θυμάται πλέον σε όλη του τη ζωή ακόμα και αν πάσχει από Αλτσχάιμερ.
Επί της ουσίας μάθαμε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκανε διακοπές το Πάσχα, όπως τον κατηγορούσαν οι κακόβουλοι αντίπαλοί του, αλλά είχε πέσει με τα μούτρα στη μελέτη μεγάλων οικονομολόγων, τύπου Γκαλμπρέιθ και Κέυνς. Εντυπωσιάσθηκε μάλιστα από την εξαιρετικής αριστερής καθαρότητας παρατήρηση του Κέυνς ότι «τα χρηματιστήρια αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία, τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι εγκέφαλοι για να τα χειρισθούν». Ισως η ταχύρυθμη μελέτη του κ. Τσίπρα να έχει αυτόν τον φιλόδοξο στόχο. Να γίνει κατάλληλος εγκέφαλος για χειρισμό χρηματιστηρίων.
Πάντως υπήρξε εντυπωσιακό ότι πέραν πάσης προσδοκίας στην βιβλιογραφία δεν μνημονεύθηκε ο Μαρξ ή άλλοι παρόμοιοι ξεπερασμένοι οικονομολόγοι, ενώ στην πολιτική κουβέντα αποφεύχθηκε επιμελώς η λέξη σοσιαλισμός, αλλά χρησιμοποιήθηκε στερεότυπα ο όρος σοσιαλδημοκρατία.
Μάθαμε επίσης ότι κ. Τσίπρας αισθάνεται ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι στη γενιά των 700 ευρώ και ως εκ τούτου είναι θιασώτης της πολιτικής του κ. Μπερλουσκόνι και του κ. Γκόρντον Μπράουν, επειδή ο μεν πρώτος ανακοίνωσε ότι θα κρατικοποιήσει την ALITALIA, ο δε δεύτερος με τα λεφτά των Βρετανών φορολογουμένων ξεπλήρωσε τα χρέη μιας φαλιρισμένης αγγλικής τράπεζας…!!!
Βέβαια ο βρετανικός λαός φάνηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές να μην τρέφει τον ίδιο θαυμασμό με τον κ. Τσίπρα για τα φιλολαϊκά «σοσιαλδημοκρατικά» μέτρα του κ. Γκόρντον Μπράουν. Από την άλλη εμείς οι παλαιότεροι μαθαίναμε ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις συνηθίζουν να απαξιώνουν και να ξεπουλούν σε ιδιώτες κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις και να κρατικοποιούν ζημιογόνες ιδιωτικές, που επιθυμούν να ξεφορτωθούν οι ιδιώτες ιδιοκτήτες τους. Φαίνεται όμως ότι αυτά, που μαθαίναμε τότε ήτανε λάθος και μάλλον γι’ αυτό δεν αξιωθήκαμε να πάρουμε πιστοποιητικό αριστεροσύνης από τον συμπαθέστατο κ. Πρόεδρο.
Πληροφορηθήκαμε ακόμα ότι τα σοβαρά μέτρα, που προτείνει ο Συνασπισμός προς τόνωση της αγοράς είναι πρώτος μισθός στα 1250 ευρώ, γεγονός, που θα καθιερωθεί με νόμο, όπως το είχε κάνει και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εκεί βέβαια έπεσαν κοφτές ερωτήσεις, που χρειάσθηκαν γρήγορες απαντήσεις (χωρίς κράτημα σημείωσης), και έγινε λίγο μπάχαλο το πράμα.
Διότι ο ένας δημοσιογράφος επισήμανε ότι επί Ανδρέα δεν υπήρχε σύμφωνο σταθερότητας στην ΕΕ.
Εκεί ο κ. Τσίπρας ξαναδιάβασε το χωρίο περί γενναίων ακτιβιστών πολιτικών (Μπερλουσκόνι και Μπράουν), που δεν υποκύπτουν μοιρολατρικά στους κανόνες της ΕΕ, αλλά ενεργούν εντός πλαισίου ΕΕ, στα όρια ενός ανεκτού εξτρεμισμού.
Ο άλλος δημοσιογράφος ρώτησε πως θα μπορέσουν να πληρώσουν τους μισθούς αυτούς οι βιομήχανοι. Απλούστατα θα επιδοτηθούν έλαβε την αποστομωτική απάντηση.
Και πού θα βρεθούν τα χρήματα; τόλμησε να ψελλίσει ο τρίτος.
Θα φορολογηθούν τα κέρδη του χρηματιστηρίου, απάντησε ο μελετητής του Κευνσογκαλμπρεϊθμού.
Ο κ. Χαντζηνικολάου για να σώσει την παρτίδα προσπάθησε να αλλάξει θέμα.
Όμως ο κ. Καψής αναρωτήθηκε για εβδομηκοστή όγδοη φορά: Αφού αυτά που προτείνετε και πολλά άλλα τα δέχεται και το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν θέλετε συνεργασία μαζί του; Διότι τα λέει ψέματα, ενώ εμείς τα λέμε αλήθεια…!
Και πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του ασφαλιστικού;
Απάντηση: επειδή το πρόβλημα είναι δημογραφικό, θα επιδοτήσουμε τα νέα ζευγάρια για να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά (!!!).
Δημοσιογράφος: αυτό όμως θα χρειασθεί τουλάχιστον καμιά εικοσαριά χρόνια και το πρόβλημα είναι άμεσο.
Απάντηση κ. Τσίπρα: Θα πατάξουμε και την εισφοροδιαφυγή.
Δημοσιογράφος: Μα αυτό δεν είναι καινούργιο. Το υπόσχονται όλα τα κόμματα.
κ.Τσίπρας: Ναι αλλά εμείς λέμε αλήθεια, ενώ οι άλλοι λένε ψέματα.
Το πιο συνταρακτικό όμως ήταν ή εμπνευσμένη μεθοδολογία για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την μεγαλοφυή συνταγή του κ. Τσίπρα απαιτείται να υπάρξει προοδευτική αλλαγή στις κοινωνικές πολιτικές ισορροπίες, επιβεβαίωση των δημοσκοπικών επιτυχιών του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη και πολιτικές παρεμβάσεις όχι μόνο στη Βουλή αλλά και εκτός αυτής.
Δημοσιογράφος: Αν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις από τις προσεχείς εκλογές αναδειχθεί πρώτο κόμμα η ΝΔ, εσείς θα συνεργασθείτε με το ΠΑΣΟΚ;
κ.Τσίπρας: Επανάληψη κατεβατού περί κοινωνικών αγώνων, ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και τα τοιαύτα.
Δημοσιογράφος: Μα αν δεν προχωρήσετε σε συνεργασία, θα ξανάχουμε κυβέρνηση ΝΔ.
κ.Τσίπρας: Επανάληψη ποιήματος για τη γενιά των 700 ευρω, τις κοινωνικές παρεμβάσεις και τις πλατιές αριστερές πλειοψηφίες…
Αυτά λοιπόν τα κοσμοϊστορικά , ευφυή όσο και πρωτότυπα συζητήθηκαν στην ιστορική αυτή συνέντευξη και έκτοτε με έχει πιάσει μια μεγάλη απελπισία.
Έχω ως σκεπτόμενος πολίτης απολέσει κάθε ίχνος αυτοεκτίμησης.
Διότι, παρά την πρωτοφανή επαναληπτικότητα των ερωταποκρίσεων, φαίνεται πως δεν κατάφερα να αρθώ στο ύψος της απαιτούμενης πολιτικής αντιληπτικότητας.
Πως αλλιώς εξηγείται ότι, αντί να εκστασιασθώ, έμεινα με μια πικρή εντύπωση ότι ουδέποτε τόσο μεγάλοι δημοσιογράφοι πήραν μια τόσο πολύωρη συνέντευξη με τόσο φτωχές ειδήσεις και συμπεράσματα.
Την επόμενη λοιπόν φορά, προτού παρακολουθήσει κανείς παρόμοια συνέντευξη ίσως ενδείκνυται να χάψει προληπτικά μια χούφτα χάπια «ΤΣΙΠΡΑΛΈΞ», που εγγυημένα προστατεύουν από την ΕΜΟποίηση, αλλά μπορεί να βοηθούν και στη χώνεψη του Κευνσογκαλμπρεϊθμού….

Δεν υπάρχουν σχόλια: