Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Εισπρακτικές Εταιρίες.Μάστιγα της «ελεύθερης αγοράς» ή υποπροϊόν της Κρατικής αναλγησίας;

Ως υποπροϊόν της Τραπεζικής δανειοδοτικής πολιτικής και της Κρατικής αναλγησίας, ένα πρωτόγνωρο για την Ελληνική κοινωνία θηρίο έκανε την εμφάνισή του στη ζούγκλα της «ελεύθερης αγοράς».
Οι εισπρακτικές εταιρίες.
Εταιρίες οι οποίες αποτελούν κυνική μετεξέλιξη των «Εταιριών νομικής προστασίας» και έχουν αναλάβει το θεάρεστο έργο της είσπραξης καθυστερημένων οφειλών από «δυστροπούντες» οφειλέτες.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η σύσταση, η λειτουργία και κυρίως τα μέσα των οποίων μετέρχονται κατά την παροχή των υπηρεσιών τους βρίθουν στην πλειοψηφία τους παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας. Ενίοτε και του κοινού ποινικού δικαίου.
Είναι χιλιάδες οι μικροοφειλέτες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται και βλέπουν κυριολεκτικά εφιάλτες στον ύπνο τους (και όχι μόνον) από τον «υπερβάλλοντα ζήλο» των ιδιότυπων αυτών επαγγελματιών.
Δεν αναφερόμαστε βεβαίως σε επαγγελματίες, που διαθέτουν το επιστημονικό υπόβαθρο, τις τυπικές άδειες και κινούνται στο πλαίσιο του νόμου και της δεοντολογίας.
Μιλάμε για τα γνωστά «λουλούδια», που στηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους σε κάθε μορφής παραβατικότητα και κυρίως στην τρομακτική συμπεριφορά αγριωπών εισπρακτόρων.
Το κράτος βεβαίως έχει απόλυτη γνώση αυτής της θλιβερής πραγματικότητας και απόλυτο καθήκον να προστατέψει τους πολίτες.
Πρωτίστως τους οφειλέτες, που η όποια οικονομική δυσπραγία τους δεν τους αφαιρεί το δικαίωμα της αξιοπρεπούς και σύννομης αντιμετώπισης.
Αλλά επίσης και τις έντιμες επαγγελματικές ειδικότητες, που με βάση το σύνταγμα και τους νόμους ασκούν εντίμως το λειτούργημα της επιμέλειας εφαρμογής και των περί εξοφλήσεως των οικονομικών οφειλών διατάξεων.
Δυστυχώς βέβαια αυτό το κράτος, όπως το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, κλείνει τα μάτια στην ζοφερή αυτή πραγματικότητα και κωφεύει στις κραυγές απελπισίας των ταλαίπωρων πολιτών του.
Ευτυχώς την απαράδεκτη απουσία του κράτους ήρθε να καλύψει η πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, αποφάσισε να αναλάβει δράση προς διόρθωση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, η οποία εκτός των άλλων αποτελεί ύβρι για τη Δημοκρατία και για τον ίδιο το Δικηγορικό κόσμο.
Θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική αυτή την πρωτοβουλία παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του ΔΣΑ και ευχόμαστε οι υγιείς πολίτες αυτού του τόπου να αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία και να συνδράμουν σ’αυτή την προσπάθεια, ανεξάρτητα αν έχουν υπάρξει οι ίδιοι θύματα της έκνομης δράσης εισπρακτικών εταιριών.
Με την ευκαιρία αισθανόμαστε την ανάγκη να συγχαρούμε τον ΔΣΑ, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που επιδεικνύει ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία σε θέματα δικαιοσύνης και δημοκρατίας και ελπίζουμε στην τελευταία αυτή δραστηριότητά του να βρει μιμητές όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ "ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ" Καταχωρήθηκε: 27-05-2008

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. αποφάσισε να προβεί σ' όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανάδειξη και περιστολή των μορφωμάτων που λειτουργούν ως «εισπρακτικές εταιρείες» και ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια χιλιάδες καταναλωτές και μικροοφειλέτες. Για την ανάδειξη του θέματος πέρα των άλλων μέτρων, αποφάσισε την υποβολή εγκλήσεως και μηνυτήριας αναφοράς κατά των νομίμων εκπροσώπων των εταιρειών αυτών για αντιποίηση του δικηγορικού επαγγέλματος, του επαγγέλματος του δικαστικού επιμελητή και τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις (παραβίαση προσωπικών δεδομένων, απάτη, εκβίαση, απειλή κ.λπ.).Στα πλαίσια της δράσης που ανέλαβε ο Δ.Σ.Α.
ΚΑΛΟΥΜΕ
Τους θιγόμενους πολίτες, οφειλέτες - καταναλωτές να καταθέσουν τις σχετικές καταγγελίες τους, εγγράφως, προσκομίζοντας αποδεικνύοντα την καταγγελία τους στοιχεία (έγγραφα, μάρτυρες κ.λ.π.) στον Δ.Σ.Α. (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος, υπεύθυνη κ. Μαίρη Μαντούβαλου, τηλ. 210 33 98 100).

Δεν υπάρχουν σχόλια: