Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Πού είσαι Γουόλτ να μας θαυμάσεις...


Το μπεστ σέλερ παιδικό ανάγνωσμα μέχρι ένα δυο γενιές νωρίτερα ήταν ο Μίκυ Μάους του Ντίσνευ.
Μια διασκεδαστική προσωπικότητα ήταν ο ξάδελφος του Ντόναλντ, ο διάσημος εφευρέτης Κύρος.
Μόνιμος συνοδός του ο βοηθός Ήτα-Βήτα. Ο Ήτα-Βήτα ήταν μια διασκεδαστική μορφή ρομποτικού ανθρωποειδούς, που διατρεφόταν με ηλεκτρικούς λαμπτήρες.
Ο μεγάλος παιδαγωγός Γουώλτ Ντίσνευ είχε προνοήσει να σχεδιάσει τον Ητα-Βήτα με αυτά τα περίπου εξωγήινα χαρακτηριστικά προκειμένου προφανώς να αποφύγει ατυχήματα από παιδάκια, που μιμούμενα το καρτούν θα επιχειρούσαν ενδεχομένως να φάνε γλόμπους. Τέτοια ατυχήματα είχαν σημειωθεί πολλά εκείνη την ηρωική εποχή από παιδιά, που πήδαγαν στο καινό προσπαθώντας να μιμηθούν τα κατορθώματα του Σούπερμαν, ο οποίος ατυχώς είχε σκηνοθετηθεί ως νέος ωραίος και λεβέντης.

Στην εποχή μας βέβαια τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από την ανάγνωση (αλλά μάλλον από την αποφυγή ανάγνωσης) εξωσχολικών αναγνωσμάτων.
Προτιμούν να διασκεδάζουν κυρίως από τις εκπομπές της τηλεόρασης, μεταξύ των οποίων εσχάτως μπορεί αβίαστα να συγκαταλέγονται και αυτές των δελτίων ειδήσεων.
Παράδειγμα η πρόσφατη δήλωση του κ. Υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος την ώρα, που το σύνολο των ειδικών Ευρωπαίων και Ελλήνων επιστημόνων έκρινε ως άκρως επικίνδυνο το προερχόμενο από την Ουκρανία ηλιέλαιο, εμφανίσθηκε ως σύγχρονος Ητα-Βήτα να δηλώνει απερίφραστα ότι αυτός τρώει πολύ τέτοιο ηλιέλαιο.
Προφανώς η δήλωση του μόνο σαν παιδικό αστείο (και ίσως κακόγουστο) μπορεί να αξιολογηθεί.
Το κακό με την περίπτωσή του όμως είναι ότι δεν έχει την κακομούτσουνη εξωγήινη εμφάνιση του Ητα –Βήτα αλλά μάλλον προσομοιάζει με τον λεβέντη Σούπερμαν.
Ετσι οφείλει να αποφεύγει τέτοιου είδους αστεία, τα οποία ούτε ιδιαιτέρως διασκεδαστικά είναι, ούτε ακίνδυνα όταν προέρχονται από δημόσιους άνδρες, που προβαίνουν σε δηλώσεις μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητός τους.
Διότι, όσο και αν του ίδιου του φαίνεται απίστευτο, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιο αθώο παιδάκι ή καμιά ακριτική γιαγιούλα να τον πάρει στα σοβαρά.
Και να αποδημήσει εις κύριον πριν την ώρας της…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ο βοηθός του Κύρου λέγεται γλόμπος και όχι Ήτα Βήτα. Ήτα Βήτα λένε τον εξωγήινο φίλο του Μίκυ που τρέφεται με ναφθαλίνη.