Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Γκάφα ολκής η άδεια στον Μιλόσοσκι.

Είχαμε εδώ και πολύ καιρό επισημάνει τα αδιέξοδα στα οποία θα οδηγούσε η διπλωματία της χημείας και της κουμπαριάς.

Δεν χρειαζόταν μεγάλη ευφυΐα για να κατανοήσει κανείς ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να χαράσσεται στη βάση της προσωπικής χημείας του Πρωθυπουργού ή της ΥΠΕΞ με τους αντίστοιχους ομολόγους τους και η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων να προωθείται με κουμπαριές.

Τα δεινά αποτελέσματα αυτής της διπλωματίας, που τα πολιτισμένα κράτη εγκατέλειψαν ήδη από τον 18ο αιώνα με την εξαφάνιση της απολυταρχίας, είναι πλέον χειροπιαστά σε όλους τους τομείς, που ενδιαφέρουν τη χώρα μας.


Φθάσαμε στο σημείο οι τουρκικές προκλήσεις στο εναέριο χώρο του Αιγαίου να έχουν γίνει καθημερινή ρουτίνα και σε πολλές περιπτώσεις να μοιάζουν με ασκήσεις επιδρομών στα νησιά μας.

Τουρκικά πολεμικά σκάφη να αλωνίζουν μπαινοβγαίνοντας στα χωρικά μας ύδατα, περιπλέοντας ανενόχλητα ακόμη και τις ακτές της Αττικής.

Η θρασύτητα του Τουρκικού επιτελείου έχει φθάσει στο σημείο να εγκαλεί τα αεροσκάφη της FRONTEX όταν πετούν πάνω από το Αγαθονήσι, διότι δήθεν παραβιάζουν τον Τουρκικό εναέριο χώρο.

«Παρακολουθώντας το Μαξίμου νηφάλια και εκτιμώντας την κατάσταση από κοντά» διολισθήσαμε στην ανήκουστη κατάντια να δεχθούμε Τούρκο Διοικητή στη Λάρισα, την ώρα που η Τουρκία δεν δέχεται καν να συζητήσει το ενδεχόμενο εναλλαγής Διοικητών.

Από την άλλη μεριά έχει επιδοθεί ασύστολα σε ένα όργιο προώθησης οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ασύδοτου δουλεμπορίου, που απειλεί να αποκτήσει τη διάσταση ενός ιδιότυπου εποικισμού τεραστίων διαστάσεων.

Και όλα αυτά κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπερατλαντικών συμμάχων μας, οι οποίοι έχουν προφανέστατα κατατάξει την χώρα μας στην κατηγορία του φτωχοσυγγενή.


Παρόμοια συνεχής διολίσθηση παρατηρείται και στο ζήτημα των Σκοπίων, όπου μια εθνικιστική, άκρως συντηρητική Κυβέρνηση έχει αποθρασυνθεί τελείως, από την δική μας ολιγωρία και τις συνεχείς διπλωματικές μας γκάφες.

Αποκορύφωμα αυτής της πρωτοφανούς αβελτηρίας είναι η πρόσφατη άδεια, που δόθηκε με πρωτοβουλία της ΥΠΕΞ και τις ευλογίες του Μακεδόνα Πρωθυπουργού μας για την προσγείωση αεροσκάφους των Σκοπίων με τα διακριτικά ΜΚΔ, δηλαδή Μακεδονία.

Οποιαδήποτε άλλη χώρα με σοβαρή εξωτερική πολιτική θα είχε ανακηρύξει τον απίθανο Υπουργό Εξωτερικών της FYROM σε Rersona non grata, όχι απλώς για την μόνιμα προκλητική και επιζήμια για τη χώρα μας δραστηριότητά του, αλλά και μόνο για την συνήθως υβριστική στάση, που τηρεί σε κάθε ευκαιρία δημόσιας εμφάνισής του.

Δυστυχώς όμως η Ελληνική διπλωματία τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μια απαράδεκτη στωικότητα, η οποία βλάπτει ανεπανόρθωτα το κύρος της χώρας και αποθρασύνει τους θρασύτατους πλαστογράφους της ιστορίας.


Είναι δε εξόχως ανησυχητική η νοοτροπία από την οποία εμφορείται ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως αυτή προκύπτει από τις δικαιολογίες, που επικαλέσθηκε στην Συνέντευξη που παραχώρησε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, θέλοντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Αυτό που έχουμε επιτύχει (τι άραγε τρομάρα μας;) είπε ο κ. Καραμανλής «θα το τραυματίσουμε αυτό δείχνοντας σε όλους εκείνους που έχουν δεχτεί τις θέσεις μας και τις σέβονται, την μικρότητα ότι δεν δεχόμαστε, ούτε κατ’ εξαίρεση, ένα αεροπλάνο; Σας καλώ λοιπόν να αναλογιστούμε ποια είναι τα ζητήματα. Πώς θα αντιδρούσαν όλοι αυτοί που θα έρθουν μεθαύριο στην Κέρκυρα; Η Ελλάδα, η οποία μπόρεσε και πέρασε τις θέσεις της, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, παντού, αντιδρά τώρα με ένα τρόπο που το μόνο που κάνει είναι να προδίδει νευρικότητα, ανασφάλεια, μικροψυχία; Ως περήφανος Μακεδόνας και ως περήφανος Έλληνας δεν το δέχομαι αυτό».


Ας αντιπαρέλθουμε τις ανακρίβειες και τις αβάσιμες περιαυτολογίες περί δήθεν περάσματος των θέσεών μας παντού, κάτι που αποτελεί μια προσωπική εικονική πραγματικότητα του κ. Πρωθυπουργού.

Τα πρόχειρα επιχειρήματα, που διατυπώνονται με την μορφή παιδικών ρητορικών αφελών ερωτήσεων δεν έχουν καμία σοβαρότητα σε διπλωματικό επίπεδο.

Στις διεθνείς σχέσεις υπάρχουν κανόνες και δεδομένες σημειολογίες.

Την εξαίρεση της αποδοχής ενός αεροπλάνου σε μια διεθνή συνδιάσκεψη ουδείς διπλωμάτης στον κόσμο την εισπράττει όπως δείχνει να την αντιλαμβάνεται ο κ. Καραμανλής.


Πρόκειται για μία επίσημη κίνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης, που παράγει συγκεκριμένες συνέπειες σε διεθνές επίπεδο. Επιβεβαιώνει πανηγυρικά την αναγνώριση εκ μέρους της επίσημης Ελληνικής Πολιτείας του δικαιώματος των Σκοπίων να φέρουν το όνομα και τα διακριτικά της Μακεδονίας στον κρατικό αερομεταφορέα τους. Αυτό ενισχύει εξαιρετικά την θέση των Σκοπίων, ιδιαίτερα διότι αποτελεί επίσημη παραχώρηση εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, παραχώρηση τέτοιου μεγέθους, που δεν έχει παρόμοιο ιστορικό προηγούμενο.

Ανησυχεί ο κ. Καραμανλής για τις σκέψεις και τις αντιδράσεις των προσκεκλημένων του.

Πρόκειται προφανώς για προσωπικές ανησυχίες ενός φιλότιμου τελετάρχη, αλλά απάδουν στις αρμοδιότητες ενός υπευθύνου Πρωθυπουργού.

Διότι απλούστατα τα όποια αισθήματα των συνδαιτυμόνων του θα έχουν εφήμερη επίδραση στην ατμόσφαιρα του επίσημου δείπνου, ενώ το επιχειρούμενο κυβερνητικό ατόπημα θα γίνει σημαία των Σκοπίων σε κάθε διεθνές forum, σε κάθε ευκαιρία διαπραγμάτευσης στο διηνεκές.

Όσο για τους ανούσιους βερμπαλισμούς περί Μακεδονικής μεγαλοψυχίας και υπερηφάνειας, αυτοί προφανώς δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία, όταν αποσκοπούν στην δικαιολόγηση ενεργειών που οδηγούν σε εξασθένιση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.

Πρόκειται λοιπόν για διπλωματική γκάφα ολκής, την οποία καλά θα κάνει η κυβέρνηση να διορθώσει όσο ακόμη υπάρχει καιρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: