Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Η Σύνοδος του ΟΟΣΑ: Τα γαλάζια παπαγαλάκια, το διπλωματικό Βατερλώ και η «λυπητερή» στο μεσαίο χώρο.

Εν χορδαίς και οργάνοις προπαγανδίσθηκε η διοργάνωση της συνδιάσκεψης του ΟΟΣΑ.
Με τυμπανοκρουσίες άνευ προηγουμένου όλα τα ΜΜΕ διαφήμιζαν την προετοιμασία του κοσμοϊστορικού γεγονότος, καλλιεργώντας θαυμασμό και μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες.
Δύο μέρες μετά επικράτησε πλέον σιγή ασυρμάτου.
Ο λόγος είναι απλός.
Τα αποτελέσματα δεν είναι απλώς πενιχρά, είναι περίπου οδυνηρά.

Οι σπουδαιότεροι προσκεκλημένοι, που θα πρόσφεραν μια επικοινωνιακά αξιόλογη φωτογραφία στους απελπισμένους επικοινωνιακά διοργανωτές, απαξίωσαν να παραβρεθούν.
Χίλαρυ και κουμπάρος Ερντογάν άδειασαν κυριολεκτικά τον κ. Πρωθυπουργό και την κ. ΥΠΕΞ με μάλλον άκομψο διπλωματικό τρόπο, αφού τους άφησαν να επενδύουν πολιτικά στην προοπτική της προσέλευσής τους, για να ανακοινώσουν μόλις την τελευταία στιγμή αδυναμία να ταξιδέψουν.
Έτσι ο μόνος διάσημος συμμετέχων υπήρξε ο κ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος μάλλον προβλημάτισε τους οικοδεσπότες, αφού ήρθε απρόσκλητος με προφανή στόχο να περάσει απλώς ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο μακριά από το «κράξιμο» της Ιταλικής κοινής γνώμης…

Χειρότερο πρόβλημα όμως προέκυψε από κάποιες παρουσίες.
Παράδειγμα η παρουσία του κ. Μιλόσοφσκυ.
Ξεκίνησε με την ιστορική γκάφα της άδειας για προσγείωση στις «μακεδονικές» αερογραμμές.
Θορυβημένη από την γενική κατακραυγή η Κυβέρνηση ξαμόλησε τα γνωστά γαλάζια παπαγαλάκια, που διέδιδαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διότι δήθεν το αεροπλάνο είχε πάθει τεχνική βλάβη. «Η ζωή έλυσε το πρόβλημα που μας απασχολούσε τις τελευταίες μέρες», δήλωσε με θυμοσοφικό στόμφο μεγάλος γαλάζιος παρουσιαστής εγκρίτου ιδιωτικού καναλιού, δύο μέρες πριν από την έναρξη της συνδιάσκεψης.
Στις επόμενες σαρανταοκτώ ώρες ευθυτενής και χαμογελαστός ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων διέψευδε οικτρά τους δημοσιογραφικούς, μιντιακούς και ιντερνετικούς παπαγάλους.
Το δήθεν χαλασμένο Σκοπιανό αεροπλανάκι προσγειώθηκε επιτυχώς στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας αποδεικνύοντας ότι πολλοί ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι είναι ή θρασύτατοι ψεύτες ή πολιτικά αφελείς. Σε κάθε περίπτωση επαγγελματικά απαράδεκτοι αν δεν ήταν σε θέση να κατανοήσουν ότι τα Σκόπια δεν θα άφηναν σε καμία περίπτωση να πάει χαμένη μια τέτοια ιστορική ευκαιρία.
Προς μεγάλη λοιπόν απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης όχι απλώς η τύχη δεν διόρθωσε την διπλωματική της αβελτηρία, αλλά ο πανούργος Μιλόσοσκι φρόντισε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ελληνική μακεδονική μεγαλοψυχία του κ. Πρωθυπουργού. Έστειλε πίσω το αεροπλανάκι και έτσι πέτυχε δύο και όχι μία είσοδο στην Ελλάδα με τα απαράδεκτα «μακεδονικά» διακριτικά.

Οικτρά επίσης διαψεύσθηκαν και οι προσδοκίες άσκησης πίεσης στην Τουρκία για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών. Ουδείς από τους «χαραμοφάηδες» υψηλούς συνδαιτημόνες ασχολήθηκε να τον πιέσει και η απλή αναφορά της Ελληνίδας ΥΠΕΞ μας οδήγησε σε χειρότερη θέση από την προηγούμενη. Ο αγέρωχος Τούρκος ομόλογός της δεν δίστασε να δηλώσει απερίφραστα ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να γίνει πανδοχείο λαθρομεταναστών. Δηλαδή πρίν από την ανεκδιήγητη σύσκεψη του ΟΟΣΑ είχαμε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, που η Τουρκία σιωπηρά παρέλειπε να εφαρμόσει. Μετά τη σύσκεψη αποκτήσαμε μια Τουρκία, που πανηγυρικά και απερίφραστα ακύρωσε κατ’ ουσίαν το πρωτόκολλο.
Εύγε στην Ελληνική διπλωματία.

Και οι αποτυχίες της Ελληνικής διπλωματίας δεν σταμάτησαν δυστυχώς εκεί.
Τα χειρότερα προέκυψαν από την συνάντηση με τον Αμερικανό ανθυποΥΠΕΞ.
Πικρία πρώτη.: Χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό Εταίρο. Όλοι θυμούνται ότι επί εποχής Μπους η Ελλάδα ήταν στρατηγικός εταίρος. Αυτό σημαίνει ρητή και απερίφραστη υποβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στον πίνακα αξιολόγησης συμμάχων των ΗΠΑ.
Πικρία δεύτερη: Αναφερόμενος στις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν το θέμα και πιστεύουν ότι θα πρέπει να λυθεί με διάλογο των δύο πλευρών.
Ας θυμηθούμε ότι πάγια θέση της Ελλάδος από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ότι για την Ελλάδα υπάρχει μόνο μια διαφορά για την υφαλοκρηπίδα, που μπορεί να επιλυθεί μόνο με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αντίθετα η Τουρκία παγίως και ιδιαίτερα με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο εγείρει θέματα γκρίζων ζωνών, επαναπροσδιορισμού συνόρων, νησιών κ.λπ., που πρέπει κατά την άποψή της να λυθούν με διμερή διάλογο. Ο Αμερικανός λοιπόν διπλωμάτης ούτε λίγο ούτε πολύ υιοθέτησε αναφανδόν τη θέση της Τουρκίας.
Εύγε κ. Μπακογιάννη.

Και έτσι το μόνο, που απέμεινε ήταν το περιβόητο θέμα της βίζας.
Θέμα μελλοντικό και αβέβαιο που δεν προσφέρεται για μεγάλη επικοινωνιακή κατανάλωση για τον εξής λόγο.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μικρούτσικο κομματάκι τυρί πίσω από το οποίο αποκρύπτεται τεχνηέντως μια τεράστια φάκα.
Μια φάκα, που περιέχει διάφορες προαπαιτούμενες συμφωνίες αποικιοκρατικού τύπου, όπως η σχετική περί δικαστικής συνδρομής, όπου ευλόγως έχει ξεσηκωθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλλοντας ότι προσβάλλουν τον νομικό μας πολιτισμό αφού αφ’ ενός διευκολύνουν την έκδοση στις ΗΠΑ ακόμη και σε περιπτώσεις όπου εκεί επαπειλείται θανατική καταδίκη ή υπάρχει κίνδυνος για κακομεταχείριση και βασανισμό του κατηγορουμένου.
Όμφακες λοιπόν ο θησαυρός η περιβόητη Σύνοδος της Κερκύρας ή επί το ορθότερο ανεπανάληπτο Ελληνικό διπλωματικό Βατερλώ.

Υπάρχει όμως και μια άλλη αξιοσημείωτη παράμετρος.
Είναι προφανές ότι η Σύνοδος υπήρξε στην καλύτερη περίπτωση ένα πολυτελές διεθνές πάρτυ για καλλιέργεια κοινωνικών σχέσεων του κ. Πρωθυπουργού και της κ. ΥΠΕΞ.
Το αποτέλεσμα, όπως φάνηκε ήταν άσχημο για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Από όσα έδειξαν όμως οι τηλεοράσεις επρόκειτο για μια πανάκριβη φιέστα, που προφανώς έγινε με πανάκριβα δανεικά.
Δεν θα πρέπει να πληροφορηθεί ο Έλληνας πολίτης το ύψος της σχετικής δαπάνης αφού, όλοι αυτοί ήρθαν, διασκέδασαν και απήλθαν, αλλά αυτός πληρώνει την λυπητερή;
Ιδιαίτερα ο ψηφοφόρος του «μεσαίου χώρου», που φέτος «έχουν γυρίσει οι τσέπες του ανάποδα» από τα αλλεπάλληλα «χαράτσια»;.


Σημ:Οι φωτο με το αερπλανάκι και το Μιλόσοφσκι προέρχονται από το Έθνος .
Οι υπόλοιπες από την ιστοσελίδα της κ. Μπακογιάννη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ θα βρεις και τα θετικά της συνόδου: http://jimmy278.blogspot.com/2009/06/blog-post_5025.html