Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Μάρμαρα του Παρθενώνα: Το όνειρο και η πραγματικότητα.



Το 95% των επισκεπτών της ιστοσελίδας της εφημερίδας THE GUARDIAN ψηφίζουν υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Το ποσοστό είναι πράγματι εντυπωσιακό, αν σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή Βρετανική εφημερίδα και λογικά το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών της θα είναι Βρετανοί πολίτες.
Βέβαια όσο ηχηρό και αν είναι το το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης η σθεναρή άρνηση της διεύθυνσης του Μουσείου δεν προβλέπεται να καμθεί.
Κι αυτό διότι παρά τα μυριάδες επιχειρήματα, που έχουν προβληθεί διαχρονικά, ο πραγματικός λόγος είναι ένας και πολύ απλός.

Το Βρετανικό μουσείο περιέχει τα κλοπιμαία από τον Παρθενώνα, όπως αυτά

Και αυτά

Και αυτά

Και αυτά

Περιέχει τα κλοπιμαία από την Αίγυπτο, όπως αυτά

Περιέχει τα κλοπιμαία από την Μεσοποταμία, όπως αυτά

Και γενικώς περιέχει πολλά και διάφορα εκθέματα που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά διαφόρων λαών, εκτός του Βρετανικού.
Εύλογα οι Βρετανοί υπολογίζουν ότι αν επιστρέψουν τις κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες, θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου. Ο Έλγιν δεν ήταν ό μόνος Λόρδος Πρέσβης, που είχε καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα βανδαλικού τύπου τα τελευταία διακόσια χρόνια. Αν όλοι αυτοί οι λαοί αποφασίσουν να ζητήσουν πίσω τα κλεμμένα τότε θα πρέπει να κλείσουν όλα τα Μουσεία στην Αγγλία από το Βρτανικό Μουσείο μέχρι το Μουσείο του Ripley’s.
Το μόνο μουσείο, που ενδεχομένως θα συνεχίσει να λειτουργεί θα είναι το μουσείο της Madame Tissot, που περιέχει μόνο κέρινα αντίγραφα.
Το ίδιο το κτίριο του Βρετανικού μουσείου, απομίμηση αρχαίου ελληνικού ναού προδίδει ότι η φιλοξενία των μαρμάρων αποτελεί το βασικό λόγο κατασκευής και διατήρησής του.
Αντίθετα από όσα υποστήριζαν οι Βρετανοί όλα αυτά τα χρόνια ο προορισμός του Βρετανικού Μουσείου δεν ήταν η συντήρηση των μαρμάρων. Τα μάρμαρα έχουν προορισμό τη συντήρηση του Βρετανικού Μουσείου, που χωρίς αυτά θα είναι ένα κέλυφος άνευ αξίας.
Μια κοσμηματοθήκη χωρίς κοσμήματα.

Παρόλα αυτά αξίζει τον κόπο να προσθέσετε την ψήφο σας στην δημοσκόπηση της Βρετανικής εφημερίδας για να γίνει ευρέως κατανοητό ότι όπως έγραψε ένας περιηγητής της Ακρόπολης λίγο μετά την ληστρική επιδρομή του Έλγιν:
Quo non facerunt Gothi, id facerunt Scoti…
Σε απλά Ελληνικά αυτό, που δεν έκαναν οι Γότθοι, το έκαναν οι Σκώτοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: